Γενικός Εισαγγελέας: Λαϊκίζουν και λοιδορούν
Οκτώ μήνες συμπληρώθηκαν την περασμένη Παρασκευή από την ημέρα καθορισμού της ανακριτικής ομάδας για διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες η κυπριακή οικονομία οδηγήθηκε στον γκρεμό. Αν και έχει περάσει τόσος καιρός, εντούτοις, μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει οποιαδήποτε δίωξη.
Όμως, η μεγάλη στιγμή πλησιάζει, με τον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, με δηλώσεις του στη «Σ», να συστήνει υπομονή, υποδεικνύοντας πως το υλικό που έχει συλλεγεί και τυγχάνει διερεύνησης είναι ογκωδέστατο και απαιτείται χρόνος για να μελετηθεί και να εξαχθούν με ακρίβεια τα όποια συμπεράσματα και να οδηγηθούν οι όποιοι υπαίτιοι ενώπιον της δικαιοσύνης. Μάλιστα, σε σχέση με τις φωνές που ακούγονται στο εσωτερικό μέτωπο περί καθυστέρησης, αλλά και αμφισβήτησης του έργου που γίνεται, ο Κώστας Κληρίδης εξαπολύει δριμεία επίθεση στους επικριτές, κακίζοντας τη στάση τους και υποδεικνύοντας πως αυτή τους η στάση δεν οδηγεί πουθενά, παρά μόνο στην υπονόμευση του σημαντικού έργου που επιτελείται.
Κάποιοι λαϊκίζουν και λοιδορούν
Με αφορμή τα όσα λέγονται και γράφονται αναφορικά με την έκβαση των ποινικών ερευνών για την καταστροφή της οικονομίας της Κύπρου, η «Σ» επικοινώνησε με τον Γενικό Εισαγγελέα, προκειμένου να τύχει ενημέρωσης για το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι έρευνες. Μιλώντας στην εφημερίδα μας, ο κ. Κληρίδης ανέφερε πως «εδώ και μήνες ασχολούμαστε με την ανακριτική ομάδα πολύ εντατικά. Κάθε υλικό που συλλέγουμε αξιολογείται και επιλέγουμε τις υποθέσεις και προχωρούμε. Όμως, το να νομίζει κάποιος ότι είναι εύκολο μέσα σε επτά μήνες να καταλήξεις και να ολοκληρώσεις μια έρευνα για το πώς έφθασε η κυπριακή οικονομία εδώ που έφθασε, και ξεκινά από το 2006, λυπούμαι να πω ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι.
Αυτό, δυστυχώς, κάποιοι δεν θέλουν να το καταλάβουν και λαϊκίζουν ή και λοιδορούν, υποδαυλίζοντας την υπομονή του κόσμου. Για μας κάτι τέτοιο είναι πολύ λυπηρό. Εμείς νυχτοξημερωνόμαστε στη Νομική Υπηρεσία, αναλώνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να προχωρήσει όσο το δυνατόν καλύτερα αυτή η δουλειά και είμαι της άποψης ότι τα πράγματα προχωρούν ικανοποιητικά και πάρα πολύ καλά. Χρειάζεται υπομονή και χρόνος για να μελετήσεις έναν τεράστιο όγκο υλικού πριν καταλήξεις στο οποιοδήποτε συμπέρασμα», συμπλήρωσε ο κ. Κληρίδης.
Από τη στήριξη, στην αμφισβήτηση
Ο Κώστας Κληρίδης έστρεψε ειδικότερα τα βέλη του σε όσους ανυπομονούν ή βλέπουν με καχυποψία και αναξιόπιστα το τι γίνεται, εκφράζοντας την έντονη θλίψη του για το γεγονός. Σημείωσε, μάλιστα, πως κάτι τέτοιο δεν βοηθά την όλη προσπάθεια που γίνεται, αλλά αντιθέτως την υπονομεύει, επαναλαμβάνοντας πως χρειάζεται χρόνος για να ολοκληρωθούν οι έρευνες για την οικονομία. Σχολιάζοντας σχετική ερώτησή μας, υπέδειξε πως έχει αναφέρει πολλάκις στα κόμματα και στις Επιτροπές, όπου κλήθηκε η Νομική Υπηρεσία να παραστεί, ότι χρειάζεται χρόνος.
«Μάλιστα, τους εξηγούμε πώς έχουν τα πράγματα και πού στρέφουμε το ενδιαφέρον μας, σε ποιους πυλώνες εργαζόμαστε, κ.ά. Κι ενώ τα κόμματα μάς λένε ότι μας κατανοούν και ότι αντιλαμβάνονται τη δυσκολία του όλου έργου που έχουμε να επιτελέσουμε, ειδικότερα λόγω του τεράστιου όγκου εγγράφων που έχουμε ενώπιόν μας για να μελετήσουμε, και δηλώνουν ικανοποιημένοι από την ενημέρωση εκφράζοντάς μας την εμπιστοσύνη τους, εξερχόμενοι των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών κάνουν στροφή 180 μοιρών.
Λένε για παράδειγμα ότι δεν γίνεται τίποτα, ότι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους και άλλα παρόμοια για να ικανοποιήσουν, τάχατες, το λαϊκό αίσθημα. Αυτά τα πράγματα δεν είναι σωστά. Επαναλαμβάνω ξανά, χρειάζεται χρόνος και υπομονή. Δεν είναι εύκολα τα θέματα που χειριζόμαστε. Απαιτείται προσοχή και σοβαρότητα», υπέδειξε περαιτέρω ο κ. Κληρίδης.
