Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


Νέες ενστάσεις στην υπόθεση των πέντε της BOCY

Η υπεράσπιση των 5 φυσικών κατηγορουμένων του ΔΣ και της Διεύθυνσης της Τράπεζας Κύπρου, ήγειρε νέες προδικαστικές ενστάσεις κατά τη σημερινή συνεδρία του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας για την υπόθεση.

Η σημερινή ημερομηνία είχε ορισθεί από το Κακουργιοδικείο ως ημερομηνία έναρξης της ακροαματικής διαδικασίας, ωστόσο οι δικηγόροι υπεράσπισης Κρις Τριανταφυλλίδης και Ευστάθιος Ευσταθίου ήγειραν ενστάσεις ως προς τη συνταγματικότητα της κατηγορίας περί χειραγώγησης της αγοράς αλλά και της δικαιοδοσίας του δικαστηρίου να εκδικάζει τη συγκεκριμένη κατηγορία.

Το Κακουργιοδικείο διέκοψε τη συνεδρία του για να εξετάσει το συγκεκριμένο ζήτημα και θα εκδώσει την ενδιάμεση απόφασή του αύριο Τετάρτη στις 11 π.μ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τριανταφυλλίδης υποστήριξε ότι η κατηγορία για το κατ` ισχυρισμό αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς, την οποία αντιμετωπίζουν όλοι οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση, έγινε σε περίοδο κατά την οποία η συγκεκριμένη οδηγία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στην οποία βασίζεται είχε καταργηθεί. Ο κ. Τριανταφυλλίδης ανέφερε ότι στην ετήσια έκθεση του 2012 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανέφερε ότι κατά τον Ιούνιο 2012 αυτή η οδηγία είχε καταργηθεί, και ψήφισαν νέα το Νοέμβριο του 2012 με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα κενό στη νομοθεσία κατά την περίοδο στην οποία διαπράχθηκαν τα κατ` ισχυρισμό αδικήματα.

Ο λόγος της ακύρωσης ήταν η έκδοση από το Ανώτατο Δικαστήριο απόφασης σε μια προσφυγή, η οποία έλεγε ότι η σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου με την παρουσία του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ήταν παράνομη. Έτσι το Υπουργικό ακύρωσε όλες τις αποφάσεις που έλαβε υπό αυτή τη σύνθεση, μεταξύ των οποίων και ο διορισμός των μελών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Ως αποτέλεσμα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ακύρωσε την οδηγία που έλαβε με την παράνομη σύνθεση.

Ο κ. Τριανταφυλλίδης ισχυρίστηκε ότι ως συνέπεια αυτής της διαδικασίας, οι κατηγορούμενοι δικάζονται με βάση οδηγία που δεν ίσχυε κατά τον ουσιώδη χρόνο διάπραξης του κατ` ισχυρισμό αδικήματος, κάτι που παραβιάζει το άρθρο 12(1) του Συντάγματος.

Επεκτείνοντας το συγκεκριμένο επιχείρημα, ο δικηγόρος των κατηγορουμένων Ευστάθιος Ευσταθίου έθεσε θέμα δικαιοδοσίας του δικαστηρίου να εκδικάζει ένα αδίκημα μη προβλεπόμενο από το νόμο.

Η Δικηγόρος της Δημοκρατίας Πωλίνα Ευθυβούλου εξέφρασε την άποψη ότι τα όποια θέματα συνταγματικότητας θα πρέπει να εξεταστούν στο πλαίσιο της δίκης, ενώ είπε το θέμα της δικαιοδοσίας όπως τέθηκε από τον κ. Ευσταθίου δεν είναι την παρούσης. Εξέφρασε επίσης τη διαφωνία της Κατηγορούσα Αρχής επί της ουσίας, με τα όσα κατ` ισχυρισμό προβάλλονται από την υπεράσπιση.  Είπε επίσης ότι η κάθετη τοποθέτηση της Κατηγορούσας Αρχής είναι ότι το αδίκημα, η ποινικοποίηση, προβλέπεται στο νόμο στο άρθρο 19, που αναφέρει ότι απαγορεύεται να χειραγωγείται η αγορά.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της συνωμοσίας για καταδολίευση και της χειραγώγησης της αγοράς.

Πρόκειται για τους πρώην Προέδρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, Θεόδωρο Αριστοδήμου και Αντρέα Αρτέμη, τους πρώην Διευθύνοντες Συμβούλους Ανδρέα Ηλιάδη και Γιάννη Κυπρή και τον πρώην Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο του Συγκροτήματος και Υπεύθυνο για τα υποκαταστήματα στην Ελλάδα Γιάννη Πεχλιβανίδη.

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.