Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


Λίστα με μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματιών πέραν των 6 δις

Λίστα με μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματιών πέραν των 6 δις

Τη λίστα που ετοίμασε η Τράπεζα Κύπρου για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχει στην κατοχή του το Σίγμα, τα οποία φαίνεται να ξεπερνούν τα 6 δις Ευρώ.

Στη λίστα περιλαμβάνονται μεγαλόσχημοι επιχειρηματίες και developers οι οποίοι φέσωσαν την Τράπεζα με ασύλληπτα ποσά και για την ώρα ούτε γάτα ούτε ζημιά. Δάνεια που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 300 εκατομμύρια Ευρώ. Δάνεια που έφτασαν σε αυτά τα ύψη, διότι δίνονταν 2α και 3α προκειμένου να εξοφληθούν τα πρώτα.

Χρησιμοποιώντας, μάλιστα, τις ίδιες εξασφαλίσεις 2 και τρεις φορές. Δάνεια που παρουσιάζουν άνοιγμα εξασφαλίσεων δεκάδων εκατομμυρίων, με μια ακόμα πιο εφιαλτική διαπίστωση. Οι εξασφαλίσεις αυτές είναι με τιμές του 2012. Επομένως, αν γίνει σήμερα επανεκτίμηση της τιμής των ακινήτων θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο η τρύπα. Όπως γίνεται ξεκάθαρο με τη λίστα που ετοίμασε η Τράπεζα Κύπρου, οι κύκλοι εργασιών των επιχειρήσεων που χρωστούν, δεν αρκούν ούτε για τους τόκους.

Τα δάνεια αυτά θα μπουν στο μικροσκόπιο της ανεξάρτητης μονάδας στην Τράπεζα Κύπρου, η οποία θα ενισχυθεί με ειδικό προσωπικό.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδεχομένως επικεφαλής αυτής της μονάδας να τεθεί ένας ξένος τραπεζίτης που εργάστηκε για χρόνια σε βρετανική τράπεζα και διαθέτει την εμπειρία διαχείρισης προβληματικών δανείων. Όπως είχαμε αναφέρει από την περασμένη Δευτέρα, η μονάδα αυτή θα εξετάζει την κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Για παράδειγμα, εκεί όπου διαπιστώνεται ότι μια επιχείρηση η οποία τώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα, αλλά έχει προοπτικές, τότε θα μπαίνει ως μέτοχος η Τράπεζα για κάποιο χρονικό διάστημα. Εκεί, όμως, που θα διαπιστώνεται ότι η Τράπεζα δεν πρόκειται να εισπράξει από μια επιχείρηση τα οφειλόμενα ποσά, τότε θα επιλέγεται η λύση των εκποιήσεων.

Μάλιστα η ανεξάρτητη μονάδα στην Τράπεζα Κύπρου θα μπορεί ακόμη και να κυνηγήσει, μέσω της δικαστικής οδού, επιχειρηματίες που δεν τακτοποιούν τις οφειλές τους, ενώ έχουν χρήματα σε τράπεζες του εξωτερικού.

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.