Ομήρου: Υπέρ νομοθετικών πρωτοβουλιών για αξιόγραφα
Υπέρ της δυνατότητας καταχώρησης ομαδικών αγωγών από τους κατόχους τραπεζικών αξιογράφων και της ανάγκης να υπάρξουν νομοθετικές πρωτοβουλίες, τάχθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, αναφέροντας παράλληλα ότι θα επιδιώξει και επαφή με τον Υπουργό Οικονομικών για να συζητήσει το θέμα.
“Οι διαμαρτυρίες που συνεχίζονται δικαίως πρέπει να έχουν ένα αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά την ανταπόκριση της εκτελεστικής εξουσίας αλλά και του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της Κεντρικής Τράπεζας. ¨Ήρθε η ώρα τα λόγια να γίνουν πράξεις”, είπε ο κ. Ομήρου, ύστερα από συνάντηση με τον Σύνδεσμο Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων.
Ο κ. Ομήρου είπε ότι οι κάτοχοι αξιογράφων “υπέστησαν αναίτια μια οικονομική καταστροφή” και ότι κατά τη συνάντηση διατύπωσαν τα δίκαια αιτήματα τους για την οικονομική αποκατάσταση τους.
“Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασίας κατάθεσης και υιοθέτησης ψηφίσματος από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να είναι η πρόταση ενώπιον του Σώματος”, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Ομήρου, εντός του ψηφίσματος θα διατυπώνονται οι ακόλουθες θέσεις:
α) Να εξασφαλιστούν για κάθε αξιόγραφο οι πρώτες 100.000 ευρώ όπως συνέβηκε με τις καταθέσεις.
β) Για κάθε αξιόγραφο από το υπόλοιπο πέρα των 100.000 ευρώ να αφαιρεθεί το ποσό των τόκων που ήδη ο κάτοχος έλαβε μέχρι τον Ιούνιο του 2012
γ) Το υπόλοιπο ποσό να αποδοθεί στους κατόχους ή στους κληρονόμους σε περίοδο πέντε χρόνων, 20% κάθε χρόνο, αρχής γενομένης το 2018
δ) Ο συμψηφισμός των αξιογράφων να αφορά είτε δάνεια που έχουν οι κάτοχοι αξιογράφων είτε δάνεια τα οποία έχουν εταιρείες στις οποίες οι κάτοχοι αξιογράφων είναι κύριοι μέτοχοι
“Αυτό το ψήφισμα, νοουμένου ότι θα υιοθετηθεί, διαμορφώνει ένα πλαίσιο και ένα χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο θα πρέπει να υλοποιηθούν αυτά τα αιτήματα που ελπίζω θα υιοθετήσει η Βουλή των Αντιπροσώπων”, πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι “πέρα του ψηφίσματος, το οποίο δεν έχει νομοθετικό χαρακτήρα, θα πρέπει να υπάρξουν και νομοθετικές πρωτοβουλίες, δηλαδή να εξεταστεί η δυνατότητα νομοθετικής πρωτοβουλίας”.
“Θα προτιμούσαμε αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία να ληφθεί από την Κυβέρνηση υπό τη μορφή κυβερνητικού νομοσχεδίου, όμως υπάρχει και η δυνατότητα κατάθεσης νόμου από βουλευτή ή πολιτικό κόμμα”, πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά τον συμψηφισμό των δανείων και των αξιογράφων, ο κ. Ομήρου είπε ότι “για αυτό θα υπάρξει μελέτη για τη διαμόρφωση ενός νομοθετικού πλαισίου”.
Είπε ακόμη ότι κατά τη σημερινή συνάντηση “έχει διατυπωθεί με ένταση από πλευράς του Συνδέσμου το αίτημα για να επιτραπούν ομαδικές αγωγές”, προσθέτοντας ότι “είναι ένα δίκαιο αίτημα δεδομένου ότι τα πορίσματα της Κεντρικής Τράπεζας μετά τη διενέργεια σχετικής έρευνας υποδεικνύουν ότι οι κάτοχοι αξιογράφων έχουν εξαπατηθεί”.
Σημείωσε ότι δεν αναφέρεται στους θεσμικούς επενδυτές για να μην υπάρχει παρεξήγηση ότι γίνεται μια γενίκευση.
Ανέφερε ότι σε ό,τι αφορά τους κατόχους τραπεζικών αξιογράφων υπάρχει πόρισμα αρμόδιας αρχής το οποίο με σαφήνεια και χωρίς καμιά αμφιβολία καταλήγει σε αυτό το συμπέρασμα και θα πρέπει να διευκολυνθεί και η δυνατότητα καταχώρησης ομαδικών αγωγών”.