Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


Και ευρωπαϊκές πιέσεις στην Τράπεζα Κύπρου

Ζητούνται εξηγήσεις για σχέσεις με Νικολάτο

Tης Αλεξίας Καφετζή

Δύσκολες μέρες αναμένουν τους διοικούντες και την ίδια την Τράπεζα Κύπρου, αφού τα πεπραγμένα τους θα περάσουν από το ερευνητικό μικροσκόπιο φορέων, κυπριακών και ευρωπαϊκών. Κι αυτό σε μια στιγμή που η Τράπεζα δεν βρίσκεται και στα καλύτερά της, αφού διεθνείς οίκοι αξιολόγησης εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται σύντομα να μπει σε περιπέτειες. Μόλις πρόσφατα για παράδειγμα, ήταν ο οίκος Fitch, που μίλησε για κινδύνους που έχει να αντιμετωπίσει η Τράπεζα αν δεν αλλάξουν πολλά κι αν δεν εξεύρει κεφάλαια.

Κοντά σ’ αυτά έρχεται τώρα ο ενιαίος εποπτικός μηχανισμός (SSM) και ζητά από την Τράπεζα να δώσει στοιχεία για τις εξώδικες διευθετήσεις στις οποίες έχει προβεί. Την αποκάλυψη έκανε ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας Στέλιος Γιωργάκης. Όπως εξήγησε ο κ. Γιωργάκης τα στοιχεία αυτά ζήτησε ο εποπτικός μηχανισμός πριν ακόμα ξεσπάσει στην Κύπρο ο σάλος και οι καταγγελίες για χαριστικές εξωδικαστικές διευθετήσεις υποθέσεων αξιογράφων σε πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα.

Κίνδυνος από δικαστικές υποθέσεις

Ο SSM θέλει, είπε, να ξαναδεί τον κίνδυνο που έχει η Τράπεζα από όλες τις νομικές υποθέσεις που έχει σε εκκρεμότητα. Τώρα, πρόσθεσε, συμπληρωματικά ξέρω ότι εξετάζουν αυτές τις περιπτώσεις και πρόσθεσε ότι ζητήθηκαν τα στοιχεία για τις εξώδικες διευθετήσεις.

 

Ο εκπρόσωπος της Τράπεζας Μιχάλης Περσιάνης, απαντώντας σε
ερώτηση για τον έλεγχο από τον SSM, είπε ότι δεν γνωρίζει για τις εξώδικες διευθετήσεις, αλλά έλεγχος γίνεται σε συνεχή βάση σε ένα τεράστιο φάσμα θεμάτων και έδωσε το παράδειγμα ενός καταστήματος της Τράπεζας που είχε χαμηλό ενοίκιο. «Αποτελεί και ένα εχέγγυο για την κοινωνία και τη νομοθετική εξουσία ότι γίνεται ένας έλεγχος πολύ αυστηρός και πολύ στενός σε συνεχή βάση», είπε.
Ανέφερε επίσης ότι στη βάση του πακέτου που ετοίμασε η Τράπεζα για περιπτώσεις δανείων έναντι αξιογράφων διευθετήθηκαν 1.145 υποθέσεις. Είπε επίσης αναφορικά με αξιόγραφα ότι η Τράπεζα έχει προχωρήσει στην εξώδικη διευθέτηση 330 υποθέσεων, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι δύο που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Ο κ. Περσιάνης δεσμεύθηκε να ενημερώσει την Επιτροπή αν συγκαταλέγονται και άλλα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα σε αυτές τις υποθέσεις.

Ζητείται ίση μεταχείρηση

Στο μεταξύ την ίση μεταχείριση όλων των πολιτών από την Τράπεζα Κύπρου αναφορικά με τις εξώδικες διευθετήσεις υποθέσεων αξιογράφων, ζήτησαν ο Πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής.  Η Επιτροπή εξέτασε προχτές Τετάρτη  τα προβλήματα που προέκυψαν στο δικαστικό σύστημα της Κύπρου και ένα εξειδικευμένο θέμα από τις καταγγελίες που υπήρχαν σ’ αυτό όσον αφορά τις χαριστικές εξώδικες διευθετήσεις πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, δικαστών, βουλευτών, υπουργών και οτιδήποτε άλλο σε σχέση με τα αξιόγραφα, είπε χαρακτηριστικά  ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Ζαχαρίου.

Αυτά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας «με τον τρόπο που διευθετήθηκαν υποθέσεις συγγενικών προσώπων επωνύμων, το μόνο που δεν προάγει είναι την αξιοπιστία προς το τραπεζικό σύστημα», πρόσθεσε.

Αξιοσημείωτο είναι, είπε, ότι μετά τον θόρυβο, ο κ. Χούρικαν έχει στείλει επιστολή στον Σύνδεσμο Αξιογράφων, στην οποία τους τονίζει τη θέληση της Τράπεζας Κύπρου να γίνουν διευθετήσεις σε ταχύ χρονικό διάστημα, πράγμα το οποίο αν λειτουργήσει μας ικανοποιεί, γιατί οι εξώδικες διευθετήσεις «είναι προς όφελος και των πολιτών και της Τράπεζας και είναι ένα πράγμα το οποίο θα βοηθήσει όλη την κοινωνία γιατί είναι πάρα πολύς ο κόσμος που έχει συγκεκριμένα προβλήματα».

