Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


H τρόικα φρέναρε τη φυγή Χούρικαν από την Τράπεζα Κύπρου

Η Τρόικα ήλθε και θα απέλθει αξιολογώντας για άλλη μια φορά το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την κυπριακή οικονομία με «λίαν καλώς». Οι Τροϊκανοί, όπως πάντοτε, ήλθαν διαβασμένοι, και αυτήν τη φορά με κύρια ατζέντα τη διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, μια ωρολογιακή βόμβα για ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα και γενικότερα την οικονομία.


Η παραίτηση του Ιρλανδού

Ωστόσο, βρέθηκαν μπροστά σε μια κατάσταση αλαλούμ με επίκεντρο την Τράπεζα Κύπρου, τις διαφωνίες αναφορικά με τους τρόπους διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, τις υπόγειες παρεμβάσεις πολιτικών και οικονομικών παραγόντων, που προσδοκούν να στήσουν το σύστημα ανάλογα με τις δικές τους προσωπικές ατζέντες, αγνοώντας ότι τον πρώτο και τελευταίο λόγο τον έχουν οι δανειστές.
Δεν τους έφταναν όλα αυτά βρέθηκαν και ενώπιον της απόφασης του Διευθύνοντα Συμβούλου της Τράπεζας Κύπρου Τζον Χούρικαν, ο οποίος χολωμένος από τις τρικλοποδιές που, όπως θεωρεί, του βάζουν στην προσπάθειά του να καθαρίσει το Συγκρότημα από τα «κόκκινα» δάνεια, αποφάσισε να τα…πάρει και να φύγει. Η Τρόικα, όμως, έστησε πόδι και επέμεινε στην παραμονή του Ιρλανδού, ο οποίος έχει πολύ συχνά προστριβές με μέλη του Διοικητικού του Συμβουλίου για τους χειρισμούς του και τις γρήγορες αποφάσεις που θέλει να λαμβάνονται για τα ζητήματα που αφορούν τα «κόκκινα» δάνεια.

Τα…τοξικά δάνεια

Η τελευταία απόφασή του να παραιτηθεί ήταν το ποτήρι που ξεχείλισε. Ο Ιρλανδός τραπεζίτης-που θεωρείται ότι προσπαθεί να εφαρμόσει τις συνταγές των ξένων σε μια οικονομία και κοινωνία με διαφορετικό τρόπο σκέψης, κουλτούρας και νοοτροπίας-θεωρείται ο άνθρωπος που, υπό τις περιστάσεις, θα μπορούσε να διαχειριστεί την κατάσταση και να καθαρίσει το Συγκρότημα από τα τοξικά δάνεια, που κινδυνεύουν να βαθμολογήσουν με απροβίβαστο την Τράπεζα, κατά την εξέταση στην οποία λαμβάνει μέρος, με την επωνυμία άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress tests).
Ο Διευθύνων Σύμβουλος, σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Independent, είχε δηλώσει στις 20 Δεκεμβρίου 2014 ότι«πρώτιστη προτεραιότητά του είναι η επίθεση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία ανέρχονται στο 48% του συνόλου των δανείων. Τα μεγαλύτερα ποσά, συνολικού ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ, τα οφείλουν 20 επιχειρηματίες, κυρίως, από την αγορά ακινήτων.
Οι συνταγές Χούρικαν
Oι συνταγές του Χούρικαν, που φαίνεται να τορπιλίζονται από το Διοικητικό Συμβούλιο του πριν καν δοκιμαστούν, με την Κυβέρνηση να κρατά χαμηλούς τόνους και αποστάσεις από την αντιπαράθεση αυτή, επιχειρηματολογώντας ότι τα θέματα που αφορούν την Τράπεζα είναι δουλειά του Συμβουλίου, επικεντρώνονται στα εξής:
*Πρώτο, η Τράπεζα Κύπρου πρέπει να προσελκύσει ξένους επενδυτές που θα αγοράσουν τα «κόκκινα» δάνεια ή θα αναλάβουν τη διαχείριση του 18% της πρώην Λαϊκής. Γι’ αυτό και τάσσεται υπέρ της εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης στο όλο εγχείρημα. Να αναφερθεί ότι η Αρχή Εξυγίανσης θα πρέπει να καταλήξει στην επιλογή του διαχειριστή του 18% της πρώην Λαϊκής Τράπεζας μέσα σε ένα μήνα. Η δεύτερη μνημονιακή υποχρέωση προνοεί όπως εντός ενός μηνός θα πρέπει να γίνει η διαχείριση των δικαιωμάτων ψήφου του 18% που κατέχουν στην Τράπεζα Κύπρου οι πιστωτές της πρώην Λαϊκής Τράπεζας. Η διαχείριση αυτή θα πρέπει να μεταφερθεί σε έναν ανεξάρτητο οίκο διεθνούς εμβέλειας, που να διαχειρίζεται τα δικαιώματα ψήφου, κατά τις γενικές συνελεύσεις της Τράπεζας Κύπρου.
*Δεύτερο, θέτει κατ’ επανάληψη πρόταση για δημιουργία «bad bank», που αλλάζει ονομασία κάθε φορά, είτε με θέσεις που εκφράζει το Δ.Σ. ή η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και το Υπουργείο Οικονομικών.

