Σχέδια για κουρεμένους και συνεργατιστές
Σχέδια για μερική αποζημίωση των κουρεμένων πιστωτών των τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής αλλά και πίστωσης παλαιών μελών του Συνεργατισμού επεξεργάζεται το υπουργείο οικονομικών, σύμφωνα με τον Χάρη Γεωργιάδη.
Τα σχέδια, τα οποία θα τύχουν διεξοδικής νομοτεχνικής μελέτης από τη νομική υπηρεσία, θα συνδυαστούν σε συνάρτηση με το στόχο του κράτους να περιορίσει σταδιακά την παρουσία του στο μετοχικό κεφάλαιο του Συνεργατισμού.
Με βάση τους όρους παραχώρησης κρατικής ενίσχυσης προς τη ΣΚΤ, η παρουσία του κράτους στην ιδιοκτησιακή δομή του Συνεργατισμού δεν θα είναι μόνιμη.
Στο πλαίσιο αυτό, το κράτος είναι δεσμευμένο να αρχίσει να μειώνει σταδιακά το μετοχικό του κεφάλαιο στον Συνεργατισμό και είναι αυτός ο λόγος που η διοίκηση της ΣΚΤ, έχει καταθέσει ενημερωτικό δελτίο (prospectus) στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς για εισαγωγή του στο ΧΑΚ.
Ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης από το βήμα της Ολομέλειας της βουλής την περασμένη Παρασκευή, αναλύοντας τον προϋπολογισμό του 2017 άφησε στίγμα προθέσεων του κράτους για ενδεχόμενη αποζημίωση των κουρεμένων καταθετών δια της παραχώρησης μετοχών του Συνεργατισμού, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε λακωνικά την επόμενη μέρα, απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα των δημοσιογράφων.
Ο κ. Γεωργιάδης σε δηλώσεις του στηStockWatch αποκαλύπτει ότι το κράτος θα επισπεύσει αμετάκλητα τη μείωση του μετοχικού του κεφαλαίου από τον Συνεργατισμό πριν από το 2018.
«Η αφετηρία των σκέψεων μας», εξήγησε, «σχετίζεται με την ανάγκη αποτροπής του ενδεχομένου να μετατραπεί ο Συνεργατισμός σε έναν άλλο ημικρατικό οργανισμό».
Επεσήμανε ότι «μία από τις επιλογές που θα υλοποιούν τον στόχο της επιστροφής του Συνεργατισμού στα χέρια των πολιτών μπορεί να περιλαμβάνει και τους συμπολίτες μας που έχουν υποστεί τη ζημιά από το κούρεμα».
Μπορεί, πρόσθεσε, να περιλαμβάνει και άλλους. Όπως για παράδειγμα τους εργαζόμενους στον Συνεργατισμό ή τα παλιά του μέλη.
Υπενθύμισε ότι προς το σκοπό αυτό υπάρχουν ψηφίσματα από τη βουλή, αλλά και δεδηλωμένες θέσεις σχεδόν όλων των κομμάτων που υποστηρίζουν παρέμβαση του κράτους για αποζημίωση των κουρεμένων συμπολιτών μας.
Σημείωσε ότι όλα αυτά θα πρέπει να μελετηθούν, τόσο από οικονομικής άποψης, όσο και από νομικής, καθώς όπως τόνισε, πρέπει να συμβαδίζουν με την εθνική νομοθεσία αλλά και με τους κανόνες κρατικής ενίσχυσης.
Σημειώνεται ότι μεταξύ των κουρεμένων περιλαμβάνονται και ξένοι επενδυτές, καταθέτες και κάτοχοι αξιογράφων και είναι κάτι το οποίο θα εξετάσει η νομική υπηρεσία.
Ο κ. Γεωργιάδης, επεσήμανε ότι το €1,7 δισ. κρατικής ενίσχυσης του Συνεργατισμού ανήκει στους φορολογούμενους πολίτες και επιβάλλεται, εκ των πραγμάτων, να επιστραφεί πίσω σε αυτούς για να καταστούν μέτοχοι του, στο πλαίσιο μίας διευρυμένης μετοχικής δομής, όπως είναι και ο χαρακτήρας του Συνεργατισμού.
«Είναι μέσα από μία συγκεκριμένη και ορθολογιστική προσέγγιση που ανοίγουμε αυτό το κεφάλαιο για να αποτραπεί η εξάρτηση του Συνεργατισμού από το κράτος», υπογράμμισε.
«Ο Συνεργατισμός», τόνισε, «βιώνει μία ασφυκτική κρατική πίεση, η οποία δεν τον αφήνει να είναι ευέλικτος και να μπορεί να ανταγωνιστεί με τους ίδιους όρους που επιβάλλει το τραπεζικό περιβάλλον».
Το θέμα αυτό απασχολεί έντονα και την ΕΕ που υποδεικνύει στις κυπριακές αρχές όπως επισπεύσει τις διαδικασίες για να απαλλαγεί ο Συνεργατισμός από τον κλοιό του κράτους και της βουλής.
Ο υπουργός οικονομικών, πάντως, διευκρίνισε ότι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση δεν έχει έτοιμο σχεδιασμό.
«Αλλά προς υλοποίηση αυτού του στόχου», είπε, «η κυβέρνηση θα μελετήσει, θα επεξεργαστεί και θα συζητήσει διάφορα ενδεχόμενα».
«Αν αυτή η επιδίωξη επιτρέψει έστω τη μερική άμβλυνση της ζημιάς που έχουν υποστεί οι κουρεμένοι συμπολίτες μας γιατί όχι να μην εξετάσουμε κι αυτή την προοπτική», παρατήρησε ο υπουργός.
Από το κούρεμα χάθηκαν καταθέσεις κοντά στα €8 δισ. από την Τράπεζα Κύπρου και την πρώην Λαϊκή.