Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


  • Αρχική
  • Τελευταία νέα
  • Αποφασισμένοι να προχωρήσουν με μαζικές αγωγές είναι οι παλαιοί μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου

Αποφασισμένοι να προχωρήσουν με μαζικές αγωγές είναι οι παλαιοί μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 1 δισ. μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης
Αποφασισμένοι να προχωρήσουν με μαζικές αγωγές είναι οι παλαιοί μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου

Την αποφασιστικότητα τους να προχωρήσουν με μαζικές αγωγές “με στόχο την αποκατάσταση των δικαιωμάτων τους” διατράνωσαν οι παλαιοί μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου στη χθεσινή Έκτακτη Γενική Συνέλευση(ΕΓΣ) του Συνδέσμου τους, κατά την οποία εγκρίθηκε σχετικό ψήφισμα το οποίο θα επιδοθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
Σύμφωνα με το ψήφισμα, το οποίο ανέγνωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ως Πρόεδρος του Συνδέσμου, η Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου “εκφράζει την εμπιστοσύνη της προς το Δ.Σ. για τις μέχρι τώρα ενέργειες που έχει κάμει για αποκατάσταση των δικαιωμάτων των παλαιών μετόχων της Τράπεζας Κύπρου”.


“Εξουσιοδοτεί το Δ.Σ. να συνεχίσει τις προσπάθειες του προς το σκοπό αυτό και και, εάν παραστεί ανάγκη να διαπραγματευθεί τυχόν λύση που ήθελε προταθεί, η οποία να υποβληθεί σε νέα ΕΓΣ για τελική έγκριση”, όπως αναφέρεται.
Το ψήφισμα “καλεί όλα τα μέλη του Συνδέσμου καθώς και όλους τους μετόχους της Τράπεζας Κύπρου (παλιούς και νέους) να παρευρεθούν στην επικείμενη Γενική Συνέλευση της τράπεζας και να καταψηφίσουν το ψήφισμα για αύξηση κεφαλαίου εκτός και αν πρώτα η Τράπεζα αποκαταστήσει τους παλαιούς μετόχους στη βάση της πρότασης που έχουμε υποβάλει”.
Καλεί, επίσης, “όλα τα μέλη του Συνδέσμου καθώς και όλους τους παλαιούς μετόχους της Τράπεζας Κύπρου να κινηθούν νομικά εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και άλλων, με μαζικές αγωγές με στόχο την αποκατάσταση των δικαιωμάτων τους ή διαζευκτικά αν αυτό δεν είναι εφικτό, την αποζημίωση τους”.
Η Συνέλευση εξουσιοδότησε το ΔΣ του Συνδέσμου “να παραδώσει το ψήφισμα αυτό στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να ζητήσει τη λήψη από την Πολιτεία των αναγκαίων αποφάσεων για τη δικαίωση των Παλαιών Μετόχων”.
Εξουσιοδότησε, επίσης, το ΔΣ “να λάβει οποιαδήποτε άλλα νόμιμα μέτρα έχει στη διάθεση του”.
Ο Αρχιεπίσκοπος στην εισαγωγική του ομιλία ενώπιον των μελών του Συνδέσμου αναφέρθηκε στα δύο αιτήματα του Συνδέσμου :1) Την αποκατάσταση της αξίας των μετοχών των Παλαιών Μετόχων αναγνωρίζοντας το 1,9 δισ ευρώ κέρδος και 2) Την εκχώρηση των κατεχομένων περιουσιών της Τράπεζας στους Παλαιούς μετόχους.
“Πιστεύουμε ότι με την ικανοποίηση των δύο αυτών αιτημάτων μας, αμβλύνεται το πρόβλημα και δημιουργούνται καλύτερες συνθήκες για να έρθει το “Κοινόν Κυπρίων” πιο κοντά στον κυπριακό λαό και να επαναδομηθεί η εμπιστοσύνη και συνεργασία μεταξύ των Κυπρίων Μετόχων και της Τράπεζας Κύπρου”, σημείωσε.
