Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


Καίει πολλούς το πόρισμα της Alvarez & Marsal

Καίει πολλούς το πόρισμα της Alvarez & Marsal

Πράγματα και θαύματα για τις δυο μεγάλες τράπεζες περιέχονται στους πολυσέλιδους τόμους της έρευνας Alvarez and Marsal που παραδόθηκε χθες από την Κεντρική Τράπεζα, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και στον Γενικό Εισαγελέα Πέτρο Κληρίδη.

Ο οίκος ανάλαβε να διερευνήσει τις συνθήκες που οδήγησαν τις δύο μεγάλες τράπεζες σε ζημιές με αποτέλεσμα να είναι επιβεβλημένη η ανάγκη κρατικής στήριξης. Η πολύμηνη έρευνα του αμερικάνικου οίκου Alvarez and Marsal που κράτησε από τον Νοέμβριο και ολοκληρώθηκε το προηγούμενο διάστημα, ασχολείται με τις διαδικασίες που έχουν ακολουθήσει η Τράπεζα Κύπρου και η Λαϊκή για την απόκτηση ελληνικών κυβερνητικών ομολόγων ή και την επέκτασή τους στο εξωτερικό με τη μορφή δικτύου καταστημάτων ή θυγατρικών τραπεζών.

Μεταξύ άλλων, η έρευνα ασχολείται με την εξαγορά του 9,7% των μετοχών της Banca Transilvania από την Τράπεζα Κύπρου και τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν ώστε εργαζόμενοι της τράπεζας να παίρνουν δάνεια και ως πληρεξούσιοι για να αγοράζουν μετοχές της ρουμάνικης τράπεζας προς όφελος της Τράπεζας Κύπρου. Για τις πρακτικές αυτές έχει διαταχθεί και διενεργείται έρευνα από τις ρουμανικές Αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στην έκθεση της Alvarez and Marsal γίνεται αναφορά σε ανώτερα διευθυντικά στελέχη της τράπεζας που είχαν εμπλοκή στην εξαγορά μεριδίου της Banca Transilvania και πιθανότατα απέκρυψαν από το Δ.Σ της Τράπεζας Κύπρου την πραγματική εικόνα.

Από την έρευνα της Alvarez and Marsal δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η εξαγορά του 80% της Uniastrum Bank με την καταβολή τιμήματος €371 εκατ. το οποίο συμφωνήθηκε τον Ιούνιο του 2008. Στην ενότητα για την εξαγορά της ρωσικής τράπεζας ο οίκος Alvarez and Marsal φέρεται να σημειώνει πως, παρά το γεγονός ότι η οικονομική κατάσταση στη Ρωσία είχε χειροτερεύσει και μολονότι οι νομικοί σύμβουλοι (White & Case) που είχαν αξιολογήσει τις πρόνοιες της σχετικής συμφωνίας γνωμάτευσαν ότι θα μπορούσε να γίνει ή αναδιαπραγμάτευση της τιμής ή απόσυρση της προσφοράς, ωστόσο αυτό δεν έγινε. Στην έρευνα του αμερικάνικου οίκου καταγράφεται μεταξύ άλλων η γνωμάτευση των νομικών συμβούλων ότι η εξαγορά μπορεί να αποδειχθεί μια κακή ή απαράδεκτη συναλλαγή για την Τράπεζα Κύπρου.

Το μεγάλο θέμα των ελληνικών ομολόγων που ήταν η αρχή των δεινών για την Τράπεζα Κύπρου μετά την απόφαση για «κούρεμα», δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από το μικροσκόπιο του αμερικάνικου οίκου. Σύμφωνα με πληροφορίες στην έκθεση αναφέρεται ότι από τα καταχωρημένα έγγραφα της Τράπεζας Κύπρου δεν προκύπτει επαρκής δικαιολόγηση αγοράς ελληνικών κρατικών ομολόγων έως το ποσό των €2,4 δισ. Ενώ από το 2007 έως το τέλος του 2008 η Τράπεζα Κύπρου κατείχε μικρό αριθμό κρατικών ομολόγων αξίας κάτω των €500 εκατ., το πρώτο εξάμηνο του 2009 η απόκτηση ομολόγων εκτινάχθηκε στο €1,7 δισ. Στο τέλος Οκτωβρίου 2009 πωλήθηκαν σχεδόν όλα τα ελληνικά ομόλογα και η τράπεζα είχε στην κατοχή της ομόλογα αξίας μόλις μερικών δεκάδων εκατ. ευρώ. Από τον Δεκέμβριο του 2009 ώς τον Ιούνιο του 2010 η Τράπεζα Κύπρου φαίνεται να προχώρησε σε μαζικές αγορές που έφθασαν στα €2,3 δισ. ενώ είχε υποβαθμιστεί και η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.

Στο μικροσκόπιο και η Κεντρική

Ο οίκος Alvarez and Marsal στην έκθεση φαίνεται να υπογραμμίζει επίσης ότι η Κεντρική Τράπεζα, δεν διέθετε μηχανισμό παρακολούθησης για τη συγκέντρωση ομολόγων. Επιπλέον παρόλο που η Κεντρική δεν έλαβε απάντηση από την Τράπεζα Κύπρου σε έγγραφό της τον Μάρτιο του 2010 στο οποίο ζητούσε πληροφορίες αναφορικά με την κατοχή ελληνικών ομολόγων, για αδιευκρίνιστους λόγους δεν επέμενε στην απαίτησή της.

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.