03 Απρ 2023
Απο την ιστοσελιδα του δικηγορικου γραφειου Μ.Μαρκουλακου
Με την πρόσφατη με αρ. 2061/2022 απόφαση του Αρείου Πάγου απορρίφθηκε η αίτηση αναίρεσης της τράπεζας κατά της υπ’ αριθμ. 4250/2019 απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών και κατά εντολέων μας και έτσι η τελευταία αυτή απόφαση κατέστη αμετάκλητη. Η εν λόγω απόφαση συνεχίζει νομολογιακά προγενέστερες κρίσεις του Αρείου Πάγου επί της συγκεκριμένης υπόθεσης (ΑΠ 1182/2021, 1183/2021, 1083/2022) και δικαιώνει τους εντολείς μας.
Μεταξύ άλλων στην άνω απόφαση διαλαμβάνονται τα εξής:
Διαβάστε Περισσότερα
19 Ιουλ 2022
"Η διαφορά του να νιώθεις από το να είσαι δικαστής"
Παντελής Μποροδήμος, Πρωτοδίκης, μέλος Δ.Σ. ΕΝ.Δ.Ε.
( άρθρο στο dikastiko.gr. 19.7.2022 )
~~~~~~~~
Η δικαστική απόφαση αλλάζει ζωές, επηρεάζει περιουσίες, διαμορφώνει ανθρώπινες σχέσεις.
Η αίσθηση αυτή είναι μάλλον ελκυστική στην γενική της εικόνα.
Το να είναι κάποιος δικαστής ακούγεται ενδιαφέρον.
Ο δικαστής καλείται να ακούσει ή να διαβάσει ιστορίες, να μελετήσει ισχυρισμούς, να βγάλει συμπεράσματα και η άποψη στην οποία καταλήγει γίνεται αποδεκτή από το κοινωνικό σύνολο.
Δε λύνει διαφορικές εξισώσεις, δε στέλνει ανθρώπους στο διάστημα, δε σώζει καν ζωές.
Πότε πότε μάλιστα, το Σύνταγμα δίνει τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη που έχει κάποια βασικά προσόντα να μπορεί να γίνει κι εκείνος – χωρίς εκπαίδευση ή προετοιμασία – για λίγες μέρες δικαστής.
Αυτό που κάνει ο δικαστής φαίνεται στον πολίτη απλό, προσβάσιμο, κάποτε αυτονόητο.
Άλλωστε οι κρίσεις και οι αποφάσεις είναι στοιχείο της καθημερινότητας όλων των ανθρώπων.
Και για το λόγο αυτό καθένας νιώθει και λίγο δικαστής.
Το να είναι κάποιος δικαστής δεν τον ξεκόβει από την κοινωνία.
Τις αποφάσεις τις λαμβάνουν πρόσωπα που προέρχονται από το λαό, αφού η κοινωνική σύνθεση του Δικαστικού Σώματος έχει ποικιλομορφία ανάλογη του συνόλου της κοινωνίας μας.
Διαβάστε Περισσότερα
01 Φεβ 2021
Λίγα λόγια για την πορεία της υπόθεσης ΜΑΕΚ
Το 2013 η εταιρία μας ανέλαβε την εκπροσώπηση εκατοντάδων κατόχων σύνθετων επενδυτικών προϊόντων ΜΑΕΚ που εκδόθηκαν από την Τράπεζα Κύπρου και προωθήθηκαν αδιακρίτως στο πελατολόγιό της σε όλη την Ελλάδα μέσω των καταστημάτων της.
Επρόκειτο για μία υπόθεση σύνθετη νομικά, με μεγάλο όγκο εξαπατηθέντων πελατών από όλη την Ελλάδα, με δυσκολίες στη συλλογή αποδείξεων και δυσνόητους χρηματοοικονομικούς όρους. Καταφέραμε, ωστόσο, με προσήλωση στο έργο μας και σεβόμενοι την εντολή που είχαμε λάβει να αποδείξουμε ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων της χώρας μας το μέγεθος της απάτης που συντελέστηκε σε βάρος των εντολέων μας.
Ομαδοποιώντας τις όμοιες αγωγές των εντολέων μας καταφέραμε να μειωθούν τα δικαστικά έξοδα, να αναλάβουμε εργολαβικά τις υποθέσεις που οι ίδιοι δεν είχαν τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν κατά τη διάρκεια του δικαστικού αγώνα που εκκινούσε αλλά και να επιταχυνθεί η απονομή δικαιοσύνης.