Ο Αρχιεπίσκοπος είπε, επίσης, ότι θα επιδιώξει να δει ο ίδιος προσωπικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας γι` αυτό το ζήτημα, προσθέτοντας ότι “οι αδικίες και οι παρανομίες που έγιναν είναι ώρα να διορθωθούν και να σταματήσουν επιτέλους, διότι δεν θα περιοριστούμε στα κυπριακά δικαστήρια, στο τέλος θα πάμε και στα ευρωπαϊκά”.
Είπε, επίσης, ότι όσοι περισσότεροι αποφασίσουν να κινηθούν νομικά τόσο το καλύτερο “γιατί όταν είμαστε πολλοί οι κυβερνώντες θα μας λάβουν υπόψη”.
Το μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου και νομικός σύμβουλος του Συνδέσμου, Κύπρος Χρυσοστομίδης είπε ότι “είναι ηλίου φαεινότερο ότι η μεταχείριση της οποίας έτυχαν οι παλαιοί μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου είναι καθαρά παράνομη και βάση του κυπριακού συντάγματος και βάση του ευρωπαϊκού δικαίου και τώρα, ακόμη περισσότερο, βάση του δικαίου περί εταιρειών λόγω του ότι προχωρεί αυθαίρετα η Τράπεζα Κύπρου, παραβιάζοντας κάθε έννοια εταιρικής συμπεριφοράς, να αυξήσει το κεφάλαιο εις βάρος όλων των παλαιών αλλά και των νέων μετόχων”.
“Για να πετύχει μια αγωγή και να αισθανθεί και η Τράπεζα Κύπρου, και η Πολιτεία πίεση, πρέπει να υπάρξει ένας μεγάλος αριθμός εναγόντων εναντίον και της Τράπεζας Κύπρου, και της διαχειρίστριας της Λαϊκής, και της Κεντρικής Τράπεζας και του Υπουργού Οικονομικών”, είπε.
Εξέφρασε, τέλος, την πεποίθηση ότι “`εάν υπάρξει ένας αριθμός 500 με 1000 μετόχων που να καταχωρήσουν αυτή την αγωγή και το κόστος της αγωγής θα είναι μικρό αλλά επίσης η πίεση θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη”.
Τράπεζα Κύπρου: Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 1 δισ. μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης
Στο μεταξύ με ευρύ φάσμα θεσμικών επενδυτών από Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου αριθμού επενδυτών που προσέλκυσε η WL Ross & Co LLC καθώς και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης παραχωρήθηκαν μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης μετοχές αξίας €1 δισ.,όπως ανακοίνωσε ψες η Τράπεζα Κύπρου μετά από μαραθώνια συνάντηση του ΔΣ που διήρκεσε από τις 10 το πρωί ως αργά το βράδυ.
Tην ικανοποίησή τους εξέφρασαν ο Πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου Κρίστης Χασάπης και ο Διευθύνων Σύμβουλος του συγκροτήματος Τζον Χούρικαν. Διατεθειμένος για νέες επενδύσεις στην Κύπρο εμφανίστηκε ο Γουίλμπορ Ρος ιδρυτής και Πρόεδρος WL Ross&Co LLC που προσέλκυσε επενδυτές για το 40% της τοποθέτησης.
Η Τράπεζα Κύπρου ανακοινώνει επίσης την πρόθεσή της για εισαγωγή του συνόλου των μετοχών της το συντομότερο δυνατό στο ΧΑΚ και στο ΧΑ, προσθέτοντας ότι «η διαπραγμάτευση των συνήθων μετοχών σε αυτά τα χρηματιστήρια αναμένεται να αρχίσει πριν το τέλος του 2014».
Αναφέρεται ακόμη ότι στις 31 Μαρτίου 2014, ο δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 της Τράπεζας ανερχόταν στο 10,6%.
«Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά €1 δισεκατομμύριο σε συνδυασμό με τις ενέργειες απομόχλευσης που έχουν ολοκληρωθεί μετά τη λήξη του πρώτου τρίμηνου του 2014, αναμένεται να ενισχύσουν το δείκτη Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CRD IV/CRR – με μεταβατικές διατάξεις) σε 15,6% και το δείκτη Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CRD IV/CRR– χωρίς μεταβατικές διατάξεις) σε 15,1%», σημειώνεται.

