Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


Αρχή για εξέταση Α. Σωφρονίου στην υπόθεση της Τρ. Κύπρου

Στις ενέργειες της Τράπεζας Κύπρου και της ίδιας ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες έκδοσης των υβριδικών αξιογράφων, γνωστών ως CoCos (Contingent Convertibles) τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2012, αναφέρθηκε η τότε Γενική Διευθύντρια της CISCO, Άννα Σωφρονίου, κατά την πρώτη ημέρα της κυρίως εξέτασής της ως μάρτυρα υπεράσπισης της Τράπεζας Κύπρου ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας στην υπόθεση για το κεφαλαιακό έλλειμμα της τράπεζας.
Η υπόθεση, στην οποία κατηγορούμενοι είναι επίσης οι πρώην υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του συγκροτήματος Θεόδωρος Αριστοδήμου, Αντρέας Αρτέμης, Γιάννης Κυπρή, Ανδρέας Ηλιάδης και Γιάννης Πεχλιβανίδης συνεχίζεται αύριο Παρασκευή στις 10:30, οπότε και αναμένεται να ολοκληρωθεί η κυρίως εξέταση της μάρτυρα από τον δικηγόρο της τράπεζας Πόλυ Πολυβίου. Την επόμενη Τετάρτη, 21 Ιουνίου, επίσης στις 10:30, αναμένεται να αντεξετάσει τη μάρτυρα η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Πολίνα Ευθυβούλου.

Απαντώντας σήμερα σε ερωτήσεις του κ. Πολυβίου, η κ. Σωφρονίου αναφέρθηκε στο οικονομικό κλίμα που κυριαρχούσε κατά την περίοδο εκείνη που οδήγησε την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών στην απόφαση για διενέργεια της άσκησης σε 71 συστημικές τράπεζες στην Ευρώπη. Η άσκηση αποσκοπούσε, σύμφωνα με την ίδια, στη διαβεβαίωση των αγορών ότι οι τράπεζες μέσω κεφαλαιακών αποθεμάτων θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν κραδασμούς στις ευρωπαϊκές οικονομίες.
Ανέφερε, επίσης, ότι ως ΓΔ της CISCO, η ίδια ασχολείτο με το τμήμα επενδυτικής τραπεζικής, με οτιδήποτε είχε να κάνει με εκδότες, με ασκήσεις κεφαλαίου, καθώς και με εκδόσεις της Τράπεζας Κύπρου, χρεογράφων και αξιογράφων κεφαλαίων και μετατρέψιμων αξιογράφων κεφαλαίου, γνωστά ως CoCos.

Ερωτηθείσα σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές που είχε εκδώσει η ΕΑΤ, η μάρτυρας ανέφερε ότι σ` αυτές το ευρωπαϊκό εποπτικό όργανο είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο χρήσης CoCos ως εργαλείο από πλευράς τραπεζών για κάλυψη του ελλείμματος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εξήγησε ότι τα CoCos είναι χρηματοοικονομικό μέσο και χαρακτηρίζεται ως υβριδικό κεφάλαιο για δύο λόγους. Από τη μια, βλέποντας το εργαλείο αυτό, προσομοιάζει με δανειακό κεφάλαιο, δηλαδή εκδίδει η Τράπεζα χρεόγραφα, ομολογιακά δάνεια τα οποία διαθέτει σε επενδυτές, άρα υπάρχει η υποχρέωση της Τράπεζας να τα αποπληρώσει, είπε. Από την άλλη όμως, πρόσθεσε, σε περίπτωση ενδεχόμενου κεφαλαιακού ελλείμματος, ενεργοποιούνται ρήτρες, οι οποίες είναι τέτοιες, όπου πλέον το χρηματοοικονομικό αυτό μέσο προσμετρά ως μετοχικό κεφάλαιο, γιατί ακριβώς απορροφάει αυτές τις ενδεχόμενες ζημιές.

Σε ερώτηση για τον όρο “term sheet” ο οποίος χρησιμοποιείται, διευκρίνισε ότι πρόκειται για τους όρους υπό τους οποίους γίνονται εκδόσεις κεφαλαίου, είτε μετοχικές είτε δανειακού κεφαλαίου και ανέφερε ότι στις 8 Δεκεμβρίου 2011, σε ανακοίνωση της ΕΑΤ, περιέχεται και ένα term sheet, δηλαδή, πρόσθεσε, υπάρχει ένα πρότυπο τι όρους θα πρέπει να περιέχει οποιαδήποτε τέτοια έκδοση από την ΕΑΤ.

Σε ερώτηση του κ. Πολυβίου πότε άρχισε η προσπάθεια έκδοσης CoCos από την Τράπεζα Κύπρου, η κ. Σωφρονίου απάντησε στις αρχές Μαΐου 2012.

Για σκοπούς προετοιμασίας της έκδοσης, η ίδια ενημέρωνε την Επιτροπή Κεφαλαίου του συγκροτήματος, ανέφερε, της οποίας μέλος ήταν και η ίδια και στην οποία Πρόεδρος ήταν ο Γιάννης Κυπρή και αποτελούνταν και από άλλους τεχνοκράτες της τράπεζας.

Σε ό,τι αφορά τις επαφές που γίνονταν εκτός συγκροτήματος, η μάρτυρας είπε ότι τη συγκεκριμένη περίοδο η επικοινωνία γινόταν με το Τμήμα Εποπτείας των τραπεζών της Κεντρικής και πρόσθεσε ότι για την Τράπεζα Κύπρου ασχολούνταν η Αργυρώ Προκοπίου, ο Ανδρέας Κλείτου και η Μαίρη Κυριακίδου.

Απάντησε καταφατικά σε ερώτηση αν σε σχέση με αυτή την έκδοση CoCos ήταν σε επαφή πέραν της Τράπεζας Κύπρου και με ξένους εμπειρογνώμονες και οίκους, εξηγώντας ότι λόγω του ότι οι εκδόσεις αυτές είχαν υποδειχθεί και από την ίδια την ΕΑΤ, μιλούσαμε με ευρωπαϊκές τράπεζες για να μας μεταφέρουν ανάλογες συζητήσεις που γίνονταν σε άλλες χώρες.

Στη συνέχεια, η μάρτυρας κατέθεσε έγγραφο που ετοίμασε η ίδια με τις δράσεις που αναλήφθηκαν και τις εξελίξεις αναφορικά με τις προσπάθειες έκδοσης CoCos από πλευράς Τράπεζας Κύπρου σε χρονολογική σειρά από τις αρχές Μαΐου 2012 ως και τα τέλη Ιουνίου 2012, και το οποίο περιλαμβάνει όλη τη σχετική ηλεκτρονική αλληλογραφία που είχε η ίδια στην κατοχή της ως αποστολέας ή παραλήπτης με άλλα στελέχη της Τράπεζας Κύπρου, με την Κεντρική Τράπεζα, καθώς και με ξένους εμπειρογνώμονες.

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.