Νέες «φάλιες» για την Κύπρο λόγω κουρέματος & στο βάθος 1992
Νομικά εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας κινούνται Έλληνες υπήκοοι ομολογιούχοι, των οποίων οι καταθέσεις υπέστηκαν "κούρεμα" τον Μάρτιο του 2013.
Οι «κουρεμένοι» καταθέτες προσφεύγουν εναντίον της Κύπρου στη βάση διμερούς επενδυτικής Συνθήκης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου του 1992.
Πρόκειται για μια συνθήκη, η οποία επιτρέπει τέτοιου είδους προσφυγές, νοουμένου ότι θα αποδειχθεί στο δικαστήριο ότι το κυπριακό κράτος δεν ενήργησε όπως έπρεπε για την προστασία των ξένων καταθετών.
Τέτοιου είδους υποθέσεις ανέλαβε το Δικηγορικό γραφείο Kyros Law Offices στην Ελλάδα.
Όπως δήλωσε στο Sigmalive ο δικηγόρος του γραφείου, Ιωάννης Κυριακόπουλος «αναλάβαμε ομολογιούχους της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου και στρεφόμαστε κατά της Κυπριακού κράτους, όπως θα στρεφόμασταν εναντίον οποιουδήποτε άλλου κράτους αν υπήρχε νομικό έρεισμα. Η υπόθεση δεν είναι εθνική, αλλά βρισκόμαστε απέναντι από έναν πανίσχυρο συνασπισμό δυνάμεων στην Ευρώπη και αλλού, όπου τα δίκαια των πολιτών και των ανθρώπων μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα».
Σύμφωνα με το δικηγορικό γραφείο, «βάσει διμερούς επενδυτικής συνθήκης Ελλάδας και Κύπρου το 1992, Έλληνες υπήκοοι και πολίτες που είχαν επενδύσεις (καταθέσεις και ομόλογα) στην Τράπεζα Κύπρου ή την Λαϊκή Τράπεζα στις 23 Μαρτίου 2013, που κατασχέθηκαν ή μειώθηκε σημαντικά η αξία τους, νομιμοποιούνται να προσφύγουν στη διαιτησία εναντίον της Κυβέρνησης της Κύπρου για να ανακτήσουν κάποιο τμήμα της απώλειας τους».
Προστίθεται ότι «αν είχατε καταθέσεις στη Λαϊκή Τράπεζα ή την Τράπεζα Κύπρου, που κατασχέθηκαν ή στις οποίες επιβλήθηκε φόρος, ή ήσασταν ομολογιούχος σε μια από τις δύο τράπεζες στις 23 Μαρτίου 2013, ενδέχεται να ανακτήσετε μερικές ή όλες τις καταθέσεις/επενδύσεις που χάσατε».
Ο κ. Κυριακόπουλος σημείωσε ότι «στη διαιτησία μπορεί να αποταθεί κάποιος αλλοδαπός για άνιση μεταχείριση και έχουμε ισχυρά στοιχεία προς αυτή την κατεύθυνση».
Συμπλήρωσε ότι «περισσότερα από 600 άτομα έχουν ήδη αποταθεί σε μας και οι περισσότεροι, γύρω στο 80%, είναι μικρομεσαίοι, που έφεραν τα χρήματα τους για να τα σώσουν από την Ελληνική κρίση ή που είχαν επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Κύπρο».
Ο κ. Κυριακόπουλος απηύθυνε παράλληλα έκκληση προς το κυπριακό κράτος να μην επιτρέψει να φθάσει η υπόθεση στα δικαστήρια διότι, όπως είπε, «δεν είναι ωραίο, Ελλαδίτες να στρέφονται εναντίον της Κύπρου για μια υπόθεση, που έχει πολλές παραμέτρους». Όπως είπε ο δικηγόρος, καλό είναι να υπάρξει εξωδικαστική διευθέτηση.
«Αναμένουμε προτάσεις από την Κύπρο και περιμένουμε να μας πει η Κύπρος αν επιθυμεί εξωδικαστική διευθέτηση. Διαφορετικά, έχουμε ισχυρά στοιχεία ότι θα κερδίσουμε την υπόθεση, αν φθάσει στα δικαστήρια», επεσήμανε.
Σημειώνεται ότι βάσει αυτής της Συνθήκης κινείται εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας τόσο ο Αντρέας Βγενόπουλος όσο και η FBME BANK.