Η σχέση Μύρωνα-Κληρίδη επισκίασε τα της δικαιοσύνης
Τα έριξε στα ΜΜΕ ο Νικολάτος θέτοντας θέμα κανιβαλισμού και εκφοβισμού των δικαστών
«Ο έντιμος γενικός εισαγγελέας με τίμησε με την φιλία του για περισσότερα από 45 χρόνια αλλά αυτή τερματίστηκε μετά την υπόθεση Α. Ηλιάδη και Τράπεζας Κύπρου» είπε ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρωνας Νικολάτος ενώπιον της επιτροπής θεσμών και αυτή ακριβώς η τοποθέτηση ήταν αρκετή για να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της επικαιρότητας παρά η κρίση στη δικαιοσύνη.
Σε μία πολύωρη συνεδρία της επιτροπής θεσμών όπου κατά τα άλλα θα συζητείτο ο ισχυρισμός περί ευνοιοκρατίας και οικογενειοκρατίας στη δικαιοσύνη, ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου υποστήριξε πως δέχτηκε ανελέητο πόλεμο και διασυρμό από τα ΜΜΕ τα τελευταία εικοσιτετράωρα που μπορεί όπως είπε να οδηγήσει σε εκφοβισμό των δικαστών γύρω από το ποιες αποφάσεις θα λάβουν στο μέλλον. Μίλησε και για τη μακροχρόνια φιλία που είχε με τον γενικό εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη η οποία έληξε άδοξα όπως ανέφερε εξαιτίας της υπόθεσης Α. Ηλιάδη και Τράπεζας Κύπρου. Ο Μύρωνας Νικολάτος σε μία δεκασέλιδη γραπτή τοποθέτησή του ξεκαθάρισε συμπεριφέρθηκε καθόλα νόμιμα στην υπόθεση της θυγατέρας του και δεν είχε κανένα λόγο εξαίρεσης από τη διαδικασία. Για την κατάσταση όπως είπε ευθύνονται τα ΜΜΕ που με τις λαϊκές δίκες όπως ανέφερε χαρακτηριστικά προκάλεσαν τεράστιο πλήγμα στη δικαιοσύνη.
Από τα ταξίδια στο ψύχος
Είναι άλλωστε γνωστό στα νομικά πηγαδάκια πως ο γενικός εισαγγελέας και ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου είχαν πολύχρονη φιλία με τους ίδιους να πηγαίνουν συχνά σε ταξίδια οικογενειακώς. Όπως είπε όμως ο Μύρωνας Νικολάτος η σχέση διασαλεύτηκε όταν ήρθε στο ανώτατο δικαστήριο η υπόθεση Α. Ηλιάδη και Τράπεζας Κύπρου. Υπενθυμίζεται πως το Ανώτατο Δικαστήριο αθώωσε τον Ανδρέα Ηλιάδη στα περί χειραγώγησης της αγοράς με δύο ψήφους υπέρ και μία κατά. Είναι όμως η υπόθεση Ηλιάδη Τράπεζας Κύπρου η αιτία της ρήξης;
Ο γενικός εισαγγελέας με τη σειρά του χαρακτήρισε προσβλητικούς τους ισχυρισμούς του Μύρωνα Νικολάτου γύρω από τους λόγους που έληξε η φιλία τους εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη του για όσα αναφέρθηκαν.
Πρώτη φορά ενώπιον της Θεσμών παρευρέθηκαν τέσσερα μέλη του ανωτάτου δικαστηρίου
Η υπόθεση Ηλιάδη και η 56η έδρα
Όπως είπε απογοητεύτηκε από την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου γύρω από την υπόθεση Ηλιάδη και Τράπεζας Κύπρου ενώ εξέφρασε τη λύπη του και για άλλες αποφάσεις που έλαβε το ανώτατο δικαστήριο, όπως για παράδειγμα για την 56η έδρα. Ο ίδιος απέρριψε δημοσιεύματα που τον θέλουν να είναι όπως είπε «κιστημένος» λόγω του ότι έχασε την υπόθεση Ηλιάδη- Τράπεζας Κύπρου.
