Δελτιο τυπου -28-9-2015 Συνδεσμου κατοχων Τραπεζικων Αξιογραφων (ΚΥΠΡΟΣ )
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου ενημέρωσε τους κατόχους Αξιογράφων ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπ. Δικαιοσύνης κύριο Ιωνά Νικολάου ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι:
Έχουν διοριστεί 6 Δικαστές που θα εκδικάζουν υποθέσεις Αξιογράφων.
Αναφορικά με την νομική Αρωγή έχει στείλει νομοσχέδιο στην επιτροπή νομικών της Βουλής το οποίο αφού εξετάστηκε κρίνεται ότι το ποσό των €2000 δεν είναι αρκετό για να καλύψει τα έξοδα των δικηγόρων, για τα άτομα τα οποία πληρούν τα κριτήρια της νομικής αρωγής και έχει επιστραφεί στο Υπ. Δικαιοσύνης για τροποποίηση του νομοσχεδίου και αύξηση του ποσού των €2000. Η Βουλή τόνισε ότι το Νομοσχέδιο πρέπει να επιστραφεί το συντομότερο πρίν την απώλεια του Αγώγιμου Δικαιώματος το οποίο λήγει με τα σημερινά δεδομένα στις 31 Δεκεμβρίου 2015.
Αναφορικά με την ομαδοποίηση των Αγωγών (ClassAction) ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φοίβος Μαυροβουνιώτης μίλησε με τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Εμπορίου και τον διαβεβαίωσαν ότι είναι σε επαφή για την εξέταση ετοιμασίας Νομοσχεδίου που αφορά κυρίως το Υπ. Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού.
Ακολούθησε η υποβολή ερωτήσεων και εισηγήσεων από τα μέλη, πλείστα των οποίων αποκάλυψαν την οικτρή οικονομική κατάσταση στην οποία τους οδήγησαν οι τράπεζες, και επιτέθηκαν με δριμύτητα εναντίον της Τράπεζας Κύπρου η οποία επιμένει να ζητά εξόφληση των δανείων που εξασφαλίζονται με αξιόγραφα, μεταξύ των οποίων και αρκετά παράνομα δάνεια από πλευράς τραπεζών.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εισηγήσεις αρκετών μελών για τη δημιουργία πολιτικής πλατφόρμας στην οποία να συμμετάσχουν όλα τα θύματα των αποφάσεων της κυβέρνησης, της βουλής και του Eurogroup (κουρεμένοι καταθέτες, κάτοχοι αξιογράφων, μέτοχοι, δανειολήπτες κλπ), με την οποία να κατέλθουν ως ακομμάτιστη οντότητα στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.
Ακολούθησε ενημέρωση από τον λογιστή/ελεγκτή κ. Σάββα Τταντή ο οποίος αναφέρθηκε ακροθιγώς στα ευρήματά του στους εξελεγμένους λογαριασμούς της Λαϊκής Τράπεζας, τα οποία συνέβαλαν στην κατάρρευσή της.Ο κύριος Τταντής επιβεβαιώνει με τα ευρήματα της έρευνας του ότι η Τράπεζα απο το 2007 μέχρι το 2011 δεν ακολουθήθηκαν σωστά συγκεκριμένα λογιστικά πρότυπα, με απλά λόγια η Τράπεζα σε κάποια χρόνια ενώ έδειχνε κέρδη στην πραγματικότητα έιχε ζημιές. Την ευθύνη για την ορθή παρουσίαση των λογαριασμών της Τράπεζας την είχε η Διοίκηση της όπως επίσης και οι εξωτερικοί ελγκτές PWCκαι GRANDTHORTON.
Οσον αφορά παρόμοια έρευνα για την Τράπεζα Κύπρου, ο πρόεδρος δήλωσε ότι δεν αποκλείεται να διεξαχθεί, υπό το φως των εξελίξεων και των ποινικών υποθέσεων που εκκρεμούν/ακολουθούν.
…………………………….