Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


Υπάρχει ακόμα σοβαρός κίνδυνος

Αν και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ελπίζει πως θα αποφευχθεί νέο κούρεμα
Ο Ν. Αναστασιάδης απαλλάσσει τον Σόιμπλε από την ευθύνη για το bail in και δηλώνει ότι ήταν από κοινού απόφαση του συνόλου του Γιούρογκρουπ


Η πρόταση για κούρεμα και των ανασφάλιστων καταθέσεων σε δύο κυπριακές τράπεζες πριν από ένα χρόνο, τη δραματική βραδιά 16ης Μαρτίου στις Βρυξέλλες, έγινε από το Γιούρογκρουπ, το οποίο από κοινού προέβη σ’ αυτήν την εισήγηση, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, με τίτλο «Δεν κατηγορώ τον κ. Σόιμπλε».
Στην ίδια συνέντευξη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως το ενδεχόμενο της εξόδου της Κύπρου από την Ευρωζώνη έχει οριστικά απομακρυνθεί και ότι η Κυβέρνηση αποφάσισε να παραμείνει στη Ζώνη του ευρώ και να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της στα πλαίσια των μεταρρυθμίσεων.



Χάρης: Με βάση τον οδικό χάρτη
Χθες, εξάλλου, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε ότι μέχρι το τέλος της άνοιξης αναμένεται να αρθούν όλοι οι εγχώριοι περιορισμοί στις τράπεζες.
«Ήδη», είπε, «στο τέλος Φεβρουαρίου έγινε ένα σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση και στο τέλος Μαρτίου αναμένεται ένα ακόμα σημαντικό βήμα. Μέχρι τέλους της άνοιξης, με βάση τον οδικό χάρτη, τα εσωτερικά περιοριστικά μέτρα θα αρθούν».

Να βοηθηθεί η Κύπρος
Στο θέμα της άρσης των περιορισμών στις συναλλαγές αναφέρεται και άρθρο του πρακτορείου Reuters, με αφορμή την πρώτη επέτειο του κουρέματος των καταθέσεων.

«Η Κύπρος αναλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την κατάστασή της», αναφέρεται στο άρθρο. «Όμως, η Ευρωζώνη είναι επίσης ένοχη, καθώς ήταν συνεργός στην προτεινόμενη αρπαγή των καταθέσεων. Θα πρέπει να προσφέρει τώρα μια χείρα βοηθείας, επιτρέποντας κυρίως την άρση των ελέγχων κεφαλαίου».

«Αποφασίσαμε να μείνουμε στο ευρώ»
Στη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε μεταξύ άλλων ότι το ενδεχόμενο εξόδου της Κύπρου από την Ευρωζώνη έχει οριστικά απομακρυνθεί.
«Μετά από μια επιμελή ανάλυση της κατάστασής μας», σημείωσε, «καταλάβαμε πως ο μοναδικός επιτυχημένος δρόμος εξόδου είναι η παραμονή μας στην Ευρωζώνη. Αποφασίσαμε λοιπόν να μείνουμε και να εκπληρώσουμε όλες τις υποχρεώσεις μας. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε καλά αποτελέσματα».

Σε παρατήρηση ότι ο παραιτηθείς Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης, με τον οποίο ο ίδιος είχε μία δύσκολη σχέση, είπε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης γνώριζε πολύ καλά πως επίκειτο κούρεμα καταθέσεων, απάντησε:

«Δεν θα ήθελα να το σχολιάσω. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι προσπαθήσαμε τα πάντα για να αποτρέψουμε το "bail in", μία λέξη που μέχρι τότε μας ήταν άγνωστη. Ο τότε Υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, μας προειδοποίησε τελικά ότι οι χρηματοδότες πιθανόν να εγείρουν ένα τέτοιο μέτρο. Γι' αυτό, καταστήσαμε σαφές στην Τρόικα ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να αποδεχτούμε κάτι τέτοιο. Θέλαμε μία λύση, η οποία θα μας επέτρεπε να εκπληρώσουμε όλους τους χρηματοοικονομικούς όρους με άλλον τρόπο. Μέχρι τις πρωινές ώρες της 16ης Μαρτίου αγωνιζόμασταν για να αποτρέψουμε την υποχρεωτική περικοπή από τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Φαίνεται όμως ότι λόγω των προηγούμενων πράξεων και παραλείψεών μας ανοίξαμε τον δρόμο για να γίνουμε ένα πείραμα και επειδή δεν είχαμε λάβει έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα για αποτροπή της κρίσης».

