Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


Ώρα της κρίσης για αξιόγραφα και μπόνους

Λευκωσια

ΣΤΟΝ Γ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΑΚΟΜΗ ΔΥΟ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΕΓΚΥΡΕΣ ΠΗΓΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΣΤΗ «ΣΗΜΕΡΙΝΗ», ΟΤΙ Η ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΕΧΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΒΙΒΑΣΘΕΙ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΚΛΗΡΙΔΗ ΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΛΗΨΗ ΤΕΛΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ. ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ.

Αύριο πρωί, αναμένεται να γίνει η ορκωμοσία και η επίσημη ανάληψη των καθηκόντων της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού

Σημαντικές εξελίξεις σημειώθηκαν, τις τελευταίες μέρες, στις ποινικές έρευνες για την καταστροφή της κυπριακής οικονομίας. Έγκυρες πηγές αποκαλύπτουν στη «Σημερινή» της Κυριακής, ότι η ομάδα των αστυνομικών ανακριτών ολοκλήρωσε τη διερεύνηση ακόμη δύο υποθέσεων.

Τα αστυνομικά πορίσματα, μαζί με όλο το συγκεντρωθέν μαρτυρικό υλικό των υποθέσεων, διαβιβάσθηκαν, πρόσφατα, σε χωριστούς ογκώδεις φακέλους, στον Γενικό Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, για αξιολόγηση και λήψη τελικών αποφάσεων.
τραπεζικα αξιογραφα :
Η μία υπόθεση αφορά στη διάθεση τραπεζικών αξιογράφων, κατά την περίοδο 2008-2011, από την πρώην Λαϊκή Τράπεζα και η άλλη σχετίζεται με τα μπόνους και τις χρηματοδοτικές εξυπηρετήσεις που είχαν δοθεί, κατά την περίοδο 2006 -2010, σε στελέχη της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής.

Επίσης, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η εφημερίδα μας, βρίσκεται πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή της και η υπόθεση που αφορά στις διαγραφές δεδομένων πρώην στελεχών της Τράπεζας Κύπρου, ενώ για την υπόθεση της Uniastrum, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, οι κυπριακές Αρχές απέστειλαν αιτήματα δικαστικής συνδρομής σε Ρωσία και Αρμενία για την αποστολή ουσιωδών στοιχείων.

Στο χέρι του Κώστα Κληρίδη

Ο Γενικός Εισαγγελέας, αφότου εξετάσει τα ευρήματα και τις εισηγήσεις των ανακριτών για τις δύο προαναφερθείσες υποθέσεις των αξιογράφων και των μπόνους, θα αποφασίσει κατά πόσο δικαιολογείται ή όχι η άσκηση ποινικών διώξεων εναντίον οποιονδήποτε προσώπων. Στην περίπτωση που κρίνει πως έχουν διαπραχθεί αδικήματα, τότε θα δώσει οδηγίες για ετοιμασία κατηγορητηρίων, τα οποία θα καταχωρισθούν στο δικαστήριο. Στην περίπτωση που κρίνει πως δεν στοιχειοθετούνται επαρκώς αδικήματα, τότε ο κ. Κληρίδης, είτε θα δώσει οδηγίες για επιπρόσθετες ενέργειες στους ανακριτές, είτε θα δώσει οδηγίες για οριστικό κλείσιμο του φακέλου. Οι αποφάσεις της Νομικής Υπηρεσίας αναμένεται να ανακοινωθούν μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των φακέλων.

Διάθεση αξιογράφων Λαϊκής

Η έρευνα για τα αξιόγραφα αφορά ενδεχόμενη διάπραξη ποινικών αδικημάτων, κατά την περίοδο 2008-2011, από οποιαδήποτε πρόσωπα, περιλαμβανομένων στελεχών της πρώην Λαϊκής, για πράξεις ή/και παραλείψεις σε σχέση με τη διάθεση αξιογράφων της τράπεζας στο κοινό.

