Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


Η EBRD παραμένει μέτοχος στην Τράπεζα Κύπρου

Η EBRD συνεχίζει να είναι βασικός μέτοχος στην Τράπεζα Κύπρου παρά την λήξη της εντολής της στην Κύπρο, όπως δήλωσε σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ η Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ  - EBRD) για την Κύπρο Αντρέα Μοράρου. Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Κύπρος θα διατηρήσει τη δυναμική ανάκαμψης της οικονομίας της και η ανάπτυξη θα επανέλθει μετά την τρέχουσα κρίση του κορωνοϊού.

Η EBRD επένδυσε το 2014, €120 εκατ. στην Τράπεζα Κύπρου στο πλαίσιο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους €1 δις. και παραμένει θεσμικός επενδυτής στην τράπεζα με ποσοστό 5,02%. «Παραμένουμε μέτοχοι στην Τράπεζα Κύπρου και η στρατηγική εξόδου μας δεν θα επηρεαστεί από το τέλος της εντολής μας στη χώρα», ανέφερε η κ. Μοράρου. Πρόσθεσε ότι η EBRD αποχώρησε από την επένδυση στην Ελληνική Τράπεζα το 2019, οπότε δεν είναι πλέον μέτοχοι. Σε ερώτηση σχετικά με την πορεία των κυπριακών τραπεζών, η κ.. Μοράρου, ανέφερε ότι οι κυπριακές τράπεζες έχουν ανακάμψει γρήγορα από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, όπως και η ίδια η χώρα, και ως εκ τούτου οι τράπεζες έχουν εισέλθει στην ύφεση του κορωνοϊού με πολύ ισχυρότερους ισολογισμούς. «Η επίδραση του Covid-19 στον τομέα απομένει να φανεί το επόμενο έτος, μόλις αρθούν τα μέτρα. Τα εκτεταμένα κυβερνητικά μέτρα στήριξης, παράλληλα με εκείνα της ΕΕ και της ΕΚΤ έχουν παίξει σημαντικό ρόλο», όπως ανέφερε.

Παράλληλα σημείωσε ότι η EBRD πιστεύει πολύ στις δυνατότητες της Κύπρου να επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης μετά την πανδημία.

Όπως εξήγησε η Τράπεζα ήρθε στην Κύπρου ύστερα από αίτημα από τις κυπριακές Αρχές για τη στήριξη μετά την οικονομική κρίση του 2013. Το Διοικητικό Συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως το 2014 για να επιτρέψει στην τράπεζα να υποστηρίξει το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της χώρας. Από την αρχή, όπως είπε, αποφασίστηκε ότι η EBRD δεν θα συμμετάσχει σε νέα έργα στην Κύπρο μετά το τέλος του 2020. Πρόσθεσε ότι η κυπριακή οικονομία βρισκόταν σε πολύ δύσκολη κατάσταση όταν ξεκίνησαν τις δραστηριότητές τους στο νησί. Όπως είπε, μια τραπεζική κρίση είχε οδηγήσει σε βαθιά ύφεση, τα μισά από όλα τα δάνεια ήταν μη εξυπηρετούμενα και η ανεργία ήταν σε διψήφια νούμερα. «Από τότε, υπήρξε μια αξιοσημείωτη ανάκαμψη. Η σταθερή ανάπτυξη από το 2015 οδήγησε σε μείωση της ανεργίας. Εν τω μεταξύ, η προσεκτική διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και η πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις εδραίωσαν την οικονομία», ανέφερε.

 Συμπλήρωσε ότι το 2020, η πανδημία έφερε μία απότομη οικονομική ύφεση, όπως συνέβη και σε άλλες χώρες, αλλά υπάρχει κάθε προοπτική ισχυρής ανάκαμψης το 2021 εφόσον η πανδημία υποχωρήσει και τα μέτρα χαλαρώσουν. «Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες προβλέψεις μας για την οικονομική ανάπτυξη των οικονομιών στις οποίες επενδύουμε, το ΑΕΠ της Κύπρου αναμένεται να ανακάμψει κατά περίπου 4% το 2021, υπό την προϋπόθεση ότι τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης θα καταργηθούν σταδιακά και οι κύριοι τομείς της οικονομίας θα συνεχίσουν τη σταθερή ανάκαμψή τους. Οπότε είμαστε πεπεισμένοι ότι η Κύπρος θα διατηρήσει αυτήν τη δυναμική και η ανάπτυξη θα επανέλθει μετά την τρέχουσα κρίση του κορωνοϊού», ανέφερε.

  Όσον για την μελλοντική παρουσία της EBRD στην Κύπρο, είπε ότι θα συνεχίσουν να διαχειρίζονται το υπάρχον χαρτοφυλάκιό που η τράπεζα διατηρεί στη χώρα που περιλαμβάνει την επένδυση μετοχικού κεφαλαίου στην Τράπεζα Κύπρου, επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά πάρκα και την πρόσφατη επένδυση στο έργο της μονάδας πλωτής αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU), αλλά δεν θα επενδύσει σε τυχόν νέα έργα μετά το τέλος του έτους. Απαντώντας σε ερώτηση για τη συμβολή της Τράπεζας στην ανάκαμψη της Κύπρου, η κ. Μοράρου ανέφερε ότι «είμαστε πολύ περήφανοι για τη συμβολή μας στην ανάκαμψη της Κύπρου. Η υποστήριξη του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της χώρας και κατά συνέπεια η ανάκαμψή της οικονομίας ήταν από την αρχή ο στόχος μας».

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.