Αμηχανία και απορίες για την κίνηση Γιωρκάτζη
Πολιτικοί κύκλοι σημειώνουν το πολύ κακό timing της παρέμβασης της Κεντρικής
Η νέα γενική συνέλευση τοποθετείτε στα μέσα Νοεμβρίου
Ενώ απορία όλων ήταν πότε θα προχωρήσει η Τράπεζα Κύπρου σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση, κάτι που ήταν φυσιολογικό μετά την αύξηση κεφαλαίου η οποία άλλαξε ριζικά την μετοχική δομή της τράπεζας, η κάθοδος του νέου μεγαλομετόχου Wilbur Ross στάθηκε φαίνεται ως ευκαιρία για να επιταχυνθούν σημαντικά οι εξελίξεις.
Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πηγές της 'Κ' η Διοικήτρια της Γενικής Τράπεζας, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη απέστειλε αιφνιδίως χθες Δευτέρα ώρα 16:00 εμπιστευτική επιστολή με την οποία καλεί όλα τα μέλη του ΔΣ της Τράπεζας να «υποβάλουν τις παραιτήσεις τους, με εφαρμογή από την ημερομηνία της επερχόμενης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης». Πάντως, η ΕΓΣ δεν έχει ακόμα συγκλιθεί.
Η κα Γιωρκάτζη ζητά επίσης από τα μέλη του ΔΣ στο μεσοδιάστημα «να αποφεύγουν την λήψη αποφάσεων αποφάσεων που αφορούν θέματα στρατηγικής που ενδεχομένως να δημιουργούν τετελεσμένα και τα οποία θα ήταν ορθό να αφεθούν να τύχουν χειρισμοί από το νέο Διοικητικό Συμβούλιο».
Στην επιστολή της η κ. Γιωρκάτζη αναφέρεται στην αίτηση του επενδυτή Willbur Ross για συμμετοχή του στο ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, τονίζοντας ότι, σύμφωνα με νέα οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας, τα μέλη των ΔΣ των τραπεζών δεν μπορούν να ξεπερνούν τα 13, ενώ ήδη ο αριθμός των μελών του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου είναι 14, με αποτέλεσμα η αίτηση του Αμερικανού επενδυτή να μην μπορεί να εξεταστεί.
O Willbur Ross έχει καλύψει το 19% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου.
Όπως σημειώνει η Διοικητής της ΚΤ, ο κ. Ross θα δικαιούται να διεκδικήσει εκλογή στην επερχόμενη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας, ζητώντας παράλληλα την όσο τον δυνατόν ταχύτερη σύγκλησή της.
Στην επιστολή της η κ. Γιωρκάτζη αναφέρεται και στη διαφοροποίηση στη μετοχική δομή της Τράπεζας Κύπρου μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, τονίζοντας ότι η Κεντρική Τράπεζα θεωρεί πρέπον και επιβεβλημένο από πλευράς σωστής εταιρικής διακυβέρνησης «όπως δοθεί η ευκαιρία σε όλους τους μετόχους της Τράπεζας να επιλέξουν το πλέον αντιπροσωπευτικό ΔΣ, το οποίο θα αναλάβει να οδηγήσει την Τράπεζα στον δρόμο της ανάπτυξης προς όφελος, όχι μόνο της ίδιας της Τράπεζας Κύπρου αλλά και της κυπριακής οικονομίας».
Εν τω μεταξύ, ο μεγαλοεπενδυτής προχώρησε από χτες σε σειρά συναντήσεων σχετικά με την λειτουργία της τράπεζας, και φαίνεται πως έχει κάνει ξεκάθαρη τη θέση του πως επιθυμεί να εκπροσωπηθεί στο ΔΣ της τράπεζας. Το ΔΣ δέχεται πιέσεις για να καλέσει νέα ΕΓΣ με σκοπό, μεταξύ άλλων, την εκλογή των μελών του, ιδίως μετά την σημαντική διαφοροποίηση που έχει προκύψει στο μετοχολόγιο. Η ΕΓΣ τοποθετείτε ήδη ανεπισήμως για τις αρχές Νοεμβρίου.
