Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


Όχι, κ. Γενικέ Εισαγγελέα, όχι ατιμωρησία

Όχι, ο Γενικός Εισαγγελέας δεν είχε το δικαίωμα να αποσύρει, στις 24 Ιουλίου, το αίτημά του από το Μόνιμο Κακουργοδικείο Λευκωσίας για δική του δικαστική προστασία και για να παραπεμθεί ενώπιον αρμοδίου Δικαστηρίου ο μεγαλοδικηγόρος της Τράπεζας Κύπρου και των τραπεζιτών της, οι οποίοι κατηγορούνται για σοβαρά ποινικά αδικήματα. Πράγματι, ο εν λόγω δικηγόρος αποκάλεσε ευθέως και δημοσίως ενώπιον του Δικαστηρίου τον εκεί παρόντα Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ως «...αίσχος για τη Δικαιοσύνη της Κύπρου...», που «...κατέστρεψε τα δικαστήρια...». Τρομερή και απίστευτη η καταγγελία εναντίον ανώτατου κρατικού ανεξάρτητου αξιωματούχου. Διατάραξε συθέμελα τον ανώτατο θεσμό του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας. Ορθά, ο ημερήσιος Τύπος έδωσε την αναγκαία δημοσιότητα με πρωτοσέλιδη δημοσίευση του θέματος. Το γεγονός ότι ο πολύ έμπειρος δικηγόρος τελικά ανακάλεσε τα όσα αδίκως και παρανόμως είχε προφέρει «εν βρασμώ ψυχής» δεν διαγράφει τη ζημιά που είχε ήδη προκαλέσει. Γι’ αυτόν τον λόγο, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας είχε υποχρέωση να επιμείνει στη λήψη δικαστικών μέτρων εναντίον του κατηγόρου του θεσμού τον οποίο εκπροσωπεί. Συνεχίζει δε να έχει υποχρέωση να διαφυλάσσει την προστασία, την τιμή και την ακεραιότητα του θεσμού που του εμπιστεύτηκε η Πολιτεία και που αποδεδειγμένα τόσο άξια και αποτελεσματικά μέχρι σήμερα υπηρετεί. Το θέμα που προέκυψε μετά το  δήθεν «εν βρασμώ ψυχής» ξέσπασμα του πολύ έμπειρου δικηγόρου των τραπεζιτών δεν είναι θέμα διαπροσωπικό.

 

Αντίθετα, αποτελεί το δημόσιο αποκορύφωμα μιας έντονης διαμάχης γνωστών κύκλων του κεφαλαίου και του ευρύτερου συσωρευμένου χρήματος, εναντίον των ολίγων, έστω, θεσμικών και άλλων υπερασπιστών του καλώς νοούμενου δημοσίου συμφέροντος. Σκοπός των πρώτων είναι ο έλεγχος της κοινωνίας μέσω του ελέγχου της Δικαιοσύνης. Στην ουσία, οι δύο άνδρες δεν έχουν κανέναν προσωπικό λόγο για προσωπική αντιπαράθεση. Ο μεν δικηγόρος των τραπεζιτών είναι για δεκαετίες σύμβουλος του εκάστοτε Γενικού Εισαγγελέα για θέματα Κυπριακού και άλλων διεθνών πτυχών, που απασχολούν την Κυπριακή Δημοκρατία. Πολύ πρόσφατα, μάλιστα, κλήθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα και έλαβε μέρος στη δικαστική διαδικασία που οδήγησε στην πολύ θετική για την Κύπρο απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, στις 25.2.2019, στην υπόθεση Μαυρικίου εναντίον των εκεί βρετανικών βάσεων. Υπήρξε και/ή είναι ο δικηγόρος ημικρατικών Οργανισμών, όπως π.χ. το κρατικό ΡΙΚ, το οποίο, όλως περιέργως, αγνόησε και/ή δεν απέδωσε σημασία στο ξέσπασμα του δικηγόρου εναντίον του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας. Ο δε νυν Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας είναι ο κρατικός αξιωματούχος ο οποίος τόλμησε και έφερε ενώπιον της Δικαιοσύνης τον κατά πολύ υψηλά προστατευόμενο πρώην Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος τελικά καταδικάστηκε σε φυλάκιση. Επιμένει στη δίωξη πρώην ισχυρού πολιτικού ανδρός, πρώην υπουργού και πρώην κεντρικού τραπεζίτη, για αδικήματα σχετικά με τον εκλιπόντα Βγενόπουλο και τη Λαϊκή Τράπεζα, Επιμένει στη δίωξη τραπεζιτών σχετικά με τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων που έβλαψαν πολλούς συμπολίτες μας. Οι προσπάθειες των πρώτων να ποδηγετήσουν τον Γενικό Εισαγγελέα και κάποιους άλλους γνήσιους υπερασπιστές του κοινωνικού συνόλου δεν σταματούν χάρη στη μεγαλόψυχη προσωπική του απόφαση να αποσύρει το αίτημα για δική του δικαστική προστασία και για να παραπεμθεί ενώπιον αρμοδίου Δικαστηρίου ο μεγαλοδικηγόρος των τραπεζιτών.  Έχει θεσμική υποχρέωση να επιμείνει. Για την πλήρη δικαστική απάλειψη της προσβολής. Για την εξάλειψη της καταστροφικής ατιμωρησίας που οδηγεί το κοινωνικό σύνολο σε κατάρρευση. Την ίδια υποχρέωση έχει βέβαια και ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος και, αυτεπάγγελτα, το ίδιο το Δικαστήριο για περιφρόνηση. Με τη στήριξη ή όχι πολιτικών κομμάτων που ενδιαφέρονται για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και την προστασία της κοινωνίας. Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας δεν είναι μόνος. Έχει τη λαϊκή στήριξη.
 
*Δικηγόρος, κοινωνιολόγος
 
  Χρίστος Χ. Ιωσηφίδης  

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.