Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


Με ενστάσεις η δίκη της 3ης υπόθεσης της Τράπεζας Κύπρου

Ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής ζήτησε χρόνο προκειμένου να μελετήσει τις ενστάσεις που ήγειρε η υπεράσπιση του κ. Ηλιάδη
Με ενστάσεις της υπεράσπισης άρχισε σήμερα, ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, η ακρόαση της ποινικής υπόθεσης εναντίον στελεχών της Τράπεζας Κύπρου, η οποία αφορά στην επαναταξινόμηση των ομολόγων της Τράπεζας.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι Ανδρέας Ηλιάδης, Γιάννης Κυπρή, Χρίστης Χατζημιτσής, Νικόλας Καρυδάς, Χριστόδουλος Πατσαλίδης, Ελίζα Λειβαδιώτου και Δέσποινα Κυριακίδου. Όλοι οι κατηγορούμενοι απάντησαν την 01/06/2017 μη παραδοχή στις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν.

Κατά την έναρξη της σημερινής διαδικασίας, ο εκ των δικηγόρων του κ. Ηλιάδη, Κρις Τριανταφυλλίδη, ήγειρε τρεις ενστάσεις που αφορούν, όπως είπε, στη νομιμότητα συνέχισης της διαδικασίας όσον αφορά στον πελάτη του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρώτη ένσταση αφορά στην καθυστέρηση στην έναρξη της διαδικασίας, διευκρινίζοντας ότι δεν αναφέρεται στη διαδικασία ενώπιον του δικαστηρίου, αλλά στην καθυστέρηση της καταχώρησης του κατηγορητηρίου από τον Γενικό Εισαγγελέα.

Η δεύτερη ένσταση, σημείωσε, αφορά στην κατάχρηση της διαδικασίας αναφορικά με τον κ. Ηλιάδη, δεδομένου ότι είναι η 3η του ποινική δίωξη, η οποία εκπορεύεται, όπως είπε, από τα ίδια γεγονότα.

Και η τρίτη ένσταση, ανέφερε, αφορά στο ζήτημα της "μολυσμένης μαρτυρίας". Όπως υποστήριξε ο κ. Τριανταφυλλίδης, υπήρξε επηρεασμός της μαρτυρίας πάνω στην οποία βασίζεται η δίωξη, ως αποτέλεσμα εσωτερικής έρευνας που έλαβε χώρα στην Τράπεζα Κύπρου, με τη λήψη καταθέσεων χωρίς προειδοποίηση και υπό συνθήκες που είχαν ως αποτέλεσμα να απεμποληθεί το τεκμήριο της αθωότητας.

Ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής ζήτησε χρόνο προκειμένου να μελετήσει τις ενστάσεις που ήγειρε η υπεράσπιση του κ. Ηλιάδη για να μπορέσει να απαντήσει.

Το δικαστήριο ικανοποίησε το αίτημα της Κατηγορούσας Αρχής, δίνοντας χρόνο μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, οπόταν θα συνεχιστεί η ακροαματική διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ηλιάδης είχε κριθεί, μαζί με την Τράπεζα Κύπρου, ένοχος από το Κακουργιοδικείο στην πρώτη υπόθεση της τράπεζας και στην κατηγορία της χειραγώγησης της αγοράς και του είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης 2,5 ετών.

Στις 12/09/2018, το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε την πρωτόδικη απόφαση, αθωώνοντας τον κ. Ηλιάδη και την Τράπεζα Κύπρου. Σύμφωνα με την πλειοψηφική απόφαση του Ανωτάτου, είναι φανερό από τις περιστάσεις, όπως αναφερόταν, ότι δεν επρόκειτο για μεθόδευση στα πλαίσια χειραγώγησης της αγοράς, «αλλά για προσπάθεια, κατά την ώρα εκείνη, του εφεσείοντα (Ανδρέα Ηλιάδη) να αποφύγει την πίεση της συγκεκριμένης περίστασης, να αντιμετωπίσει τους οργισμένους μετόχους και τις επίμονες ερωτήσεις τους».

Κατηγορούμενος στην πρώτη υπόθεση ήταν και ο Γιάννης Κυπρή, ο οποίος αθωώθηκε ως επίσης και οι άλλοι κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση.

Ο Ανδρέας Ηλιάδης και ο Γιάννης Κυπρή ήταν κατηγορούμενοι και στη δεύτερη υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου, που αφορούσε την εξαγορά των ελληνικών ομολόγων και την παράλειψη της Τράπεζας να ενημερώσει τους μετόχους για τους κινδύνους της εν λόγω επένδυσης.

Το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας έχει απαλλάξει όλους τους κατηγορούμενους από αυτή την υπόθεση μετά από σχετική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο αποφάσισε τη διακοπή της δίκης με το αιτιολογικό ότι το κατηγορητήριο της υπόθεσης δεν αποκάλυπτε ποινικό αδίκημα.

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.