Δερβέναγας ο Τζον Χούριγκαν
Στην εποχή του 2013 η κατάσταση στην Τράπεζα Κύπρου.
Σε προσωπικό βασίλειο με αυλικούς, ευνοούμενους και υποτακτικούς, έχει μετατρέψει την Τράπεζα Κύπρου ο Τζον Πάτρικ Χούριγκαν και στενοί του συνεργάτες. Τη στιγμή που η Τράπεζα και παρά τις πομπώδεις διακηρύξεις, εξαγγελίες και δηλώσεις, βαδίζει από το κακό στο χειρότερο, οι εξυγιαντές της μεριμνούν για τη δική τους και μόνο… ευημερία αγνοώντας το καθήκον και τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν να σώσουν το τραπεζικό Ίδρυμα.
Πέραν από την κακή οικονομική κατάσταση στην οποία ευρίσκεται η Τράπεζα, το κλίμα επιβαρύνεται από τη συμπεριφορά και πρακτική της ηγεσίας της και κυρίως του ιδίου του κ. Χούριγκαν προς υπαλλήλους και πελάτες της Τράπεζας. Ο ισχυρός άντρας φαίνεται να ενδιαφέρεται μόνο για τον βασιλικό του μισθό και τη διατήρηση του θρόνου του. Έτσι, όπως μας καταγγέλλεται τόσο εντός της Τράπεζας όσο και στις σχέσεις του με τους πελάτες και συνεργάτες του Ιδρύματος λειτουργεί με προκλητικά μεροληπτικό τρόπο, χρησιμοποιώντας δυο μέτρα και δυο σταθμά.
Διαπιστώνεται ότι ο κ. Χούριγκαν δημιούργησε λίστα με ευνοούμενους επιχειρηματίες στους οποίους παρέχει όσες διευκολύνσεις ζητήσουν ενώ η πόρτα του γραφείου του είναι πάντα ανοικτή γι΄αυτούς. Αντίθετα στη δεύτερη, μαύρη λίστα, έχουν περιληφθεί άλλοι που για δικούς του λόγους φροντίζει με κάθε τρόπο να πιέζει και να δυσκολεύει στις συναλλαγές τους με την Τράπεζα Κύπρου. Έτσι προσδοκά ότι σε κρίσιμες για τον ίδιο στιγμές, που σύμφωνα με εκτιμήσεις προσώπων που γνωρίζουν θα προκύψουν σύντομα, θα έχει υπέρ του το λόμπι των ευνοημένων που αποτελείται από ισχυρούς παράγοντες.
Οι εκτιμήσεις ότι σύντομα η Τράπεζα θα βρεθεί σε δύσκολες καταστάσεις βασίζεται στο γεγονός ότι η επιχείρηση εξυγίανσης έχει στην ουσία αποτύχει. Το ίδρυμα έχει ανάγκη από ρευστότητα και δεν φαίνεται τρόπος επίλυσης του προβλήματος στο άμεσο μέλλον. Το πρόβλημα προκύπτει από διάφορες αιτίες με κύρια τη μεγάλη εκροή καταθέσεων, κυρίως από ξένους. Μόλις πρόσφατα έγινε γνωστό ότι η Τράπεζα Κύπρου έχασε τον τελευταίο καιρό μερικά δισεκατομμύρια ευρώ, από Ρώσους και Ουκρανούς καταθέτες.
Επιπρόσθετα ούτε και το σχέδιο για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων έφερε αποτέλεσμα, αφού τα δάνεια αυτά εξακολουθούν να παραμένουν στα ύψη. Πριν μερικές μόλις μέρες η Τράπεζα αναγκάστηκε, για πολλοστή φορά, να προχωρήσει σε πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους και πάλι δισεκατομμυρίων ευρώ.
Απώλεια κεφαλαίων είχε η Τράπεζα και από τη διαγραφή χρεών εκατοντάδων εκατομμυρίων, ενώ όπως πληροφορούμαστε θα υποχρεωθεί για διάφορους λόγους να προχωρήσει και σε νέα διαγραφή χρεών. Όλα αυτά δημιουργούν ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες ρευστότητας και η ηγεσία της Τράπεζας δεν έχει τον τρόπο να επιλύσει το πρόβλημα. Μάλιστα αν συνδυαστεί η αδυναμία εξασφάλισης νέων κεφαλαίων με την ανάγκη, προσεχώς, διαγραφής κι άλλων χρεών, τότε προβάλλει υπαρκτός ο κίνδυνος για αυτή την ίδια την ύπαρξη της Τράπεζας. Κάνει δηλαδή ό,τι συνέβαινε και προ της κρίσης του 2013, με άλλους επιχειρηματίες και άλλους πρωταγωνιστές στο εσωτερικό της Τράπεζας. Έχοντας αυτά υπόψη παράγοντες που γνωρίζουν καλά τα τραπεζικά δεδομένα, εκτιμούσαν ότι η αυριανή κατάσταση στην Τράπεζα Κύπρου θα είναι χειρότερη και εκείνης της κρίσης του 2013.