«Η Τράπεζα ανακοινώνει την επιτυχή ολοκλήρωση της ιδιωτικής τοποθέτησης 4.166.666.667 νέων συνήθων μετοχών στην τιμή των €0,24 με συνολικά μεικτά έσοδα €1 δισεκατομμύριο», αναφέρεται.
Προχωρεί επίσης «στη Δεύτερη φάση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου («Ανοικτή Προσφορά»), κατά την οποία οι υφιστάμενοι μέτοχοι θα μπορούν, μέσα σε περίοδο 15 ημερών που αρχίζει στις 31 Ιουλίου 2014, να υποβάλουν αίτηση για αριθμό μετοχών μέχρι 20% του συνολικού αριθμού μετοχών που παραχωρήθηκαν στην Τοποθέτηση στην ίδια τιμή με την Τιμή Διάθεσης Τοποθέτησης».
Η ελάχιστη επένδυση στην Ανοικτή Προσφορά θα είναι €100.000 ανά υφιστάμενο μέτοχο, διευκρινίζεται.
Η ανακοίνωση συνεχίζει αναφέροντας ότι «η κατανομή στους επενδυτές, κατά την Πρώτη φάση, θα αναπροσαρμοστεί για να καλυφθούν οι μετοχές που θα κατανεμηθούν στους υφιστάμενους μετόχους κατά τη διαδικασία clawback, με τρόπο ώστε τα συνολικά μεικτά έσοδα της έκδοσης, τόσο από την Πρώτη φάση όσο και τη Δημόσια Προσφορά, να ανέρχονται συνολικά σε €1 δισεκατομμύριο».
Για την ολοκλήρωση της Ανοικτής Προσφοράς ισχύουν οι ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν για την Τοποθέτηση.
Δεδομένου ότι αυτές οι προϋποθέσεις ικανοποιηθούν, προστίθεται, «το συνολικό εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας, μετά την ολοκλήρωση της Τοποθέτησης και της Ανοικτής Προσφοράς θα ανέρχεται σε €892.237.734,50 διαιρεμένο σε 8.922.377.345 Συνήθεις Μετοχές ονομαστικής αξίας €0,10 ανα μετοχή».

Επιπρόσθετα, αναφέρεται, «κατά την Τρίτη φάση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, η Τράπεζα θα προσφέρει μέχρι €100.000.000 νέες συνήθεις μετοχές (επιπρόσθετα από αυτές που θα εκδοθούν κατά την Πρώτη και Δεύτερη φάση) για υποβολή προσφορών από υφιστάμενους μετόχους (εξαιρουμένων αυτών που συμμετείχαν στην Τοποθέτηση εκτός και αν ήταν υφιστάμενοι μέτοχοι πριν την Τοποθέτηση), πριν από οποιανδήποτε εισαγωγή μετοχών στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και το Χρηματιστήριο Αθηνών (που υπόκειται στη λήψη των αναγκαίων εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές)».
«Η επιτυχία της τοποθέτησης θα ενισχύσει σημαντικά την κεφαλαιακή θέση της Τράπεζας και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης», ανέφερε ο Πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου Χρίστης Χασάπης, προσθέτοντας ότι το γεγονός ότι υψηλού επιπέδου θεσμικοί επενδυτές επέδειξαν ενδιαφέρον και συμμετείχαν στην τοποθέτηση καταδεικνύει την εμπιστοσύνη τους προς την Τράπεζα και την κυπριακή οικονομία».
Από την πλευρά του Διευθύνων Σύμβουλος Τζον Χούρικαν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ποιότητα και το εύρος της βάσης των θεσμικών επενδυτών. «Αυτή η σημαντική επένδυση, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη ξένη επένδυση στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, καταδεικνύει την Τράπεζα Κύπρου ως μία από τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες τράπεζες στην Ευρώπη», πρόσθεσε.
Σε δική του δήλωση, ιδρυτής και Πρόεδρος της WL Ross&Co LLC Γουίλμπορ Ρος είπε ότι «σε συνεργασία με την ανώτατη διεύθυνση της Τράπεζας Κύπρου, έχουμε προσελκύσει διεθνείς επενδυτές που δεσμεύτηκαν για το 40% της Τοποθέτησης».
«Κατόπιν της λήψης των απαραίτητων εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές, σκοπεύουμε να διαδραματίσουμε ενεργό ρόλο στην αναζωογόνηση της Τράπεζας Κύπρου και είμαστε διατεθειμένοι για νέες επενδύσεις στην Κύπρο», πρόσθεσε.
Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι «αυτή η χώρα, η οποία άκμαζε πριν την οικονομική κρίση στην Ευρώπη, βρίσκεται στο σωστό δρόμο ανάκαμψης».

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.