Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


Το Δ.Σ. της Κεντρικής θα ζητήσει την παραίτηση Διοικητή

Το Δ.Σ. της Κεντρικής θα ζητήσει την παραίτηση Διοικητή

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις σε σχέση με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, μετά τα στοιχεία που έρχονται στο φως για τις συμφωνίες του με την Alvarez & Marsal και μάλιστα τις πιο κρίσιμες μέρες της Κύπρου – τις ημέρες του Eurocrup. Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτή την ώρα οι διαδικασίες για να συνέλθει σε έκτακτη συνεδρία πιθανότατα και εντός της ημέρας το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας, για να συζητηθούν τα στοιχεία αυτά και ζητηθεί – σε πρώτο στάδιο- η άμεση παραίτηση του διοικητή Πανίκου Δημητριάδη. Γίνονται προσπάθειες για να συγκληθεί συνεδρία για το απόγευμα σήμερα, χωρίς μέχρι τώρα να έχει ακόμα «κλειδώσει», ενώ εξετάζονται από διάφορα μέλη του Δ.Σ όλες οι νομικές και διαδικαστικές πτυχές ώστε οι διαδικασίες με τις οποίες θα ζητηθεί η παραίτηση του κ. Δημητριάδη, να είναι οι προβλεπόμενες και νόμιμες. Η απουσία κάποιων μελών του Δ.Σ. στο εξωτετρικό, πιθανόν να οδηγήσει τη συνεδρία στα αμέσως επόμενα 24ωρα.

Σύμφωνα με τεκμηριωμένες πληροφορίες και ντοκουμέντα που κατέχει ο «Φ», στα μέλη του Δ.Σ δόθηκαν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία υπήρξαν «διπλές συμφωνίες», τέθηκε προηγούμενη ημερομηνία σε συμφωνία του διοικητή με τους Α&Μ, αγνοήθηκαν σαφείς υποδείξεις του νομικού συμβούλου για τις συμφωνίες αυτές και παρακάμφθηκε το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας για τις συμφωνίες αυτές.

Συγκεκριμένα, ενώ σύμφωνα με τα ντοκουμέντα, η αλληλογραφία του διοικητή με τους Α&Μ φαίνεται ότι ξεκίνησε από τις 31 Δεκεμβρίου 2012, με επιστολή των τελευταίων προς τον Πανίκο Δημητριάδη, με θέμα «Engagement letter», που αφορά την συνεργασία μεταξύ Κεντρικής Τράπεζας και Α&Μ. Το έγγραφο που υπογράφηκε από τον Διοικητή, δεν περιέχει καμιά αναφορά σε «successfee».

Στις 23 Μαρτίου 2013, μεταξύ πρώτου και δεύτερου Eurogroup και αφού είχε προηγηθεί το «πρώτο κούρεμα» στις 16 Μαρτίου, υπάρχει νέα επιστολή Α&Μ στο Διοικητή με τίτλο «Addendumto the EngagementLetter» και θέμα «CypriotBanking Industry: Restructuring», στην οποία επίσης δεν υπήρξε οποιαδήποτε αναφορά σε «successfee». Ωστόσο, αργότερα την ίδια μέρα ο διοικητής παραλαμβάνει νέα επιστολή από την Α&Μ, συνέχεια της προηγούμενης, στην οποία για πρώτη φορά γίνεται αναφορά σε «successfee».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα εμπιστευτικά έγγραφα που κατέχει ο «Φ», αναφέρει για το συγκεκριμένο θέμα ότι στις αμοιβές προστίθεται «τέλος επιτυχίας» 0.1% επί της αύξησης κεφαλαίου «κάθε κεφαλαίου» για την ανακεφαλαιοποίηση και συγκεκριμένα: «...plus a success fee of 0,10% (10 basis points) of the total gross capital benefit into the banking system however this is achieved. This shall be payable upon the transfer of any capital pursuant to the recapitalization».

Τα έγγραφα δείχνουν σαφώς ότι ο νομικός σύμβουλος της Κεντρικής Τράπεζας Αλέκος Ευαγγέλου, εισηγήθηκε όπως τροποποιηθεί το κείμενο ώστε να μην προβλέπεται αμοιβή «επιτυχίας» από το κούρεμα των καταθέσεων και από τη μετοχοποίηση των αξιόγραφων.

