Επικρίσεις με το τσουβάλι
«Όχι στα βεβιασμένα και αντισυνταγματικά μέτρα», απαντά ο ΔΗΣΥ
«Ξέσπασε» κατά Κυβέρνησης και ΔΗΣΥ ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων Φοίβος Μαυροβουνιώτης, λέγοντας ότι προσπαθούν να στρέψουν την κοινή γνώμη εναντίον τους
Επικρίσεις κατά του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και του Υπουργού Οικονομικών διατύπωσε χθες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων Φοίβος Μαυροβουνιώτης. Μιλώντας σε έκτακτη γενική συνέλευση του Συνδέσμου, ο κ. Μαυροβουνιώτης αναφέρθηκε σε «ανυπόστατες και διασπαστικές» - όπως τις χαρακτήρισε - αναφορές από συγκεκριμένα πρόσωπα και πιο συγκεκριμένα τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, σε «απαράδεκτη» παρέμβαση του Υπουργού Οικονομικών στο έργο της νομοθετικής εξουσίας, ενώ «άφησε στο απυρόβλητο» τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως είπε.
Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων έκανε λόγο για «καθαρή προσπάθεια του κυβερνώντος κόμματος και προπαντός του Προέδρου του να διασπάσουν τα μέλη μας και να στρέψουν την κοινή γνώμη εναντίον μας», χύνοντας «κροκοδείλια δάκρυα», όπως υποστήριξε, γιατί δήθεν «με την πρόταση Ομήρου γίνεται διάκριση μεταξύ των κατόχων αξιογράφων που πήραν δάνειο ενεχυριάζοντας υφιστάμενα αξιόγραφά τους, και των κατόχων που δεν έχουν δάνεια».
Πρώτη νίκη
Ο Φοίβος Μαυροβουνιώτης είπε, παράλληλα, πως η ψήφιση από τη Βουλή της πρότασης του Προέδρου του Σώματος Γιαννάκη Ομήρου, για συμψηφισμό των αξιογράφων που ήταν εξασφαλίσεις με τα δάνεια, ήταν η πρώτη νίκη του Συνδέσμου και η απαρχή της δικαίωσης όλων των μελών του. Αναφερόμενος σε προσπάθειες κάποιων, να στρέψουν την κοινή γνώμη εναντίον του Συνδέσμου και των μελών του, ο κ. Μαυροβουνιώτης είπε πως «η Τράπεζα Κύπρου έκανε προβλέψεις, δηλαδή διέγραψε, αν όχι όλα, τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος των δανείων αυτών» και πρόσθεσε πως «ούτε κεφάλαιο θα χρειαστεί ούτε και θα επηρεαστούν τα συμφέροντα των υφιστάμενων μετόχων και των κουρεμένων καταθετών». Παράλληλα, είπε ότι ο Υπουργός Οικονομικών «παρίστανε τον συνταγματολόγο» - κατά την έκφρασή του - με την επιστολή-τελεσίγραφο που απέστειλε στη Βουλή, προειδοποιώντας με «δήθεν συνέπειες» από την έγκριση της πρότασης.
Στο απυρόβλητο ο Πρόεδρος
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου συνέχισε λέγοντας ότι «προς το παρόν αφήνουμε στο απυρόβλητο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», από τον οποίο ζήτησε να υιοθετήσει τον Νόμο που ψήφισε η Βουλή και να διαψεύσει τα περί αναπομπών και παραπομπών στο Ανώτατο Δικαστήριο, υπενθυμίζοντας ότι «στην τελευταία συνάντηση που είχε ο σύνδεσμος με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πριν από έναν περίπου χρόνο, ο δεύτερος δεσμεύτηκε να μεσολαβήσει προς την Τράπεζα Κύπρου για το θέμα του συμψηφισμού.
«Υπενθυμίζουμε ότι το πρόβλημα των αξιογράφων δημιουργήθηκε με πολιτική απόφαση και τώρα οι κυβερνώντες μάς ζητούν να απευθυνθούμε στη δικαιοσύνη για να ζητήσουμε πίσω τα χρήματα που μας έκλεψαν», πρόσθεσε. «Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι δύσκολο για τον Πρόεδρο να επιβάλει στην Τράπεζα Κύπρου να υλοποιήσει εκείνα που την αφορούν, γι’ αυτό και ζητούμε από τον Πρόεδρο να υλοποιήσετε εκείνα που αφορούν την Κυβέρνηση», ανέφερε καταληκτικά.