Όπως είπε η γενική εισαγγελία έκανε αρκετή προετοιμασία για την υπόθεση και απογοητεύτηκε με τον τρόπο που κάποιες αποφάσεις εκδίδονται και υπό τις συγκεκριμένες περιστάσεις στο ανώτατο δικαστήριο.
Δεν γνώριζε όπως είπε ο κ. Κληρίδης για την εξωδικαστική διευθέτηση της θυγατέρας και της αδελφής του Μύρωνα Νικολάτου πριν από την υπόθεση Ηλιάδη Τράπεζας Κύπρου, αλλά υπέπεσε στην αντίληψή του εκ των υστέρων, μετά την απόφαση δηλαδή για τον Ηλιάδη και την Τράπεζα Κύπρο. Αν και υπογράμμισε πως δεν τέθηκε ζήτημα διαπλοκής ή διαφθοράς του ανωτάτου δικαστηρίου ξεκαθάρισε πως τίθεται ζήτημα αντικειμενικής αμεροληψίας.
Όπως σημείωσε ο γενικός εισαγγελέας, δεν εφαρμόστηκε η απόφαση του ΕΔΑΔ για την υπόθεση Νίκολας όπως άλλωστε αναμένετο για ζητήματα σύγκρουσης συμφερόντων. Στην τοποθέτηση του ανωτάτου οτι δικηγόροι δεν θέτουν ζήτημα εξαίρεσης δικαστών ο κ. Κληρίδης Υποστήριξε μάλιστα νομικοί λειτουργοί αλλά και δικηγόροι δεν τολμούν να θέσουν ζήτημα εξαίρεσης δικαστού λόγω σύγκρουσης συμφερόντων καθώς φοβούνται την μετέπειτα αντιμετώπισή τους. «Δεν γίνεται να επιστρέφουν νομικοί λειτουργοί από το δικαστήριο και να αισθάνονται πως δεν αποδίδεται δικαιοσύνη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο γενικός εισαγγελέας.
Νικολάτος: Με διέσυραν και με κανιβάλισαν
Ζήτημα διασυρμού του και κανιβαλισμού από ΜΜΕ έθεσε ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρωνας Νικολάτος γύρω από την υπόθεση αξιογράφων της θυγατέρας του. Όπως είπε δεν έκανε οτιδήποτε μεμπτό ούτε υπήρχε λόγος εξαίρεσής του. Χαρακτήρισε μάλιστα απόλυτα ορθή την απόφαση του ανωτάτου στην υπόθεση Α. Ηλιάδης και Τράπεζας Κύπρου. Και εγώ δέχομαι καθημερινά κριτική από τα μέσα απάντησε ο Κώστας Κληρίδης στα παράπονα του κ. Νικολάτου περί κριτικής σημειώνοντας πως πρέπει να δεχόμαστε την κριτική.
Ο κ. Νικολάτος σημείωσε πως επειδή δεν άρεσε η απόφαση στον αδερφό του γενικού εισαγγελέα Νίκο Κληρίδη άρχισε να κάνει έρευνα ούτως ώστε να διαπιστώσει αν έχει οποιαδήποτε σχέση με την Τράπεζα Κύπρου. Διερωτήθηκε για ποιο λόγο τη στιγμή που ο γενικός εισαγγελέας είναι τόσο ευαίσθητος σε ζητήματα αντικειμενικής μεροληψίας, για ποιο λόγο δεν ανέφερε στην υπόθεση Νίκολας την πνευματική συγγένεια που έχει με τον Πόλυ Πολυβίου, με τον τελευταίο να απαντά πως δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ των δύο και οτι κατά την περίοδο που οι δύο ήταν διάδικοι δεν υπήρχε ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων σε πνευματική συγγένεια.