Συγκεκριμένα πρότεινε στον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, την αντικατάσταση της πιο πάνω παραγράφου, με την ακόλουθη:
«... a success fee of 0,10% (10 basis points) of the direct capital injection from external sources e.g. ESM or private investors excluding any bail-in of depositors, senior and junior bondholders or any other creditors».

Ωστόσο η εισήγηση του Νομικού Συμβούλου δεν υιοθετήθηκε και παρέμεινε στη συμφωνία που υπέγραψε ο κ. Δημητριάδης η αναφορά για αμοιβή στο σύνολο της ανακεφαλαιοποίησης ανεξάρτητα από την προέλευση και την μορφή των κεφαλαίων.

Ακόμα πιο σοβαρή, θεωρείται η διαπίστωση ότι στη συμφωνία, υπάρχει πρόβλεψη ότι αυτή τίθεται υπό την αίρεση της έγκρισης της από το Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, στις 25 Μαρτίου 2013. Η συνεδρία αναβλήθηκε λόγω των ραγδαίων εξελίξεων και δεν τέθηκε το θέμα για συζήτηση και έγκριση. Η Α&Μ είχε αποδεχθεί τον όρο στη συμφωνία της με τον Πανίκο Δημητριάδη ότι αυτή θα ήταν υπό την αίρεση της έγκρισης του Δ.Σ. και συγκεκριμένα, όπως αναφερόταν στο κείμενο «subject to approval by the CBC Board of Directors on 25 March 2013».

Τη μέρα εκείνη, η Κύπρος δεχόταν τις απειλές για έξοδο από το Ευρώ, για το κούρεμα μέχρι και 60%, για πτώχευση και οι τράπεζες ήταν για 10η μέρα κλειστές, ενώ ο Πρόεδρος βρισκόταν στις Βρυξέλλες για το δεύτερο Eurogroup, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, ασχολείτο ιδιαίτερα με τις αλλαγές της συμφωνίας με την Α&Μ όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία.

Τρεις μέρες αργότερα, στις 28 Μαρτίου 2013, η Alvarez&Marsial επανέρχεται διά του Hal Hirsch, επικεφαλής του τμήματος GlobalAssetRisk, με νέα επιστολή της προς τον διοικητή Πανίκο Δημητριάδη. Η επιστολή έχει τίτλο «Συμφωνία Ανακεφαλαίωσης» (Recapitalization Agreement» και με αυτή μεταξύ άλλων, ο Hirsch προτείνει να υπογραφεί ξανά το πρόσθετο έγγραφο που είχε υπογραφεί στις 23 Μαρτίου, αφού αφαιρεθεί από αυτό η αναφορά ότι προσθήκη ότι n συμφωνία τελούσε υπό την αίρεση του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας.

Την ίδια μέρα – στις 28 Μαρτίου - ο Hal Hirsch στέλνει στο Διοικητή και νέο έγγραφο ζητώντας του να το υπογράψει, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται πως ήδη «είχε συζητηθεί με το Διοικητή». Στο νέο έγγραφο, η διατύπωση για το συγκεκριμένο «τέλος επιτυχίας» διατυπώνεται διαφορετικά απ’ ότι στην αρχική συμφωνία και πλέον διατυπώνεται ως «τέλος ανακεφαλαίωσης».Επίσης γίνεται πλέον αναφοράγια 0.1% επί του οφέλους του συνολικού ακαθάριστου κεφαλαίου στο τραπεζικό σύστημα.Ακόμα, ορίζεται και η ημερομηνία πληρωμής – η 31η Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, αναφέρεταιπως: «To augment the fees for these services, you have to agreed that we shall receive a recapitalization fee (Recap Fee) of 0.10% (10 basis points) of the total gross capital benefit into the banking system. This shall be payable on 31st October 2013».

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, ο Πανίκος Δημητριάδης διαβουλεύτηκε με την A&Mκαι άλλαξε τη συμφωνία με σκοπό να πάρουν ποσοστό από το κούρεμα οι A&M. Για να μπορεί να γίνει αυτό, αντικατέστησαν τον όρο «successfee», ο οποίος προφανώς σήμαινε ότι θα διδόταν ως αμοιβή στην Α&Μ για τα κεφάλαια που θα κατάφερνε να φέρει από επενδυτές, με το «recapitalizationfee», που της δίνει το δικαίωμα να διεκδικήσει το ποσοστό στο «κούρεμα».