Πολύπλοκο το θέμα
Κληθείς, πάντως, να σχολιάσει τις επικρίσεις του κ. Μαυροβουνιώτη για το κυβερνών κόμμα και τους χειρισμούς του στο θέμα των αξιογράφων, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι «το θέμα που αφορά τους κατόχους αξιογράφων είναι πολύπλοκο και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με βεβιασμένα και αντισυνταγματικά μέτρα. Επεσήμανε ότι η προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας καθώς και του ΔΗΣΥ ήταν για να εξηγηθούν οι πολλές διαστάσεις που έχει το θέμα. «Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να επέμβουμε στον Σύνδεσμο, αντίθετα, πιστεύουμε και ελπίζουμε να βρεθεί λύση από τα δικαστήρια για όσους κατόχους αξιογράφων έχουν δίκιο», τόνισε ο κ. Προδρόμου.
Υπέρ της ριζικής αντιμετώπισης
Για ριζική και όχι τμηματική αντιμετώπιση του προβλήματος των αξιογράφων έκανε λόγο ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, ο οποίος παρευρέθηκε χθες στην έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Κατόχων Τραπεζικών Αξιόγραφων. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κινήματος, ο κ. Περδίκης, κατά την ομιλία του στη Συνέλευση, είπε πως «στην καλύτερη περίπτωση θα υποστηρίξουμε τις οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας ημερομηνίας 9.9.14 προς τις τράπεζες, οι οποίες περιλάμβαναν τα εξής: 'Όλοι οι ιδιώτες κάτοχοι αξιογράφων που αγόρασαν τα αξιόγραφα από την πρωτογενή αγορά θα αποζημιωθούν. Θα προηγηθεί συμψηφισμός των αξιογράφων με τα δάνεια που εξασφαλίζονται με ενεχυρίαση αξιογράφων'.
Επίσης, οποιαδήποτε διευθέτηση θα είναι ανεξάρτητη από τη μείωση των καταθέσεων που έγινε τον Μάρτιο 2013, ύστερα από συμφωνία με το Γιούρογκρουπ, θα υπάρξει διασφάλιση των πρώτων 100.000 ευρώ και τέλος, Bail-in του 47,5% του υπόλοιπου ποσού πέραν των 100.000 ευρώ και παραχώρηση μετοχών της Τράπεζας Κύπρου στην ονομαστική τους αξία και το υπόλοιπο 52,5% σε κρατικά ομόλογα 5ετούς διάρκειας μετά την έξοδό μας από το μνημόνιο (πιθανόν το 2017) με λογικό τόκο 3%».
Δύσκολο αλλά όχι αδύνατον
Ο κ. Περδίκης ανέφερε πως αυτά έχει συστήσει ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και οι τράπεζες ισχυρίζονται ότι η εφαρμογή των πιο πάνω μέτρων θα έχει μεγάλο κόστος. «Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι δύσκολο για τον Πρόεδρο να επιβάλει στην Τράπεζα Κύπρου να υλοποιήσει εκείνα που την αφορούν, αλλά δεν είναι αδύνατον», πρόσθεσε. «Ακούσαμε ξανά από τις τράπεζες το ίδιο τροπάριο. Με αυτήν τη λογική έχουν ψηφιστεί και υλοποιηθεί νομοσχέδια που ήταν μονομερώς υπέρ των τραπεζών», είπε, προσθέτοντας, ωστόσο, πως υπάρχουν και άλλα παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι η Κυβέρνηση μπορεί να επιβάλει - εάν πραγματικά το επιθυμεί- μέτρα που ενδεχομένως θα προκαλέσουν μιας μορφής κόστος στην τράπεζα, φέρνοντας ως παράδειγμα το θέμα για τους εγκλωβισμένους αγοραστές περιουσιών σε αφερέγγυους ντιβέλοπερς.
Όπως είπε ο κ. Περδίκης, «έχουμε το δικαίωμα και την υποχρέωση να ζητούμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να στραφεί αποφασιστικά προς την Τράπεζα και να επιμένει να υλοποιήσει εκείνα που ήδη η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ενώπιον των κατόχων αξιογράφων». Καταλήγοντας, είπε πως το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών είναι έτοιμο να στηρίξει κάθε κυβερνητικό μέτρο, που θα οδηγεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στη δικαίωση των πασχόντων από τις κακές πρακτικές των τραπεζών.