Σήμερα, 7 χρόνια μετά τα Δικαστήρια της χώρας μας κρίνουν τελεσιδίκως ότι η συμπεριφορά της Τράπεζας είναι παράνομη και είναι αυτή που προκάλεσε την ζημία των εναγόντων δεδομένου ότι η επένδυση επιχειρήθηκε χωρίς να παρασχεθεί στους ενάγοντες η αναγκαία ενημέρωση, ώστε να κατανοήσουν την μορφή και το περιεχόμενο της επένδυσης και να αποφασίσουν εάν θα προβούν σε αυτήν. Επιπλέον, κρίνουν ότι τα προϊόντα που προωθήθηκαν με παραπλανητικό τρόπο στους ενάγοντες ήταν ένα προϊόν που σχεδιάσθηκε με τους ειδικότερους αυτούς όρους, ώστε να αποτελέσει το εξασφαλισμένο μέσο, ένα «μαξιλάρι» που θα απορροφούσε ζημιές της εκδότριας τράπεζας οι οποίες είχαν ήδη πραγματοποιηθεί αλλά δεν είχαν αποτυπωθεί με λογιστικούς όρους στις οικονομικές της καταστάσεις, δηλαδή ήδη κατά την έκδοσή τους είχαν ενεργοποιηθεί οι όροι ακύρωσης των τόκων λόγω της παρατηρηθείσης κεφαλαιακής της ανεπάρκειας.
Διαβάστε Περισσότερα
08 Ιουλ 2019
Παραχώρηση μετοχών στους κουρεμένους πρώην μετόχους της Τράπεζας Κύπρου με αντίστοιχο αριθμό, πριν από τον μηδενισμό τους τον Μάρτιο του 2013, αξιώνει ο σύνδεσμος παλαιών μετόχων της BOCH.
Τα μέλη του συνδέσμου στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής τους συνέλευσης, δεν έκρυψαν τη μεγάλη απογοήτευση τους από το γεγονός ότι έξι χρόνια μετά τις δραματικές αποφάσεις του Eurogroup, σε σχέση με τα κουρέματα των καταθέσεων, των μετοχών και των αξιογράφων, ελάχιστα έκαναν η εκτελεστική και η νομοθετική εξουσία για αποκατάσταση της αδικίας που θεωρούν ότι έγινε σε βάρος τους.
Διαβάστε Περισσότερα
02 Απρ 2019
Ελπίζω ότι κανείς δεν θα δείξει προκατάληψη ή περίεργες προθέσεις για την ίδια μοίρα που φαίνεται να έχει το πιο γνωστό και ακριβότερο ακίνητο που κατέχει η Τράπεζα Κύπρου την υπεραγορά Ορφανίδης στον Στρόβολο, με το ξενοδοχείο «Βερεγγάρια», αφού και τα δύο παραμένουν στα αζήτητα.
Σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες τρεις ήταν οι μέχρι τώρα ενδιαφερόμενοι για την υπεραγορά «Ορφανίδη» όσοι ήταν και οι υποψήφιοι επενδυτές του ιστορικού ξενοδοχείου «Βερεγγάρια» αλλά κανείς δεν έχει δείξει επενδυτικό ενδιαφέρον για κανένα από τα δύο. Όπως μας ανέφερε χαρακτηριστικά πηγή απο την Τράπεζα Κύπρου η μεγαλύτερη ανησυχία όπως φαίνεται των υποψήφιων επενδυτών είναι: τα όσα πρέπει να γίνουν στο θέμα που αφορά τη φορολογική και πολεοδομική νομοθεσία”.
Παρά το γεγονός ότι η πρώην υπεραγορά έχει τρείς ορόφους, συνολική έκταση 59.437 τ.μ. και 1.126 χώρους στάθμευσης και βρίσκεται στη Λεωφόρο Σπύρου Κυπριανού, στα όρια του Δήμου Στροβόλου, σε κεντρικό σημείο δηλαδή της πρωτεύουσας εντούτοις κανείς δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται ουσιαστικά.
Η τιμή πώλησης σύμφωνα με την ιστοσελίδα Διεύθυνσης Διαχείρισης Ακινήτων (REMU), φτάνει τα 34 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η τιμή του «Βερεγγάρια έχει αγγίξει πλέον το 1.600.000 ευρώ.