Αθροιστικά στα πιο πάνω προβλήματα υπάρχουν και τα όσα συμβαίνουν με τον χειρισμό του υπαλληλικού προσωπικού, τομέα στον οποίο και πάλι ο κ. Χούριγκαν απέτυχε παταγωδώς. Σε καμιά περίπτωση δεν πέτυχε να εμπνεύσει και να καθοδηγήσει σωστά τους υπαλλήλους. Αντιθέτως ενθαρρύνει και προάγει τη δημιουργία κλικών στους κόλπους των υπαλλήλων προς τους οποίους συμπεριφέρεται απαξιωτικά. Εξαιρούνται ασφαλώς όσοι πουλούν εκδουλεύσεις και προάγουν τα <θέλω> του αφεντικού. Οι ευνοούμενοι ανταμείβονται με προαγωγές και ευνοϊκή μεταχείριση, ενώ οι υπόλοιποι τίθενται στο περιθώριο.
Πρόβλημα έχει η Τράπεζα Κύπρου και με τη συντεχνία των τραπεζοϋπαλλήλων ΕΤΥΚ, αφού αρνείται να διαπραγματευτεί αιτήματα των υπαλλήλων μελών της συντεχνίας. Η τακτική αυτή έχει επιβληθεί προσωπικά από τον κ. Χούριγκαν.
Ενώ η συλλογική σύμβαση ΕΤΥΚ – Τράπεζας Κύπρου έληξε από το τέλος του 2017, η Τράπεζα με διάφορες προφάσεις και προσκόμματα αρνείται ουσιαστικά να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις γιασυνομολόγηση νέας σύμβασης. Αντί αυτού πέρασε στην αντεπίθεση και ζητά νέες παραχωρήσεις από τους υπαλλήλους και απαιτεί την αλλαγή του ισχύοντος συστήματος αμοιβών και προαγωγής χαρακτηρίζοντάς το πεπαλαιωμένο και αντιπαραγωγικό. Ήδη από το 2016 έχει υποβληθεί στην ΕΤΥΚ σχετικό μνημόνιο που περιλαμβάνει επίσης και απαίτηση για κατάργηση της ΑΤΑ, κάτι που για τη συντεχνία των τραπεζικών υπαλλήλων αποτελεί κόκκινο πανί.
Όπως μας ανέφεραν κύκλοι της ΕΤΥΚ η Τράπεζα Κύπρου εμφανίζεται μπροστάρα στα αιτήματα των Τραπεζών για απάλειψη ωφελημάτων των τραπεζικών υπαλλήλων και κυρίως της ΑΤΑ και των προσαυξήσεων. Γι’ αυτά τα θέματα αναμένονται σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο πλευρών και σύμφωνα με συντεχνιακούς κύκλους δεν αποκλείεται να οδηγηθούμε ακόμα και σε απεργίες αν η εργοδοσία επιμένει στις θέσεις της.
Σημειώνεται ότι η Τράπεζα Κύπρου εργοδοτεί τους περισσότερους υπαλλήλους. Ο αριθμός τους ανέρχεται στις 3.700, ενώ δεύτερη μεγαλύτερη Τράπεζα σε εργοδότηση υπαλλήλων είναι η Ελληνική Τράπεζα με 2.500 υπαλλήλους.
Τέλος να σημειώσουμε ότι το κόστος της παρουσίας του κ. Χούριγκαν στην Τράπεζα αγγίζει το ένα εκατομμύριο ευρώ ετησίως, ενώ το ποσό αυτό αυξάνεται αν συνυπολογισθούν οι μισθοί και τα ωφελήματα των στενών του συνεργατών που είναι δική του επιλογή. Η ομάδα αυτή που ανέλαβε διαχειριστεί και να σώσει την Τράπεζα Κύπρου, έχει στην ουσία αποτύχει και οδηγεί το Ίδρυμα σε βαθύτερη κρίση, ακόμα και από εκείνη που παρέλαβε.
Της Αλεξίας Καφετζή