*Τρίτο, τάσσεται υπέρ της πρότασης για πώληση των «κόκκινων» δανείων σε σοβαρά ξένα επενδυτικά ταμεία, τα οποία θα τα εισαγάγουν σε χρηματιστήρια του εξωτερικού. Η εισήγηση αυτή κρίνεται από τους υπόλοιπους όσοι δεν μπορούν να πληρώνουν ή παραλείπουν να καταβάλλουν τη δόση τους, ή ακόμη και να οδηγήσουν σε περαιτέρω πτώση τις τιμές των ακινήτων στην Κύπρο.
Το κλειδί

Οι μεγαλύτερες αντιδράσεις επικεντρώνονται στην προοπτική τα ξένα επενδυτικά ταμεία που θα χρηματοδοτήσουν και τη «bad bank» ή την εταιρεία, να οδηγήσουν τα δάνεια σε εξευτελιστικές τιμές για να αυξήσουν και τα περιθώρια κέρδους τους. Ο καυγάς και οι αντιπαραθέσεις για την Τράπεζα Κύπρου, που είναι το «χρυσό» κλειδί για να επαναφερθεί και πάλι η εμπιστοσύνη στο χρηματοοικονομικό σύστημα και να τερματιστεί η κατάσταση ύφεσης που βαθαίνει συνεχώς, αφορούν διάφορες προτάσεις που τίθενται προς συζήτηση και που συνοψίζονται στα εξής:
*Ξένα επενδυτικά ταμεία, που επιδεικνύουν έντονο ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στο νέο σχήμα, που θα δημιουργηθεί με την ονομασία εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, θα στηρίξουν την εξυγίανση του ισολογισμού της Τράπεζας. Σε μια τέτοια περίπτωση, τα δάνεια θα πωληθούν σε χαμηλές τιμές και θα επηρεαστούν όσοι κρατούν μετοχές του οργανισμού, καθώς η αξία των μετοχών θα αποτιμηθεί χαμηλότερα. Επίσης, στα χέρια των Ταμείων εκτιμάται ότι θα περάσουν μεγάλα έργα και περιουσιακά στοιχεία δανειοληπτών.
Ο ELA

*Ο ΕLA που κληρονόμησε η Τράπεζα Κύπρου από τη πρώην Λαϊκή, μπορεί να μετατραπεί σε μακροχρόνιο δανεισμό, έτσι που η Τράπεζα να απαλλαγεί από ένα μεγάλο μέρος του. Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι ότι με την πρόταση αυτή δημιουργούνται κίνδυνοι, σύμφωνα με τους οποίους η παραχώρηση διασφαλίσεων προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει τη λογιστική αξία των δανείων που θα αποξενωθούν. Έτσι, ο ELA θα είναι χαμηλότερος από αυτά τα δάνεια. Σε σχέση με το θέμα αυτό που έχει τεθεί ψηλά στην ατζέντα της Κυβέρνησης, και γίνονται επαφές σε επίπεδο κρατών, καταβάλλονται προσπάθειες για μετατροπή του ELA της Τράπεζας Κύπρου από βραχυπρόθεσμο σε μακροπρόθεσμο δανεισμό, δηλαδή με την μετατροπή του σε ομόλογα.
*Να παραχωρηθούν σχετικές εγγυήσεις από το κράτος, έτσι που να μειωθεί ο κίνδυνος να πωληθούν δάνεια σε εξευτελιστικές τιμές. Ωστόσο, η πρόταση αυτή φαίνεται να απορρίπτεται εξαιτίας κυρίως των σοβαρών επιπτώσεων που διαφαίνονται για το δημόσιο χρέος. Μια πρόταση που καλλιεργείται τελευταία και φαίνεται πως αρχίζει να κερδίζει έδαφος είναι, η Υπηρεσία Ανάκτησης Χρεών της Τράπεζας Κύπρου να χρησιμοποιήσει το εργαλείο της εκποίησης ακίνητης περιουσίας των δανειοληπτών, σύμφωνα με τη νομοθεσία που απαιτεί η Τρόικα και που αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη βουλή.
Επίσης, άρχισε να καλλιεργείται η ιδέα, τα μη Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια να περάσουν σε μια νέα θυγατρική εταιρεία της Τράπεζας που, ωστόσο, προσκρούει σε μια άλλη πολύ σημαντική πτυχή. Τράπεζα Κύπρου και θυγατρική εταιρεία δεν μπορούν συνυπάρξουν με τους ίδιους μετόχους, από τη στιγμή που τα δεδομένα παραμένουν προβληματικά και μη διαχειρίσιμα.
Θωράκιση με αύξηση κεφαλαίου
ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ προσπάθειες του Χούρικαν στρέφονται στη θωράκιση του Συγκροτήματος από τυχόν μείωση των εποπτικών κεφαλαίων κάτω από το 9% -σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας- στις περιπτώσεις που τα δάνεια θα πωληθούν σε χαμηλές τιμές και θα δημιουργηθεί ένα νέο κεφαλαιακό κενό. Ωστόσο, η πρόταση γι’ αύξηση του κεφαλαίου της Τράπεζας, που φαίνεται να είναι αναγκαία υπό τις περιστάσεις και το χρηματοπιστωτικό σκηνικό, προσκρούει στις αντιδράσεις τόσο του Συμβουλίου όσο και των παλιών μετόχων της Τράπεζας.
Από τη μια διατυπώνονται φόβοι ότι θα μπουν στο «παιγνίδι» και άλλοι μέτοχοι-ξένοι επενδυτές που ήδη επέδειξαν το ενδιαφέρον τους για την Τράπεζα-έτσι που οι παλιοί μέτοχοι να δεχθούν για άλλη μια φορά έμμεσα ή άμεσα κούρεμα είτε να στηριχθεί από το κράτος. Ακόμη και στην περίπτωση που ζητηθεί στήριξη από το κράτος κρίνεται σκόπιμο να υποβληθεί αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτική Σταθεροποίησης (EFSM).
- See more at: http://www.sigmalive.com/news/local/127412#sthash.4a0yWnxh.dpuf

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.