Νέο κούρεμα και ελπίδες
Σε άλλη ερώτηση για τους σοβαρούς κινδύνους που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ο τραπεζικός τομέας και ιδιαίτερα η Τράπεζα Κύπρου, η οποία «κάθεται» σε επισφαλή δάνεια από 13-19 δις, ο Πρόεδρος είπε ότι η νέα διοίκηση της τράπεζας θα λύσει το πρόβλημα βήμα προς βήμα.

Συζήτηση έγινε και για το ενδεχόμενο νέου κουρέματος καταθέσεων. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος κλήθηκε να σχολιάσει παρατήρηση ότι από την Τράπεζα Κύπρου ακούγεται ότι θα είναι μεν σε θέση να αναδιαρθρώσει και να ανακτήσει ένα μέρος των επισφαλών δανείων, αλλά θα της μείνει τελικά ένα έλλειμμα πολλών δισεκατομμυρίων, κάτι που θα απαιτούσε άλλη μία υποχρεωτική περικοπή από τις καταθέσεις.
«Ελπίζω», απάντησε ο Πρόεδρος, «ότι αυτό μπορεί να αποφευχθεί. Φυσικά, υπάρχουν προβλήματα. Αλλά απ' όσα ακούω από τη νέα διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου, είναι αισιόδοξοι ότι όλες οι δυσκολίες μπορούν να ξεπεραστούν».

«Τέλος εποχής για τις δυναστείες»
Ο Πρόεδρος ρωτήθηκε, επίσης, αν αναμένει κοινωνικές αναταραχές σε περίπτωση που οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε εκποιήσεις ακινήτων.
«Μέχρι τώρα», είπε, «δεν είχαμε μεγάλες απεργίες ή διαδηλώσεις στην Κύπρο. Επειδή θα προστατεύσουμε νομικά τις πρώτες κατοικίες των οφειλετών από εκποιήσεις, αυτό θα παραμείνει έτσι. Ούτως ή άλλως, το υψηλότερο χρέος στις τράπεζές μας δεν το έχουν οι απλοί δανειολήπτες, αλλά μεγάλοι επιχειρηματίες ακινήτων, που έχουν μεγάλη περιουσία και οι οποίοι χρωστούν στις κυπριακές τράπεζες τεράστια χρηματικά ποσά, πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Από εκεί θα αρχίσουν οι τράπεζες».

Σε παρατήρηση ότι αυτό ακούγεται ως «εάν να βρίσκονται αρκετές κυπριακές δυναστείες με παράδοση πριν από το τέλος μιας εποχής», ο Πρόεδρος απάντησε καταφατικά.
«Αυτό είναι σωστό», είπε. «Πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για τις συνέπειες των πράξεών τους».

«Δεν κατηγορώ τον Σόιμπλε»
Σε ερώτηση ότι ελέχθη πως η γερμανική κυβέρνηση είχε ζητήσει το κρίσιμο βράδυ των διαπραγματεύσεων πριν από ένα χρόνο στις Βρυξέλλες, κούρεμα των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ και σε παρατήρηση ότι εάν αληθεύει αυτό, τότε η Γερμανία θα είχε παραβιάσει έναν ευρωπαϊκό κανόνα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε:

«Δεν θα πω ότι ήταν η γερμανική κυβέρνηση. Δεν κατηγορώ τον κ. Σόιμπλε ή κάποιον άλλο Υπουργό. Το Eurogroup πρότεινε από κοινού αυτήν τη λύση. Αυτό που απορρίπτω, όμως, είναι ότι η Κύπρος ζήτησε το κούρεμα των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ. Αυτή θα ήταν μια παράνομη απαίτηση».

Τέλος της άνοιξης, τέλος στους περιορισμούς
Σε δηλώσεις, εξάλλου, χθες στο κρατικό ραδιόφωνο, ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, αφού είπε πως μέχρι το τέλος της άνοιξης θα αρθούν τα εσωτερικά περιοριστικά μέτρα, προέβη στην εκτίμηση ότι με την περαιτέρω χαλάρωση θα γίνει ένα ακόμη μεγάλο βήμα για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος.