Σημειώνεται, πως πολίτες-κάτοχοι αξιογράφων καταγγέλλουν, εδώ και χρόνια, ότι εξαπατήθηκαν από τις τράπεζες για την αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα να απολέσουν μεγάλα χρηματικά ποσά, μετά και τις γνωστές δραματικές εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση έχουν επιβληθεί και διοικητικά πρόστιμα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, της οποίας η σχετική έκθεση αποτέλεσε και τη βάση για την ποινική έρευνα.

Τα μπόνους σε τραπεζίτες

Η δεύτερη υπόθεση, που έχει διαβιβαστεί στη Νομική Υπηρεσία, αφορά το καταγγελλόμενο «πάρτι» με τα «μπόνους» και τις χρηματοδοτικές εξυπηρετήσεις που φέρεται να είχαν δοθεί σε στελέχη της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής. Η έρευνα αφορούσε την περίοδο 2006 - 2010 και επικεντρωνόταν στο να καταδείξει αν η παραχώρηση των μπόνους έγινε με τρόπο που να συνιστά διάπραξη ποινικών αδικημάτων. Σημειώνεται, ότι ανώτερα στελέχη της Τράπεζας Κύπρου φέρεται να είχαν μοιραστεί ως μπόνους το ποσό των €6,8 εκατ.

Στη Λαϊκή, σ' ένα και μόνο άτομο είχε παραχωρηθεί ως μπόνους, το 2013, το πόσο των 5,7 εκατ. ευρώ. Υπό διερεύνηση βρίσκονταν και στελέχη εξ Ελλάδος, τα οποία μοιράστηκαν μπόνους που κυμαίνονταν από €500.000 μέχρι €3 εκατ. ο καθένας.

Διαγραφές δεδομένων

Επίσης, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η εφημερίδα μας, βρίσκεται στο τελικό στάδιο διερεύνησης η υπόθεση με τις ύποπτες διαγραφές δεδομένων από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές στελεχών της Τράπεζας Κύπρου που αφορούν, κυρίως, την αγορά ομολόγων του ελληνικού δημοσίου. Σύντομα, αναμένεται και αυτή να προωθηθεί στη Νομική Υπηρεσία για να κριθεί η τύχη της.

Η έρευνα επικεντρώνεται σε δύο πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας, στους υπολογιστές των οποίων εντοπίστηκε λογισμικό διαγραφής δεδομένων που δεν χρησιμοποιούσε η τράπεζα. Οι έλεγχοι επιβεβαίωσαν μαζικές διαγραφές δεδομένων.

Στοιχεία από Ρωσία και Αρμενία για Uniastrum

Την ίδια ώρα, η ανακριτική ομάδα συνεχίζει τη διερεύνηση κι άλλων υποθέσεων που σχετίζονται με την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας. Σε ό,τι αφορά στην υπόθεση εξαγοράς της ρωσικής τράπεζας Uniastrum, από την Τράπεζα Κύπρου, το 2008, όπου γίνεται λόγος για διενέργεια παράνομων πληρωμών και δωροδοκιών ύψους €50 εκατ. σε πέντε πρόσωπα στην Κύπρο, σύμφωνα με έγκυρη πληροφόρηση της «Σημερινής», οι ανακριτές αναμένουν απαντήσεις σε αιτήματα δικαστικής συνδρομής από τη Ρωσία και την Αρμενία. Τα αιτήματα αφορούν στην αποστολή σημαντικών στοιχείων.

Διερευνούνται κι άλλες

Σε ό,τι αφορά στην υπόθεση της χειραγώγησης της αγοράς με ομόλογα της γερμανικής τράπεζας Commerz Bank, που χρησιμοποιούνταν από τη διοίκηση της Μαρφίν Λαϊκής Τράπεζας για έμμεση αγορά μετοχών της ίδιας της Μαρφίν Λαϊκής Τράπεζας, καθώς και μετοχών εταιρειών του Ομίλου Marfin Investment Group, όπως το Υγεία και η Delta Singular, αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, οι ανακριτές αναμένουν την ολοκλήρωση έκθεσης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία αναμένεται να αποτελέσει τη βάση της ποινικής διερεύνησης.