Υπό τα βλέμματα της Βουλής

Ο κ. Ζαχαρίου υποσχέθηκε ότι «θα παρακολουθούμε την υπόθεση, ξέροντας και γνωρίζοντας ότι δεν μπορούμε να επεμβαίνουμε σε ιδιωτικές εταιρείες και απαίτησή μας είναι η ισοπολιτεία αφού οι τράπεζες και οι μεγάλοι οργανισμοί οφείλουν τη ζωή τους σήμερα στους πολίτες αυτού του κράτους ένεκα των κουρεμάτων και ένεκα όλων των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί, τουλάχιστον να τους αντιμετωπίζουν με ισοπολιτεία και αξιοπρέπεια».

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις Ειρήνη Χαραλαμπίδου επανέλαβε ότι «έχει γίνει επιλεκτική διευθέτηση συγκεκριμένων υποθέσεων». Μάλιστα, είπε, «κάποιες από αυτές αφορούν σε πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα».

Έθεσε το ερώτημα «γιατί η Τράπεζα να επιλέξει να ικανοποιήσει αιτήματα προσώπων, τα οποία θα έπρεπε να τύχουν ίδιας μεταχείρισης όπως και πολλοί άλλοι»;

«Δικαιολογίες και αιτιολογίες πάντα υπάρχουν, στην προκειμένη περίπτωση μάλιστα η δικαιολογία  επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την θέση του προσώπου που εμπλέκεται, γι αυτό και εμείς είχαμε πει ότι θα πρέπει να παραιτηθεί από την πρώτη στιγμή», είπε η κ. Χαραλαμπίδου.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων –  Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης, ο οποίος και ήταν ο εισηγητής του θέματος, ανέφερε στις δηλώσεις του ότι «αναδείχθηκε η πραγματικότητα ότι όντως έχει γίνει ένας σημαντικός αριθμός εξώδικων διευθετήσεων, για τις οποίες εμείς εξακολουθούμε να αμφιβάλλουμε αν έγιναν με τρόπο ο οποίος ήταν διαφανής και δίκαιος».

Μέσα σε αυτές τις 330 διευθετήσεις, πρόσθεσε, «είναι και οι γνωστές δύο διευθετήσεις που αφορούν την οικογένεια του κ. Νικολάτου».

«Επιμένουμε και θέλουμε στοιχεία», είπε, προσθέτοντας ότι «θέλω να ξέρω ποιες από αυτές τις 330 υποθέσεις αφορούν πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα». Πρόσωπα τα οποία θα έπρεπε να τυγχάνουν της ίδιας μεταχείρισης με την μεταχείριση της οποίας θα έπρεπε να τυγχάνει ο απλός πολίτης».

Σύμφωνα με τον κ. Περδίκη, «περιμένουμε, αυτό που ακούστηκε στην Επιτροπή ότι η Τράπεζα Κύπρου θα απευθυνθεί προς όλους τους κατόχους αξιογράφων και θα δεχθεί τη διαδικασία της εξώδικης ρύθμισης, να το δούμε να υλοποιείται, και βέβαια αυτή η διαδικασία πρέπει να είναι πάλι με διαφανή και αντικειμενικά, δίκαια κριτήρια»

Ανέφερε επίσης ότι σε καμία περίπτωση δεν θεωρεί ότι η Τράπεζα έκανε χάρη στις περίπου 1.500 περιπτώσεις δανείων που έχουν να κάνουν με αξιόγραφα. «Αυτή, ήταν διευθέτηση υπέρ της τράπεζας και όχι υπέρ των δανειοληπτών – κατόχων αξιογράφων», είπε.

Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κατόχων Τραπεζικων Αξιογράφων Φοίβος Μαυροβουνιώτης εξέφρασε απογοήτευση «με τον τρόπο με τον οποίο είχε λειτουργήσει μέχρι σήμερα η Τράπεζα Κύπρου». Τάχθηκε επίσης υπέρ των εξώδικων διευθετήσεων,  «αλλά να γίνονται πάνω σε ίση βάση, πάνω σε ίση μεταχείριση». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο σύνδεσμος είχε «κραυγαλέες υποθέσεις κατόχων αξιογράφων που δυσπραγούν». Ζητήσαμε τόσες φορές στο παρελθόν να γίνει μια επαφή για διευθέτηση. Εδώ όμως αποδέχθηκαν και το έκαναν».  Είναι, ανέφερε ο κ. Μαυροβουνιώτης «ένα μεγάλο ερωτηματικό».

Διερωτήθηκε γιατί έπρεπε «να γίνει όλος αυτός ο σάλος» για να καταλήξει ο κ. Χούρικαν να απαντήσει σε επιστολή του συνδέσμου ότι η Τράπεζα είναι έτοιμη να εξετάσει και περιπτώσεις του Συνδέσμου κατόχων αξιογράφων για να μελετηθεί η δυνατότητα εξώδικης διευθέτησης. Είπε επίσης ότι ο σύνδεσμος έχει προτείνει επειδή το ζήτημα αφορά πολλούς, να διορίσει ένα με δύο εκπροσώπους σε κάθε επαρχία.

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.