Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


Υπόθεση Τράπεζας Κύπρου: Κατάθεση Κυπρή εναντίον Ηλιάδη

Τη θέση ότι το ενδεχόμενο έκδοσης ανακοίνωσης υπό τη μορφή προειδοποίησης κέρδους (profit warning) θα έπρεπε να είχε συζητηθεί στη συνεδρία του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου στις 14 Ιουνίου 2012, προέβαλε στην κατάθεση του στις 16 Μαιου , στο Κυπριακο Δικαστηριο , ο τότε CFO της Τραπεζας Κυπρου , Γιάννης Κυπρή, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι οι Ανδρέας Ηλιάδης και Θεόδωρος Αριστοδήμου δεν επιθυμούσαν τη διεξαγωγή μιας τέτοιας συζήτησης.
 Ο Γιάννης Κυπρή, πρώην Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, έτυχε στις 16 Μαιου αντεξέτασης από την Εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής και δικηγόρους συγκατηγορουμένων του στην 1η ποινική υπόθεση εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και πρώην ανώτατων στελεχών της με κύρια κατηγορία τη χειραγώγηση της αγοράς.

Η  αντεξέταση του κ. Κυπρή επικεντρώθηκε στη συνάντηση που έγινε στο γραφείο του κ. Ηλιάδη το πρωί της 14ης Ιουνίου του 2012 λίγο πριν από τη συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου του Συγκροτήματος.

Στη γραπτή δήλωση του που ανέγνωσε κατά την τελευταία δικάσιμο στο πλαίσιο της απολογίας του, ο κ. Κυπρή ανέφερε ότι σε αυτή τη συνάντηση  συμμετείχαν ο ίδιος, ο κ. Ηλιάδης και ο κ. Χατζημιτσής και πως στη διάρκεια της οποίας πληροφορήθηκε για πρώτη φορά, όπως υποστήριξε, για το ενδεχόμενο πρόσθετων προβλέψεων για το χαρτοφυλάκιο της τράπεζας στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον κ. Κυπρή, σε εκείνη τη συνάντηση διερωτήθηκε κατά πόσο ενδείκνυτο η έκδοση ανακοίνωσης, υπό τη μορφή προειδοποίησης κέρδους με τον κ. Χατζημιτσή να του αναφέρει, όπως ισχυρίστηκε, ότι το είχε ήδη συζητήσει μαζί με τον κ. Ηλιάδη ο οποίος , όμως ήταν κάθετος ότι δεν χρειαζόταν κάτι τέτοιο.
Στη γραπτή του δήλωση του ο κ. Κυπρή υποστήριξε ότι ο κ. Ηλιάδης είχε αναφέρει εμφαντικά ότι έπρεπε να έχουν ολόκληρη την εικόνα πρώτα και ότι ο ίδιος πίστευε ότι οι προσπάθειες για βελτίωση της θέσης της Τράπεζας θα τελεσφορούσαν μέχρι τις 30/06/12, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.
Ο κ. Κυπρή εξέφρασε την άποψη ότι θα έπρεπε το ενδεχόμενο έκδοσης μιας τέτοιας ανακοίνωσης να συζητείτο στη συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου στις 14/6 προκειμένου να ληφθεί μια συλλογική απόφαση στο πλαίσιο της διαφάνειας, λέγοντας ότι ο ίδιος “είναι άνθρωπος της διαφάνειας”.

Είπε επίσης ότι κατά τη συνεδρία του ΔΣ προέτρεψε με ένα νόημα που έκανε στον κ. Χατζημιτσή να εγείρει το θέμα του κατά πόσον θα έπρεπε να εκδοθεί δημόσια ανακοίνωση με τον κ.  Χατζημιτσή να λέει, κατά τον ίδιο, ότι “ίσως να πρέπει να συζητήσουμε θέμα δημόσιας ανακοίνωσης”.

Ακολούθως, σύμφωνα πάντα με τον ισχυρισμό του κ. Κυπρή, παρενέβη ο κ. Ηλιάδης και απευθυνόμενος προς τον κ. Χατζημιτσή του ανέφερε “αφού σου είπα ότι δεν χρειάζεται γιατί θέτεις το θέμα ξανά”. Ο κ. Κυπρή υποστήριξε επίσης ότι με την παρέμβαση Ηλιάδη συμφώνησε και ο Πρόεδρος του ΔΣ Θεόδωρος Αριστοδήμου, ο οποίος επίσης απευθυνόμενος προς τον κ. Χατζημιτσή του είπε “τελειώσαμε. Ευχαριστούμε πολύ. Μπορείς να πηγαίνεις”.

Ο κ. Κυπρή είπε ότι είχε εκλάβει τη θέση του κ. Ηλιάδη ότι δεν χρειαζόταν να εκδοθεί δημόσια ανακοίνωση ως απαγόρευση να συζητηθεί το θέμα στη συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου, η οποία δεν ίσχυε, όπως είπε, για τον ίδιο, εντούτοις ανέμενε ότι το θέμα θα το έθετε ο κ. Χατζημιτσής.

Ανέφερε επίσης ότι συμφώνησε με τη απόφαση που έλαβε το ΔΣ για μη έκδοση δημόσιας ανακοίνωσης λόγω του ότι θα δημιουργούσε πολλαπλάσια ερωτήματα προς τους επενδυτές, λέγοντας επίσης ότι δεν μπορούσε να αμφισβητήσει τον κ. Ηλιάδη ενώ έκανε παράλληλα λόγο για μια “σιωπηρή απόφαση” από μέρους του ΔΣ.