Τα έριξε στα ΜΜΕ
Έντονος πάντως ήταν ο κ. Νικολάτος απέναντι στα ΜΜΕ, σημειώνοντας πως για η κρίση στη δικαιοσύνη είναι αποτέλεσμα ατεκμηρίωτων και άδικων ισχυρισμών που έγιναν πρόσφατα εναντίον της αλλά και από λαϊκές δίκες από τα ΜΜΕ που αποδυνάμωσαν δυστυχώς τη δικαστική εξουσία με τραγικές συνέπειες. Όπως είπε ο κ. Νικολάτος έχει τα χέρια του καθαρά και είναι ο μόνος που κατά τα 33 χρόνια πορείας του έχει εξαιρεθεί τόσες φορές από υποθέσεις ούτως ώστε να μην τίθεται ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων.
Όπως είπε, μετά τον διασυρμό που δέχτηκε για μία απόφαση που πήρε σε υπόθεση, τίθεται ζήτημα πλέον εκφοβισμού των δικαστών για αποφάσεις που θα λάβουν στο μέλλον και αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τη δικαιοσύνη. Είναι σημαντική η αντικειμενική αμεροληψία ανέφερε αλλά πιο σημαντική είναι να δικάζουν υποθέσεις οι δικαστές άνευ φόβου και πάθους. Όταν εγώ διασύρθηκα τόσο για την απόφασή μου σε μία υπόθεση έχετε φανταστεί πως θα λειτουργούν πλέον οι υπόλοιποι δικαστές υπό τον φόβο διαπόμπευσής τους για την απόφασή τους σε οποιαδήποτε απόφαση; διερωτήθηκε ο κ. Νικολάτος.
Δεν γνωρίζαμε για τις υποθέσεις Νικολάτου
Κατά τη διάρκεια της επιτροπής θεσμών πάντως, το μέλος του ανωτάτου δικαστηρίου Δέσπω Μιχαηλίδου επεσήμανε πως κακώς παρουσιάστηκε από τα ΜΜΕ πως η GRECO έρχεται για να λύση τα περί κρίσης στη δικαιοσύνη, ενώ σημείωσε πως το ανώτατο δικαστήριο δεν γνώριζε για τις προσωπικές υποθέσεις του κ. Νικολάτου. Ο κ. Παμπαλλής, κατά τη διάρκεια της κόντρας Μύρωνα Νικολάτου και Κώστα Κληρίδη δεν έκρυψε τη δυσφορία του σημειώνοντας πως το ζήτημα δεν είναι η προσωπική σχέση των δύο και πως αν συνεχίσει η συζήτηση με την ίδια τροπή θα αποχωρήσει. Θα πρέπει να σημειωθεί πως τα τέσσερα μέλη του ανωτάτου δικαστηρίου που παρευρέθησαν στην θεσμών υποστήριξαν πως θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στο δικαστικό σώμα και η απαραίτητη μεταρρύθμιση.
Ο υπουργός δικαιοσύνης Ιωνάς Νκολάου υπογράμμισε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρουσιάσει τη μεταρρύθμιση στο δικαστικό σώμα, η οποία άργησε πολύ και θα πρέπει να αρχίσει αμέσως η διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους. Τις αλλαγές χαιρέτησε και μέσω του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου ο Δώρος Ιωαννίδης ο οποίος μίλησε για τομές δικαίου. Την ανάγκη για τάχιστο εκσυγχρονισμό του δικαστικού συστήματος υπογράμμισαν και τα μέλη της επιτροπής θεσμών .
Και ο κ. Ιωαννίδη έψεξε τα ΜΜΕ στην όλη υπόθεση σημειώνοντας πως δόθηκε η εντύπωση πως οι δικαστές τα παίρνουν, ενώ το ζήτημα περιορίζεται στην αντικειμενική μεροληψία. Απέρριψε μάλιστα τις καταγγελίες περί ποντιοπιλατισμού του παγκύπριου δικηγορικού συλλόγου.
Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως πως κατά τη διάρκεια της επιτροπής θεσμών δεν παρευρέθηκε εκπρόσωπος της Τράπεζας Κυπρου ή της Κεντρικής Τράπεζας για να εξηγήσουν πόσοι διακανονισμοί εξωδικαστικοί έγιναν για υποθέσεις αξιογράφων, όπως στην περίπτωση της θυγατέρας του κ. Νικολάτου.