«Μέχρι την επόμενη εβδομάδα», πρόσθεσε, «εκπληρώνονται όλες οι προϋποθέσεις και τα ορόσημα που περιλαμβάνονται στον οδικό χάρτη και σε δύο - τρεις κινήσεις, μέχρι το τέλος της άνοιξης, θα αρθούν όλα τα εγχώρια περιοριστικά μέτρα στο τραπεζικό σύστημα».

Ο Υπουργός σημείωσε το γεγονός ότι καινούργια κεφάλαια που έρχονται από το εξωτερικό ήδη δεν υπόκεινται σε κανέναν περιορισμό και ότι όλες οι εμπορικές συναλλαγές με το εξωτερικό μπορούν να γίνουν.
Για την κατάσταση της οικονομίας ένα χρόνο μετά το κούρεμα, ανέφερε ότι τα δημοσιονομικά βελτιώνονται, το χρηματοπιστωτικό σύστημα σταθεροποιείται και σιγά - σιγά αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών.

Είπε, επίσης, ότι η διόρθωση της οικονομίας μπορούσε να ήταν περισσότερο ελεγχόμενη αν ελαμβάνονταν έγκαιρα μέτρα.

«Μια σειρά λαθών, παραλείψεων και ολιγωρίας στη λήψη μέτρων διόγκωσαν τα υπαρκτά προβλήματα και έφεραν την κυπριακή οικονομία σε αυτήν την κατάσταση που ζήσαμε πέρσι όλοι», ανέφερε.

Δεν παρέλειψε, επίσης, να πει ότι, παρά το γεγονός πως η οικονομία βρίσκεται σε πορεία διόρθωσης, είναι ακόμα αποδυναμωμένη, με την ύφεση να συνεχίζεται και την ανεργία να βρίσκεται σε ψηλά επίπεδα. Σημείωσε, ταυτόχρονα, ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι κατευθυνόμαστε προς στήριξη της οικονομίας.
«Αυτό θα επιτευχθεί», κατέληξε, «αν εφαρμοστεί με συνέπεια το Πρόγραμμα Στήριξης».

Η Ε.Ε. οφείλει να βοηθήσει την Κύπρο
Την «επέτειο» του κουρέματος των καταθέσεων στην Κύπρο, μνημόνευσε χθες και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Συγκεκριμένα, σε άρθρο που δημοσιεύθηκε χθες, αναφέρεται ότι είναι καιρός για την Κύπρο «να ανταμειφθεί και να βοηθηθεί από την Ευρώπη λόγω ακριβώς του κουρέματος».

Στο άρθρο σημειώνεται ότι η κυπριακή οικονομία συρρικνώθηκε το 2013 κατά 5,4%, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις ότι η συρρίκνωση θα έφθανε το 9%. «Αυτό επετεύχθη», αναφέρεται, «λόγω της καλής επίδοσης του τουρισμού, της ευελιξίας της οικονομίας και της χαμηλότερης μείωσης της κατανάλωσης».

Καταγράφεται, επίσης, η ανησυχία ότι η κρίση στην Κριμαία μπορεί να έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στην Κύπρο εάν τα οικονομικά προβλήματα της Ρωσίας ή οι περιορισμοί στη χορήγηση θεωρήσεων, που επιβάλλονται από τη Δύση, μειώσουν τη ροή των τουριστών.

«Έστω όμως και χωρίς τις ανησυχίες από τη Ρωσία», παρατηρεί το Reuters, «υπάρχουν προβλήματα στην Κύπρο. Για παράδειγμα, οι επενδύσεις έχουν μειωθεί. Το ΔΝΤ προβλέπει ότι οι επενδύσεις παρουσιάζουν μείωση 60% από το 2008».

«Η Ευρωζώνη μπορεί να βοηθήσει. Κατ' αρχάς, θα πρέπει να επιτρέψει την άρση των ελέγχων κεφαλαίου», σημειώνεται και παρατίθεται η πρόταση του μέλους του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας, Μ. Ζαχαριάδη, που προτείνει επιβολή φόρου 35% για τις εξαγωγές κεφαλαίων για να μην υπάρξουν εκροές καταθέσεων.

«Ο δεύτερος τρόπος είναι η δημιουργία μιας κακής τράπεζας, για να αναλάβει τα κακά δάνεια που μολύνουν το τραπεζικό σύστημα, όπως έγινε με επιτυχία στην Ισπανία και την Ιρλανδία», σημειώνεται.

πηγη:http://www.sigmalive.com/simerini

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.