Έχουν ήδη αρχίσει οι διεργασίες για το θέμα, με την θέση του προέδρου να αποτελεί, όπως έγραψε παλαιότερα η «Κ», αντικείμενο παρασκηνιακών κινήσεων από διάφορους «ενδιαφερόμενους
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να αναμένεται πως η ΕΓΣ θα αλλάξει σημαντικά την σύσταση του ΔΣ, αφού ορισμένες «αποχωρήσεις» έχουν ήδη διαφανεί, την ώρα που και η EBRD δεν κρύβει την πρόθεση της να εκπροσωπηθεί και η ίδια.
Εν όψει των σχεδιασμών για επανεισαγωγή της μετοχής της τράπεζας στο ΧΑΚ και την διάθεση στην αγορά ομολόγου που σήμερα είναι δεσμευμένο στον ELA, η αλλαγή στην σύσταση του ΔΣ κρίνεται ως επιβεβλημένη, ιδίως αν η τράπεζα προχωρήσει και με τον σχεδιασμό για ένταξή της στο LSE.
Πάντως η κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας αιφνιδίασε εκτός από το ΔΣ της ΤΚ και τον πολιτικό κόσμο παραμονές της σύγκλισης της Βουλής για το θέμα των αναπομπών και ενώ μάλιστα είχε διαφανεί τις τελευταίες ώρες πρόσφορο πεδίο συγκλίσεων ''για το καλό του τόπου''. Το βράδυ της Δευτέρας, κομματικά στελέχη εξέφραζαν στην 'Κ' την απορία τους για την κίνηση της ΚΤ, ενώ κύκλοι της Βουλής εξέφραζαν την αγωνία η εξέλιξη αυτή να μην πυροδοτήσει νέο γύρο πολιτικής εσωστρέφειας. Οι ίδιο κύκλοι χαρακτήριζαν ως αχρείαστη την παρέμβαση της ΚΤ ''αφού τα πράγματα είχαν πάρει τον δρόμο τους με την επικείμενη σύγκλιση ΓΣ για τον Νοέμβριο''.
Το ερώτημα το οποίο θα κληθεί η Κεντρική να απαντήσει είναι γιατί παρενέβηκε στα της Τράπεζας ενώ οι αλλαγές στο ΔΣ ήταν δεδομένες ενόψει της ΓΣ, και γιατί αυτή η ομολογουμένως ακραία παρέμβαση έγινε παραμονή της έκτακτης σύγκλισης της Βουλής για της αναπομπές και ενώ είχε διαμορφωθεί συναινετικό κλίμα. Κατά δεύτερο λόγο τραπεζικοί κύκλοι ανέφεραν στην 'Κ' τους κινδύνους αλλά και τα προβλήματα που ενδεχομένως να παρουσιαστούν στην Τράπεζα αφού θα διοικείται για δύο σχεδόν μήνες από ένα υπό παραίτηση Διοικητικό Συμβούλιο. ''Είναι σαν να και κάποιος δεν επιθυμεί την ηρεμία της αγοράς, αφού κάθε βδομάδα και ένα στοιχείο αβεβαιότητας ή δυσλειτουργίας εμφανίζεται από το πουθενά'', τόνισε στην 'Κ', υψηλόβαθμο έμπειρο πολιτικό στέλεχος με θητεία στον οικονομικό τομέα. Τέλος, πηγές της 'Κ' που είναι σε θέση να γνωρίζουν μέσα από την Τράπεζα, σημείωναν με νόημα πως, ''μπορεί όλοι να αιφνιδιάστηκαν από την εξέλιξη, εκτός όμως από το μάνατζμεντ της Τράπεζας.''