Οργή κατόχων αξιογράφων έξω από τη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Κύπρου
Kάτοχοι αξιογράφων που έχασαν τα χρήματά τους μετά τις αποφάσεις για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τον Μάρτιο του 2013, διαμαρτυρήθηκαν έντονα την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της ετήσια Γενικής Συνέλευσης της Τράπεζας Κύπρου, στην οποία τροποποιήθηκε το καταστατικό της Τράπεζας και έγινε εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου.
Οι κάτοχοι αξιογράφων, οι οποίοι μετά το κούρεμα δεν θεωρήθηκαν καταθέτες, αλλά κάτοχοι τραπεζικών τίτλων των οποίων η αξία εξανεμίσθηκε, συγκεντρώθηκαν από το πρωί έξω από το Κεντρικά Γραφεία της Τράπεζας Κύπρου, όπου πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση, κρατώντας πανό με σύνθημα «Ζητούμε απόδοση δικαιοσύνης» και φωνάζοντας «κλέφτες» και «δώστε πίσω τα κλεμμένα», ενώ δήλωναν ότι η υπομονή τους εξαντλήθηκε.
Οι συγκεντρωμένοι αποδοκίμασαν έντονα τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, κατά την άφιξή του χώρο της Γενικής Συνέλευσης.
Λίγο μετά την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης, οι διαμαρτυρόμενοι συγκεντρώθηκαν στην μπροστινή είσοδο και προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό των μελών της ΜΜΑΔ και της ιδιωτικής ασφάλειας για να εισέλθουν με τη βία στο κτήριο. Κάποιοι έριχναν χώμα και άλλα αντικείμενα προς το κτήριο, ενώ άλλοι μπήκαν στο κτήριο από την πλαϊνή είσοδο, σπάζοντας τη γυάλινη πόρτα.
Διαμαρτυρόμενοι, οι οποίοι εισήλθαν στο κτήριο, περιορίστηκαν από την ιδιωτική ασφάλεια στο χώρο της καφετέριας, απ` όπου φώναζαν προς τη Γενική Συνέλευση χαρακτηρισμούς όπως «κλέφτες» και «απατεώνες». Ακολούθως, απομακρύνθηκαν από τα μέλη της ιδιωτικής ασφάλειας, ενώ τόσο η κύρια όσο και η πλαϊνή είσοδος των Κεντρικών Γραφείων της Τράπεζας Κύπρου αποκλείστηκαν από την Αστυνομία.
Η διαμαρτυρία συνεχίστηκε για λίγο ακόμα έξω από τα γραφεία της Τράπεζας Κύπρου, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκε έξω από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου.
Οι κάτοχοι αξιογράφων απέκοψαν για περίπου 15 λεπτά την κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα της Λεωφόρου Τζων Κέννεντυ, στο ύψος της Κεντρικής Τράπεζας.
Ένας από τους διαμαρτυρόμενους εξέφρασε αγανάκτηση για το γεγονός ότι θα πρέπει να προσφύγει στη δικαιοσύνη για να διεκδικήσει επιστροφή των χρημάτων του.
«Και η Κεφαλαιαγορά και η Επιτροπή Θεσμών τους βρήκαν ένοχους. Γιατί πρέπει να περάσουμε από δικαστήρια, για ποιο λόγο... Μήπως επειδή οι παραπάνω βουλευτές είναι δικηγόροι και προστατεύουν το επάγγελμα του δικηγόρου», ανέφερε ο κ. Γιάνης Πίροκκας, εκ των διαμαρτυρομένων.
«Άλλοι κλέβουν εκατομμύρια και δεν πάνε μέσα, άλλοι κλέβουν ένα ευρώ και πάνε», είπε ένας άλλος.
Ανέφεραν επίσης ότι οι πολιτικοί φέρουν τις μεγαλύτερες ευθύνες για τη λήψη των αποφάσεων που τους έχουν επηρεάσει.