Διαβάστε Περισσότερα
20 Σεπ 2018
Στην προκειμένη περίπτωση, αναφέρεται, κατά τον ουσιώδη χρόνο από την μια υφίστατο ένας ηγετικός χρηματοοικονομικός οργανισμός με μεγάλο κύκλο εργασιών, με παρουσία σε αρκετές χώρες με πολλά καταστήματα και χιλιάδες εργοδοτούμενους. Από την άλλη, προστίθεται, ο ενάγοντας, χειριστής βάρδιας στα διυλιστήρια Λάρνακας, άνεργος κατά την απόκτηση των αξιογράφων και η ενάγουσα, οικοκυρά.
«Μεταξύ των πιο πάνω προσώπων υφίστατο σχέση εμπιστοσύνης», σημειώνεται. Ήταν, προστίθεται, «η μόνη τράπεζα με την οποία συνεργάζονταν για πέραν των τριάντα ετών και διατηρούσαν τις καταθέσεις τους σε αυτήν».
Η Τράπεζα Κύπρου «με δική της πρωτοβουλία» προώθησε τόσο τα ΜΑΚ του 2009 όσο και τα ΜΑΕΚ του 2011 στους ενάγοντες. Είχε, αναφέρεται στην απόφαση του Δικαστηρίου «ίδιον όφελος αφού με τα κεφάλαια που θα αντλούνταν από τις πιο πάνω εκδόσεις θα ενίσχυαν την κεφαλαιουχική της επάρκεια και συγκεκριμένα θα ενισχύονταν τα πρωτοβάθμια κεφάλαια της».
Διαβάστε Περισσότερα
14 Σεπ 2018
Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επενδυτών Χρηματοοικονομικών Αξιών (ΠΑΣΕΧΑ) καλεί την Κυβέρνηση όπως, σε συνεννόηση και με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, υπό το φως της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, προβεί σε απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση τιμωρίας εκδοτών και/ή αξιωματούχων που αποδεδειγμένα παρέχουν ψευδείς πληροφορίες στα μέλη τους για την εικόνα της εταιρείας, η οποία αντανακλά και στις αξίες των μετοχών.
Σε σημερινή ανακοίνωση σε σχέση με τη πρόσφατη απόφαση δικαστηρίου στην υπόθεση Τράπεζας Κύπρου και άλλων, ο ΠΑΣΕΧΑ εκφράζει την ανησυχία του με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου καθώς, όπως αναφέρει, παραπλανητικές πληροφορίες που παρέχονται στους μετόχους, στο πλαίσιο Γενικής Συνέλευσης τραπεζικού ιδρύματος από ανώτατα στελέχη της τράπεζας, και που αφορούν την οικονομική κατάσταση της Τράπεζας άρα και την αξία των μετοχών της και τις προοπτικές δεν συνιστούσαν χειραγώγηση της αγοράς εν τη έννοια του νόμου που ίσχυε τότε.
Διαβάστε Περισσότερα
27 Ιαν 2017
ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΤΕΛΗ, ΠΑΡΑΒΟΛΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΕΞΟΔΑ
(Ν. 4446/2016)
Στο Φύλλο της 22ας Δεκεμβρίου 2016 της Εφημερίδας Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Α’ 240/22-12-2016) δημοσιεύθηκε ο ν. 4446/2016, με τον οποίο επέρχονται τροποποιήσεις στον Πτωχευτικό Κώδικα, αλλά και σειρά μεταβολών που αφορά την καθημερινή άσκηση της δικηγορίας. Προς διευκόλυνση των μελών επισημαίνουμε τις παρακάτω σημαντικές αλλαγές:
- Κατάργηση του δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές:
Το πάγιο αίτημα των Δικηγορικών Συλλόγων μετά την τροποποίηση που είχε γίνει με τον ν. 3994/2011, έγινε δεκτό και πλέον δεν απαιτείται καταβολή δικαστικού ενσήμου τόσο για τις αναγνωριστικές αγωγές, όσο και για τις καταψηφιστικές που τρέπονται σε αναγνωριστικές.
Ειδικά για τις καταψηφιστικές αγωγές στις εργατικές διαφορές το δικαστικό ένσημο μειώνεται στο 4 %ο (από 8%ο), όπου απαιτείται, ήτοι για τις αγωγικές αξιώσεις που υπερβαίνουν την καθ’ ύλην αρμοδιότητα του Ειρηνοδικείου.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΘΗΝΩΝ
05 Δεκ 2016
Σχέδια για μερική αποζημίωση των κουρεμένων πιστωτών των τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής αλλά και πίστωσης παλαιών μελών του Συνεργατισμού επεξεργάζεται το υπουργείο οικονομικών, σύμφωνα με τον Χάρη Γεωργιάδη.