Επιπρόσθετα, συνεχίζεται η έρευνα, σε συνεργασία με τον Γενικό Ελεγκτή, για την υπόθεση που αφορά στον δανεισμό της Λαϊκής Τράπεζας, από τον μηχανισμό ELA (Emergency Liquidity Assistance).

Στο μικροσκόπιο των ανακριτών βρίσκεται και η υπόθεση παραχώρησης αριθμού δανείων που συμποσούνται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ με ευνοϊκούς όρους και χωρίς τις απαραίτητες εξασφαλίσεις από τις τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή, καθώς και από τον Συνεργατισμό. Τέλος, συνεχίζεται ακόμη η διερεύνηση άλλης μιας υπόθεσης στην οποία φέρεται ως εμπλεκόμενος πρώην υπουργός.

Άλλες στο δικαστήριο, άλλες στο συρτάρι

Σήμερα, βρίσκεται ενώπιον του δικαστηρίου η υπόθεση που αφορά στην επαναταξινόμηση ομολόγων της Τράπεζας Κύπρου, η υπόθεση σε σχέση με τις οικονομικές καταστάσεις της Λαϊκής, η υπόθεση της «Focus» που συμπεριλαμβάνει στους κατηγορουμένους τον πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Χριστόδουλο Χριστοδούλου, καθώς και η υπόθεση με τα δάνεια του Συνεργατισμού, ύψους 3,6 εκατ. ευρώ περίπου.

Υπενθυμίζεται, ότι καταδικάστηκαν οι δύο εκ των έξι κατηγορουμένων (Ανδρέας Ηλιάδης, Τράπεζα) στην πρώτη, χρονικά, ποινική της Τράπεζας Κύπρου και αθωώθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι στη δεύτερη ποινική υπόθεση της ίδιας τράπεζας. Διερευνήθηκαν πέραν των δέκα άλλων υποθέσεων, αλλά δεν προέκυψε ικανοποιητική μαρτυρία για να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Ορκίζεται η Ερευνητική Επιτροπή

Σε μια άλλη εξέλιξη, αύριο το πρωί αναμένεται να γίνει η ορκωμοσία και η επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου (Γεώργιος Αρέστης) και των μελών (Γεώργιος Χαραλάμπους και Γεώργιος Γεωργίου) της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του συνεργατικού πιστωτικού συστήματος. Η ορκωμοσία είναι προγραμματισμένη για τις 9:00 π.μ., ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, στα γραφεία της Νομικής Υπηρεσίας.

Η Ερευνητική Επιτροπή θα διερευνήσει, τόσο ποινικές όσο και πολιτικές ευθύνες. Την περασμένη Παρασκευή, δόθηκαν στη δημοσιότητα οι όροι εντολής της Επιτροπής. Στο κείμενο που δημοσιεύτηκε στην επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας αναφέρεται ότι θα διερευνηθεί κατά πόσο πολιτειακοί αξιωματούχοι αποφάσισαν και υιοθέτησαν έγκαιρα ένα σχέδιο διάσωσης της ΣΚΤ, καθώς επίσης αν τα σχέδια αυτά χαρακτηρίζονταν από πληρότητα και αποτελεσματικότητα και, αν στο πλαίσιο αυτό, έλαβαν υπόψη τις δημοσιονομικές επιπτώσεις, καθώς και τυχόν πολιτικές παρεμβάσεις, αν υπάρχουν, στη λειτουργία του συνεργατικού πιστωτικού συστήματος.

Η Διερευνητική Επιτροπή αναμένεται να διερευνήσει αξιωματούχους του Συνεργατισμού, πολιτικά πρόσωπα και εμπλεκόμενες Αρχές πριν και μετά το 2013 (μέχρι σήμερα).

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.