Η γνωστοποίηση ονομάτων
Κληθείς να σχολιάσει τη γνωστοποίηση ονομάτων από την Επιτροπή Θεσμών και κατά πόσον κάτι τέτοιο είναι θεμιτό, ο Γενικός Εισαγγελέας υπέδειξε: «Κατά τις δύο παρουσίες μου στην Επιτροπή Θεσμών, κατά τις οποίες ήταν παρών και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, αλλά και σε επιστολή μου που απέστειλα στα μέλη της Επιτροπής, τονίζω κάποιες αρχές που πρέπει να ακολουθούνται σε τέτοιου είδους ζητήματα και πρέπει να γίνονται σεβαστές από τις Επιτροπές της Βουλής, τόσο κατά τις δημόσιες ακροάσεις τους όσο και κατά τη γνωστοποίηση των πορισμάτων. Αυτές οι αρχές είναι:
1. Δεν πρέπει να ενοχοποιούνται πρόσωπα απλώς με ακροάσεις, χωρίς να τους δίδεται το δικαίωμα ν' ακουστούν και να εκφράσουν την άποψή τους ή τη θέση τους και ειδικότερα άτομα που εκκρεμούν εις βάρος τους έρευνες.
2. Δεν πρέπει σε κανένα στάδιο τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων να παραβιάζονται, γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος να χρησιμοποιήσουν αυτά τα πράγματα στο δικαστήριο. Έκαστος είναι αθώος μέχρις αποδείξεως του αντιθέτου. Εάν ο οποιοσδήποτε, είτε λέγεται Βουλή είτε οτιδήποτε άλλο, έρθει και πει ότι ο ''χ'' είναι ένοχος, αυτός ο άνθρωπος κάλλιστα θα μπορεί, θα έχει την ευχέρεια, να χρησιμοποιήσει αυτήν τη δήλωση στο δικαστήριο και τότε μπορεί να βλάψει την υπόθεση. Θέλω να πω επί τούτου πως, ήδη, κάποιοι μάς έχουν ενημερώσει ότι θα αξιοποιήσουν αναφορές εις βάρος τους στο δικαστήριο. Εμείς, επαναλαμβάνω, υποδείξαμε τα δύο πιο πάνω σημεία και τους ζητήσαμε να τα τηρήσουμε κατά γράμμα. Σε καμία περίπτωση δεν τους είπαμε ούτε να εξαιρέσουν άτομα ούτε να διαγράψουν άτομα, αλλά ούτε και να μη δημοσιοποιήσουν ονόματα.
Για εμάς, το να πάρει κάποιος ένα δάνειο και η τράπεζα στη συνέχεια τού το διέγραψε, δεν βρίσκω λόγο που να μη γνωστοποιηθεί, φτάνει να σέβεται τις δύο αρχές που είπαμε. Είναι ένα γεγονός και δεν σημαίνει ότι υπάρχει κάτι το επιλήψιμο, φτάνει, θα το πω ξανά, να σέβεται τα δύο προαναφερθέντα σημεία που είναι πάρα πολύ σημαντικά», τόνισε κ. Κληρίδης.
Έρχονται διώξεις
Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχουν υποθέσεις, οι οποίες θα οδηγηθούν ενώπιον του δικαστηρίου και αφορούν την καταστροφή της οικονομίας, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε πως οι πρώτες ήδη έχουν οδηγηθεί στο δικαστήριο και ετοιμάζονται και κάποιες άλλες, χωρίς να είναι έτοιμος, όπως είπε, να βάλει χρονοδιαγράμματα. «Το συντομότερο, θα οδηγηθούν στο δικαστήριο. Έχουν τεθεί κάποιες προτεραιότητες και έχουν εντατικοποιηθεί οι έρευνες, ώστε να στοιχειοθετηθούν το συντομότερο», κατέληξε ο κ. Κληρίδης.
Πότε ξεκίνησαν οι έρευνες και πού επικεντρώνονται
ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΤΑΙ πως ο καθορισμός της ανακριτικής ομάδας, για τη διερεύνηση των συνθηκών που οδήγησαν την κυπριακή οικονομία στην καταστροφή, έγινε στις 4 Ιουλίου 2013, μετά από σύσκεψη που έγινε στη Νομική Υπηρεσία υπό τον τέως Γενικό Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη και στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Ιωνάς Νικολάου και ο τέως Αρχηγός της Αστυνομίας, Μιχαλάκης Παπαγεωργίου. Όπως είχε γνωστοποιηθεί τότε, οι έρευνες θα επικεντρώνονταν σε τέσσερα σημεία, ως εξής:
1. Διερεύνηση του ενδεχομένου διάπραξης αδικημάτων σε σχέση με τη μεταφορά κεφαλαίων από τη Λαϊκή Τράπεζα στην Ελλάδα και την παροχή δανείων.
2. Διερεύνηση της απόφασης για την έκδοση των αξιογράφων και την πώλησή τους στο κοινό και από τις δύο τράπεζες.
3. Εξέταση της αγοράς ομολόγων ελληνικού Δημοσίου από τις δύο τράπεζες (Τράπεζα Κύπρου και Λαϊκή Τράπεζα).
4. Εξέταση της επέκτασης των δραστηριοτήτων των τραπεζών στο εξωτερικό και ιδιαίτερα σε σχέση με την Uniastrum και την Transylvania.
- See more at: http://www.sigmalive.com/news/law/115545#sthash.m9NdZT8i.dpuf