Τα σχέδια, τα οποία θα τύχουν διεξοδικής νομοτεχνικής μελέτης από τη νομική υπηρεσία, θα συνδυαστούν σε συνάρτηση με το στόχο του κράτους να περιορίσει σταδιακά την παρουσία του στο μετοχικό κεφάλαιο του Συνεργατισμού.
Διαβάστε Περισσότερα
04 Αυγ 2015
Σε διευκρινίσεις προς τους κατόχους των συνήθων μετοχών και τους κατόχους χρεών και απαιτήσεων μειωμένης εξασφάλισης της Τράπεζας προχώρησε η Τράπεζα Κύπρου.
Αναλυτικά, σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, η παρούσα ανακοίνωση αποτελεί ειδοποίηση προς τους κατά την 29 Μαρτίου 2013 κατόχους των συνήθων μετοχών της Τράπεζας Κύπρου Δημόσια Εταιρία Λτδ (η «Τράπεζα» και/ή «Εταιρία») αναφορικά με το περί Διάσωσης με Ίδια Μέσα της Τράπεζας Κύπρου Δημόσιας Εταιρίας Λτδ Διάταγμα του 2013 («το Διάταγμα») και το περί Διάσωσης με Ίδια Μέσα της Τράπεζας Κύπρου Δημόσιας Εταιρίας (Τροποποιητικό) (Αρ. 3) Διάταγμα του 2013 («το Τροποποιητικό Διάταγμα») που εκδόθηκαν από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου υπό την ιδιότητα της ως Αρχή Εξυγίανσης στις 29 Μαρτίου 2013 και 30 Ιουλίου 2013 αντίστοιχα.
Συγκεκριμένα, ο όρος Συνήθεις Μετοχές σημαίνει τις συνήθεις μετοχές της Εταιρίας που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) και στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ) με κωδικό BOCY/ΤΡΚΥ και κωδικό BOC/ΚΥΠΡ, αντίστοιχα (ISIN: CY0000100111).
Με την παρούσα γνωστοποιούνται τα ακόλουθα:
• Σύμφωνα με το Διάταγμα όλα τα δικαιώματα μετοχών σε σχέση με τις Συνήθεις Μετοχές αναστάληκαν από την έναρξη ισχύος του σχετικού Διατάγματος και μέχρι την ημερομηνία επαναμετατροπής των μετοχών Τάξης Δ.
• Σύμφωνα με το Τροποποιητικό Διάταγμα αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:
1. Η μείωση της ονομαστικής αξίας όλων των συνήθων μετοχών από €1,00 η κάθε μια σε συνήθεις μετοχές ονομαστικής αξίας €0,01 η κάθε μια.
2. Το συνολικό ποσό της μείωσης της ονομαστικής αξίας των συνήθων μετοχών θα χρησιμοποιηθεί για τη διαγραφή των συσσωρευμένων ζημιών της Τράπεζας.
3. Μετά τη μετατροπή των μετοχών Τάξης Α’, Τάξης Β’, Τάξης Γ’ και Τάξης Δ’ σε συνήθεις μετοχές ως περιγράφεται σχετικά στο Τροποποιητικό Διάταγμα, κάθε 100 συνήθεις μετοχές ονομαστικής αξίας €0,01 εκάστη που θα είναι εγγεγραμμένες υπό τον ίδιο μέτοχο ενοποιούνται και μετατρέπονται σε μία (1) συνήθη μετοχή ονομαστικής αξίας ένα €1,00 εκάστη. Οποιεσδήποτε συνήθεις μετοχές ονομαστικής αξίας €0,01 εκάστη δεν ενοποιηθούν (ήτοι αριθμός μετοχών μικρότερος του εκατόν (100) που δυνατό να υπολείπονται αναφορικά με κάθε μέτοχο) θα ακυρωθούν και το συνολικό ποσό της ονομαστικής αξίας των μετοχών που θα ακυρωθούν θα χρησιμοποιηθεί για τη διαγραφή συσσωρευμένων ζημιών της Τράπεζας.