Κι όλα αυτά τις ημέρες που η Κεντρική Τράπεζα προκαλούσε καταστροφικό αλαλούμ με το αν θα ξανανοίξουν και πότε ή όχι οι τράπεζες, η οικονομία ήταν παγωμένη οι πολίτες ήταν ανάστατοι και η λαϊκή αντίδραση έντονη για τις λίστες εκείνων που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό, ενώ η κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο Πρόεδρος, ο Υπουργός Οικονομικών και η Βουλή αναζητούσαν διεξόδους και ομαλοποίηση της κατάστασης και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη το παρασκήνιο για αποξένωση των Κυπριακών Τραπεζών στην Ελλάδα.

Ωστόσο, ακόμα μεγαλύτερα ερωτηματικά, θέτει το γεγονός ότι ενώ η αλληλογραφία μεταξύ του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη και του Hal Hirsch, εκπροσώπου της Alvarez&Marsialκαι η νέα συμφωνία τους γίνεται στις 28 Μαρτίου, μετά το 2ρο Eurogroupκαι το μεγάλο κούρεμα, η ίδια η συμφωνία φέρει ημερομηνία 23 Μαρτίου – δηλαδή πριν το 2ρο Eurogroup. για διά του συμφωνία αυτή υπογράφηκε στις 28 Μαρτίου 2013, τρεις μέρες μετά το δεύτερο Eurogroup, αλλά φέρει ημερομηνία 23 Μαρτίου. Κάτι που ενδεχομένως να πρέπει να εξεταστεί και για άλλες ευθύνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Φ», στο ίδιο το Συμφωνητικό Εγγραφο, ο Διοικητής αναφέρεται στις συνθήκες υπογραφής του.

Ο κ. Hirsch επανέρχεται στις 5 Σεπτεμβρίου 2013 με νέα του επιστολή του στο Διοικητή με την οποία πλέον εεπεξηγεί τον τρόπο υπολογισμού του «recapitalizationfee» και κάνει αναφορά σε ηλεκτρονικό μήνυμα (email) της 20 Μαρτίου 2013. Κάτι που φανερώνει ότι, αμέσως μετά το πρώτο Eurogroup και ενώ η Κύπρος, η οικονομία της και το τραπεζικό της σύστημα βρισκόταν υπό πλήρη κατάρρευση, διοικητής και A&M ασχολούνταν με τις επεξηγήσεις για πως θα πάρειτο μερίδιο της η Α&Μ.

Οι Α&Μ υπολογίζουν το ποσό που πρέπει να λάβουν με βάσει αυτές τις «συμφωνίες» στα €11 εκ. όμως δείχνουν «συγκαταβατικοί» και δέχονται με μόνο€4,75 εκ. και με νέα επιστολή του προς τον Διοικητή στις 17.10.2013,ο κ. Hirsch ζητά να συζητήσει το θέμα της αμοιβής με τον ίδιο τον διοικητή και το διοικητικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με έγγραφο του Νομικού Συμβούλου της Κεντρικής Τράπεζας που τέθηκε τις τελευταίες ώρες ενώπιον των μελών του Δ.Σ της Κεντρικής Τράπεζας, «από τα στοιχεία όπως αυτά τέθηκαν ενώπιον μου, φαίνεται ότι υπάρχουν δύο υπογεγραμμένες συμφωνίες. Η μία που υπογράφτηκε στις 23.3.2013, υπό την προϋπόθεση έγκρισης της από το Διοικητικό Συμβούλιο στις 25.3.2013 και η άλλη με ημερομηνία 23.3.2013 που υπογράφτηκε στις 28.3.2013, ύστερα από εισήγηση του κου Hal Hirsch».

Ο τελευταίος εισηγείται να μην καταβληθεί κάνενα ποσό για τέτοιο τέλος, αφού η πρώτη συμφωνία δεν εγκρίθηκε από το Δ.Σ οπότε και δεν ισχύει, ενώ σε σχέση με την δεύτερη συμφωνία υποδεικνύεται πως η διάσωση έγινε με ίδια μέσα (Bail -in) και δεν μπορεί να θεωρηθεί ως «total gross capital benefit into the banking system».

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.