Στη γραπτή του δήλωση, ο κ. Κυπρή απέρριψε κατηγορηματικά τον ισχυρισμό της Κατηγορούσας Αρχής ότι η κατηγορία για χειραγώγηση της αγοράς του προσάφθηκε λόγω του ότι είχε πλήρη πρόσβαση στα οικονομικά δεδομένα της Τράπεζας ως Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος ή Λειτουργός Συμμόρφωσης με τον Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης του ΧΑΚ.Οι θέσεις αυτές, όπως υποστήριξε,  δεν μου παρείχαν αυτόματα οποιαδήποτε πρόσθετη γνώση για οποιοδήποτε σημαντικό γεγονός, πέραν των όσων γνώριζαν και τα μη εκτελεστικά μέλη του ΔΣ, τα οποία δεν κατηγορήθηκαν για την ισχυριζόμενη παράβαση.

Ο κ. Κυπρή είπε ακόμη ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου μεταξύ 14 και 25/06/2012, δεν είχε προσωπικά γνώση οποιωνδήποτε συγκεκριμένων γεγονότων ή καταστάσεων που να συνέκλιναν υπέρ της έκδοσης δημόσιας ανακοίνωσης, ότι το κεφαλαιακό έλλειμμα της Τράπεζας Κύπρου θα ήταν περίπου €400 εκατ. σε σχέση με €200 εκατ. που είχε ανακοινωθεί στις 10/05/2012.

Μια τέτοια ανακοίνωση, όπως ισχυρίστηκε,  “θα ήταν ελλιπής και παραπλανητική, πρώτον, διότι η κατ` ισχυρισμό αύξηση του κεφαλαιακού ελλείμματος συνοδευόταν από πολλά ερωτηματικά, αβεβαιότητες, ενδεχόμενα και πιθανότητες, οι οποίες έπρεπε να αναλυθούν και επεξηγηθούν στους επενδυτές. Δεύτερον, η ανακοίνωση αυτή θα έπρεπε να συνοδευόταν από τη θέση της Τράπεζας, κατά πόσο το έλλειμμα θα καλυπτόταν μέχρι τις 30/06/2012, κάτι το οποίο ήταν πολύ πιο σημαντικό για τους επενδυτές”.

Κατά την εν λόγω περίοδο, όπως είχε αναφέρει, “όλες οι ενδείξεις και παραστάσεις των αρμοδίων έκλιναν υπέρ της θέσης ότι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η Τράπεζα θα κάλυπτε το έλλειμμα. Άρα, στην ουσία, τίποτα δεν είχε αλλάξει από τη θέση της Τράπεζας όπως αυτή ανακοινώθηκε στις 10/05/2012, ότι δηλαδή η Τράπεζα ανέμενε ότι θα κάλυπτε το κεφαλαιακό έλλειμμα”, κατά την έκφραση του.

“Δεν είχα κατά την περίοδο 14-25 Ιουνίου τις πληροφορίες που θα με οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι υπήρχε συγκεκριμένο σημαντικό γεγονός προς δημόσια ανακοίνωση. Αντίστροφα, όλες οι πληροφορίες που είχα σε γνώση μου την περίοδο αυτή οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε αποκρυσταλλωμένο σημαντικό γεγονός προς δημόσια ανακοίνωση”, ανέφερε.

Ο κ. Κυπρή υποστήριξε ακόμη ότι “οι θέσεις του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου, όπως και του κ. Ξενοφώντος, ο οποίος είχε επαφές με τεχνοκράτες της ΚΤΚ και του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά και του Διευθύνοντα Συμβούλου από μόνου του, ο οποίος ήταν δέκτης των πληροφοριών από την Οικονομική Διεύθυνση και άλλες Διευθύνσεις της Τράπεζας, ήταν βαρύνουσας σημασίας. Εξ ου και τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ ασπαστήκαμε την πεποίθηση και αισιοδοξία τους, όπως αυτή εκφράστηκε στις 14/06/2012, για κάλυψη του ελλείματος με τον ένα ή τον άλλο τρόπο”, καταλήγει στην γραπτή δήλωση του.

Η αντεξέταση του κ. Κυπρή από την Εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής θα συνεχιστεί στις 23 και 29 Μαΐου.

Εκτός από την Τράπεζα Κύπρου, κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι Θεόδωρος Αριστοδήμου, Αντρέας Αρτέμης, Ανδρέας Ηλιάδης, Γιάννης Πεχλιβανίδης και Γιάννης Κυπρή. Το Κακουργιοδικείο με ενδιάμεση απόφαση του στις 27 Απριλίου 2016 έκρινε ότι υπάρχει εκ πρώτης όψεως υπόθεση εναντίον των κατηγορουμένων, καλώντας τους σε απολογία.

Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί η απολογία των τεσσάρων εκ των έξι συνολικά κατηγορουμένων, πλην του Γιάννη Κυπρή, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, και της Τράπεζας Κύπρου που  απολογείται τελευταία. Η Τράπεζα Κύπρου έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα καλέσει τον καθηγητή – εμπειρογνώμονα Kern Alexander για να καταθέσει ως μάρτυρας στην υπόθεση.

Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας από το δικαστήριο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.