4. Όλες οι συνήθεις μετοχές που θα προκύψουν από τις πιο πάνω εταιρικές πράξεις θα αποτελούν τη μία και μοναδική τάξη μετοχών της Τράπεζας και η κάθε μία από αυτές θα φέρει τα ίδια δικαιώματα ψήφου και δικαιώματα σε μερίσματα με τις υπόλοιπες συνήθεις μετοχές.
Σύμφωνα με το άρθρο 6(4) του περί Εξυγίανσης Πιστωτικών και Άλλων Ιδρυμάτων Νόμο του 2013, η εφαρμογή των μέτρων εξυγίανσης με βάση το Διάταγμα και το Τροποποιητικό Διάταγμα, δεν ενεργοποιεί οποιαδήποτε συμβατική ρήτρα ή διάταξη νόμου που θα ενεργοποιείτο σε περίπτωση εκκαθάρισης ή αφερεγγυότητας ή άλλου γεγονότος που δύναται να χαρακτηρίζεται ως πιστωτικό γεγονός ή ισοδύναμο αφερεγγυότητας.
Προς τους κατά την 29 Μαρτίου 2013 κατόχους χρεών και απαιτήσεων μειωμένης εξασφάλισης της Τράπεζας σε σχέση με τις πρόνοιες του περί Διάσωσης με Ίδια Μέσα της Τράπεζας Κύπρου Δημόσιας Εταιρίας Λτδ Διάταγμα του 2013 (το «Διάταγμα») και το περί Διάσωσης με Ίδια Μέσα της Τράπεζας Κύπρου Δημόσιας Εταιρείας (Τροποποιητικό) (Αρ. 3) Διάταγμα του 2013 (το «Τροποποιητικό Διάταγμα») που εκδόθηκαν από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου υπό την ιδιότητα της ως Αρχή Εξυγίανσης στις 29 Μαρτίου 2013 και 30 Ιουλίου 2013 αντίστοιχα.
Συγκεκριμένα με βάση την παράγραφο 5(2)(δ) ως έχει τροποποιηθεί με το Τροποποιητικό Διάταγμα, τα χρέη και απαιτήσεις μειωμένης εξασφάλισης της Τράπεζας Κύπρου περιλαμβάνουν χρέη και απαιτήσεις μειωμένης εξασφάλισης μέχρι και δευτεροβάθμιου κεφαλαίου, περιλαμβανομένου του πρωτοβάθμιου κεφαλαίου και ως εκ τούτου περιλαμβάνει τους ακόλουθους τίτλους:
• τα Μετατρέψιμα Χρεόγραφα 2013/2018 («Μετατρέψιμα Χρεόγραφα») της Τράπεζας Κύπρου που είναι εισηγμένα στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου («ΧΑΚ») και στο Χρηματιστήριο Αθηνών («ΧΑ») με κωδικούς BCCB/ΤΡΚΜΧ και BOCB1/ΚΥΠΡΟ1 αντίστοιχα (ISIN: CY0140740115),
• τα Αξιόγραφα Κεφαλαίου 12/2007 («Αξιόγραφα») της Τράπεζας που είναι εισηγμένα στο ΧΑΚ με κωδικό BCSC/ΤΡΚΑΓ (ISIN: CY0140670114),
• τα Μετατρέψιμα Αξιόγραφα Κεφαλαίου («Μετατρέψιμα Αξιόγραφα») της Τράπεζας που είναι εισηγμένα στο ΧΑΚ με κωδικό BCCCΒ/ΤKMAK και στο ΧΑ με κωδικό BCOB2/ΚΥΠΡΟ2 (ISIN: CY0141000212),
• τα Μετατρέψιμα Αξιόγραφα Ενισχυμένου Κεφαλαίου («ΜΑΕΚ») της Τράπεζας εκδομένα σε Ευρώ που είναι εισηγμένα στο ΧΑΚ και στο ΧΑ με κωδικό BCOCO/ΤΚΜΑΕ και κωδικό BOCB3/ΚΥΠΡΟ3, αντίστοιχα (ISIN: CY0141890117),
• τα Μετατρέψιμα Αξιόγραφα Ενισχυμένου Κεφαλαίου («ΜΑΕΚ») της Τράπεζας εκδομένα σε Δολάρια Αμερικής που είναι εισηγμένα στο ΧΑΚ και στο ΧΑ με κωδικό BCCOD/ΤΚΜΕΔ και με κωδικό BOCB4/ΚΥΠΡΟ4, αντίστοιχα (ISIN: CY0141900114),
Με την παρούσα γνωστοποιούνται τα ακόλουθα:
• Σύμφωνα με το Διάταγμα,
- τα χρέη και απαιτήσεις μειωμένης εξασφάλισης σύμφωνα με τον όρο 5.2.(δ) του Διατάγματος έχουν μετατραπεί σε μετοχές τάξης Δ με τιμή μετατροπής €1,00 ονομαστικής αξίας μετοχών για κάθε €1,00 του κεφαλαίου αυτών των χρεών.
