Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


Η Συμμαχία Πολιτών καταθέτει πρόταση για κατόχους αξιογράφων

ΚΥΠΡΟΣ:

Ως Συμμαχία Πολιτών έχουμε πρόθεση να μελετήσουμε το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης νόμου στη Βουλή, με την οποία το κράτος θα αναγνωρίζει ότι έχει υποχρέωση στις ομάδες πολιτών οι οποίες έχουν πέσει θύμα της μεγαλύτερης ληστείας της περιουσίας τους και να αναλαμβάνει την ευθύνη [η Πολιτεία] να τους αποζημιώσει με τρόπο και σε χρόνο που τα δημόσια οικονομικά το επιτρέπουν χωρίς να δημιουργούνται άλλα προβλήματα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Γιώργος Λιλλήκας.
 
Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Κατόχων Αξιογράφων, ο κ. Λιλλήκας είπε πως λύσεις υπάρχουν. “Είναι γεγονός ότι οι κάτοχοι αξιογράφων σε αντίθεση με άλλες κατηγορίες, όπως ήταν οι καταθέτες δεν έχουν πάρει ούτε τις 100 χιλ. που ήταν εγγυημένες για τους καταθέτες. Κι αυτό είναι μια ιδιαιτερότητα που πρέπει να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά και θα μπορούσε εδώ με πολιτική θέληση από πλευράς της Εκτελεστικής Εξουσίας να γίνει ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, όπου με τη συμβολή του κρατικού προϋπολογισμού σε ετήσια βάση, σε 4-5-6 χρόνια τουλάχιστον να ικανοποιηθεί αυτό το αίτημα και να τεθούν στην ίδια μοίρα με όλους τους υπόλοιπους που έχουν ληστευτεί είτε οι καταθέσεις τους είτε οι μετοχές τους”, πρόσθεσε.

Ως Συμμαχία Πολιτών, σημείωσε ο κ. Λιλλήκας, κατανοούμε απόλυτα το δίκαιο αίτημα των κατόχων αξιογράφων και θα επιχειρήσουμε να υπάρξει αυτή η νομοθετική ρύθμιση με τρόπο όμως που να συνάδει με το Σύνταγμα και να μην υπάρχει η δυνατότητα αναπομπής ενός τέτοιου νόμου, ώστε σταδιακά πλέον να αποκατασταθεί το αίσθημα δικαίου και δικαιοσύνης στην κυπριακή κοινωνία.
 Δεν μπορεί, συνέχισε, το βάρος της κρίσης η οποία προκλήθηκε με λανθασμένες πολιτικές αποφάσεις, να το πληρώνουν κάποιες κατηγορίες των πολιτών.
 “Είναι γεγονός ότι οι κάτοχοι αξιογράφων -και αναφέρομαι στους απλούς πολίτες κι όχι στους στρατηγικούς επενδυτές ούτε στους επαγγελματίες επενδυτές αξιογράφων- αλλά στους απλούς πολίτες οι οποίοι και με βάση πορίσματα θεσμών όπως είναι η Κεντρική Τράπεζα, η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχουν εξαπατηθεί από τις Τράπεζες και θα πρέπει αυτή η μερίδα να δικαιωθεί”, συμπλήρωσε.
 
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων Φοίβος Μαυροβουνιώτης ευχαρίστησε τον κ. Λιλλήκα για το μεγάλο του ενδιαφέρον “έτσι ώστε να βρεθεί μεσοπρόθεσμα μια λύση για το πρόβλημα, το οποίο μας ταλανίζει για τέσσερα τώρα συνεχή χρόνια”.
 
Τον ευχαρίστησε επίσης για την πρόθεση του να καταθέσει πρόταση νόμου στη Βουλή σημειώνοντας ότι “υπάρχει ένα ψήφισμα, το οποίο σίγουρα δεν έχει αντίκρυσμα και με την πρόταση νόμου αυτή όταν περάσει μεσοπρόθεσμα να βρεθεί τρόπος αποζημίωσης μας”.
 
“Εμείς την πρόταση που θέτουμε κάτω είναι ότι πρέπει οι κάτοχοι αξιογράφων ή οι ιδιώτες να βρεθεί τρόπος να πάρουν και αυτοί τις πρώτες 100 χιλ.”, αναφέροντας ότι οι κάτοχοι αξιογράφων έχουν μετατραπεί από καταθέτες σε θεσμικούς επενδυτές χωρίς να είναι.
 
Αυτό είναι αποδεδειγμένο, συνέχισε, από το τελικό πόρισμα της απόφασης της Κεντρικής Τράπεζας και από την κατηγοριοποίηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, οπότε είπε, έχουμε δικαιώματα κι εμείς να πάρουμε τις πρώτες 100 χιλ.
 
Έτσι, σημείωσε, να μπούμε όλοι στην ίδια κατηγορία με τους υπόλοιπους και με βάση τα δεδομένα που είπε και ο κ. Λιλλήκας, που θα προσπαθήσει έτσι ώστε μεσοπρόθεσμα ίσως με την έκδοση ομολόγων κλπ. να βρεθεί τρόπος να αποζημιωθούμε, διότι εμείς πέσαμε τα μεγάλα θύματα της προσπάθειας της μη χρεοκοπίας των τραπεζών και του κράτους, κι είναι άδικο αυτό το πράγμα που έγινε.
 
“Πρέπει όλοι να το αντιληφθούν και πολιτικοί και πολίτες ότι εμείς πληρώσαμε τη μερίδα του λέοντος για να μη χρεοκοπήσει το κράτος άρα έχουμε κάποια δικαιώματά να πάρουμε κάτι από αυτά τα πολύ περισσότερα που πληρώσαμε από τους υπόλοιπους”, συμπλήρωσε.
 

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.