- τα χρέη και απαιτήσεις σε ξένο νόμισμα και συγκεκριμένα τα ΜΑΕΚ εκδομένα σε Δολάρια Αμερικής έχουν μετατραπεί σε μετοχές Τάξης Δ με τιμή μετατροπής €1,00 ονομαστικής αξίας μετοχών για κάθε ισόποσο του €1,00 του κεφαλαίου των χρεών που μετατρέπονται σε μετοχές υπολογιζόμενο με βάση τη συναλλαγματική ισοτιμία €:$ 1:1,2861 που αναγράφεται στο δελτίο ισοτιμιών αναφοράς που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις 26 Μαρτίου 2013. Σε περίπτωση που συνεπεία της μετατροπής προκύπτουν κλασματικά δικαιώματα επί μετοχών, ο κάτοχος χρεών σε Δολάρια Αμερικής λαμβάνει τον ακέραιο αριθμό μετοχών παραλειπομένου του
σχετικού κλάσματος.
• Σύμφωνα με το Τροποποιητικό Διάταγμα αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:
1. Η μείωση της ονομαστικής αξίας όλων των μετοχών Τάξης Δ από €1,00 η κάθε μια σε μετοχές τάξης Δ ονομαστικής αξίας €0,01 η κάθε μια.
2. Το συνολικό ποσό της μείωσης της ονομαστικής αξίας των εκδομένων μετοχών Τάξης Δ θα χρησιμοποιηθεί για τη διαγραφή των συσσωρευμένων ζημιών της Τράπεζας.
3. Κάθε μία (1) Μετοχή Τάξης Δ’ ονομαστικής αξίας €0,01 μετατρέπεται σε μία Συνήθη Μετοχή ονομαστικής αξίας €0,01.
4. Μετά τη μετατροπή των Μετοχών Τάξης Α’, των Μετοχών Τάξης Β’, Μετοχών Τάξης Γ’ και Μετοχών Τάξης Δ’ σε Συνήθεις Μετοχές ως περιγράφεται σχετικά στο Τροποποιητικό Διάταγμα, κάθε 100 Συνήθεις Μετοχές ονομαστικής αξίας €0,01 εκάστη που θα είναι εγγεγραμμένες υπό τον ίδιο μέτοχο ενοποιούνται και μετατρέπονται σε μία (1) Συνήθη Μετοχή ονομαστικής αξίας €1,00 έκαστη.
Οποιεσδήποτε Συνήθεις Μετοχές ονομαστικής αξίας €0,01 εκάστη δεν ενοποιηθούν (ήτοι αριθμός μετοχών μικρότερος του εκατόν (100) που δυνατό να υπολείπονται αναφορικά με κάθε μέτοχο) θα ακυρωθούν και το συνολικό ποσό της ονομαστικής αξίας των μετοχών που θα ακυρωθούν θα χρησιμοποιηθεί για τη διαγραφή συσσωρευμένων ζημιών που έχουν πραγματοποιηθεί από την Τράπεζα Κύπρου.
5. Όλες οι συνήθεις μετοχές που θα προκύψουν από τις πιο πάνω εταιρικές πράξεις θα αποτελούν την μία και μοναδική τάξη μετοχών της Τράπεζας και η κάθε μία από αυτές θα φέρει τα ίδια δικαιώματα ψήφου και δικαιώματα σε μερίσματα με τις υπόλοιπες συνήθεις μετοχές.
Σύμφωνα με το άρθρο 6(4) του περί Εξυγίανσης Πιστωτικών και Άλλων Ιδρυμάτων Νόμου του 2013, η εφαρμογή των μέτρων εξυγίανσης με βάση το Διάταγμα και το Τροποποιητικό Διάταγμα, δεν ενεργοποιεί οποιαδήποτε συμβατική ρήτρα ή διάταξη νόμου που θα ενεργοποιείτο σε περίπτωση εκκαθάρισης ή αφερεγγυότητας ή άλλου γεγονότος που δύναται να χαρακτηρίζεται ως πιστωτικό γεγονός ή ισοδύναμο αφερεγγυότητας.