Οργή ΣΥΚΑΛΑ και Κατόχων Αξιογράφων
ΑΝΑΨΑΝ ΦΩΤΙΕΣ ΟΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΧΑΡΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΕΣ»
«Ο Υπουργός μάς ζήτησε να μην πούμε ότι τον συναντήσαμε», καταγγέλλουν οι κάτοχοι αξιογράφων, ενώ ο Σύνδεσμος Καταθετών Λαϊκής Τράπεζας προειδοποιεί πως η Κυβέρνηση θα μείνει με τη ρετσινιά του «κουρέα»
Απάντηση στη δήλωση του Υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, ότι δεν υπήρξε καμία δέσμευση εκ μέρους της Κυβέρνησης για αποζημιώσεις στους κατόχους τραπεζικών αξιογράφων, έδωσε ο Σύνδεσμός τους, ο οποίος ανακοινώνει στις 19 Μαρτίου και διεκδίκηση των προεδρικών εκλογών του 2018.
Οπως δήλωσαν στην εφημερίδα μας στελέχη του Συνδέσμου, όχι μια αλλά έξι φορές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεσμεύθηκε για διευθέτηση του προβλήματός τους κι έδωσαν εκ νέου στη δημοσιότητα το χρονικό των συναντήσεών τους με το Ν. Αναστασιάδη και όσα διημείφθησαν σ’ αυτές.
«Θα διαψεύσω αν πείτε ότι συναντηθήκαμε»
Εκτός από το χρονικό, ο Σύνδεσμος αποκάλυψε προχθές σε ανακοίνωσή του ότι ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών είχε συνάντηση με τους κατόχους αξιογράφων τον Δεκέμβριο του 2015, στη διάρκεια της οποίας τους ζήτησε να μην πουν ότι έγινε τέτοια συνάντηση. Τους είπε, μάλιστα, όπως υποστηρίζει ο Σύνδεσμος σε προχθεσινή ανακοίνωσή του, ότι αν πουν ότι είχαν συνάντηση μαζί του, ο ίδιος θα το αρνηθεί.
Στην ίδια ανακοίνωση ο Σύνδεσμος αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«• Ο Υπουργός Οικονομικών ήταν παρών στη σύσκεψη του Προεδρικού στις 9.9.14, όταν ο Πρόεδρος έδωσε οδηγίες στον ίδιο τον Υπουργό και σε άλλους, σε 15 ημέρες να ετοιμάσουν σχέδιο εξωδικαστικής διευθέτησης; Αν ναι, γιατί δεν αντέδρασε αν διαφωνούσε;
• Όταν συναντήθηκε μαζί μας τον Δεκέμβριο 2015, θυμάται ότι μας υποσχέθηκε να συζητήσει σχετική πρότασή μας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να επανέλθει σε 15 ημέρες; Ακόμη περιμένουμε. Και ηχεί ακόμη στ’ αφτιά μας η τότε δήλωσή του ότι "αν δημοσιοποιήσουμε τη συνάντηση, θα αρνηθεί ότι έγινε". Τη δημοσιοποιούμε τώρα και ας τη διαψεύσει.
• Μόλις πρόσφατα δεν δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει τις μετοχές της Συνεργατικής για να μας αποζημιώσει (εμάς και πολλούς άλλους);».
«Φταίει ο Πρόεδρος»
Η ανακοίνωση του Συνδέσμου καταλήγει με τα ακόλουθα:
«Δεν φταίει, όμως, ο Υπουργός Οικονομικών. Φταίει αυτός που τον ανέχεται και δεν είναι άλλος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την επιμονή του οποίου περιλήφθηκε στο Μνημόνιο σχετική δέσμευση ότι "κάτω από κάποιες προϋποθέσεις η Κυβέρνηση θα μας αποζημιώσει". Και, παρόλο που ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος μάς έδωσε γραπτή διαβεβαίωση περί τούτου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός του αρνούνται να πράξουν το ίδιο, παρόλο που πλειστάκις τους το έχουμε ζητήσει τόσο γραπτώς όσο και προφορικώς. Ένα τους λέμε και τους δύο: Έσσεται ήμαρ».
Να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση για τη διεκδίκηση των προεδρικών εκλογών θα γίνει στις 19 Μαρτίου, σε έκτακτη γενική συνέλευση του Συνδέσμου, που θα πραγματοποιηθεί στη Χοιροκοιτία. Στόχος της υποψηφιότητας είναι όπως ο Σύνδεσμος καταστεί ρυθμιστής της επαναληπτικής εκλογικής διαδικασίας.
Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Φοίβος Μαυροβουνιώτης, ο υποψήφιος έχει τη δυνατότητα, την αξιοπιστία και τις γνώσεις να μπορέσει να συσπειρώσει τις 17.000 κατόχων αξιογράφων (μαζί με τις οικογένειές τους), να στηριχθεί και να καταστήσει τους ψηφοφόρους του ρυθμιστές της δεύτερης Κυριακής των προεδρικών εκλογών. Μέχρι στιγμής, μοναδικός υποψήφιος είναι ο Φ. Μαυροβουνιώτης.
Η δήλωση του Υπουργού και η αντίδραση του Συνδέσμου
Σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του «Σίγμα» την περασμένη Πέμπτη, ο Υπουργός Οικονομικών είπε, σχολιάζοντας παρατήρηση ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε υποσχεθεί αποκατάσταση έστω και μερικώς των ζημιών που υπέστησαν οι κουρεμένοι καταθέτες και οι κάτοχοι αξιογράφων, ότι δεν έχει αναληφθεί τέτοια δέσμευση.
«Δεν πρόκειται να μετατρέψουμε το bail in σε bail out. Η Κυβέρνηση έχει ήδη προσφέρει κρατική στήριξη στη Λαϊκή Τράπεζα και στον Συνεργατισμό ίση με το 20% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Δεν είναι δυνατόν να επιβαρυνθούν περαιτέρω οι φορολογούμενοι πολίτες. Μακάρι να μπορούσαμε να στρέψουμε τον χρόνο πίσω, αλλά αυτό δεν γίνεται. Ο τόπος μας πέρασε μια μεγάλη οικονομική καταστροφή και δική μας προσπάθεια είναι να δημιουργήσουμε καινούριες προοπτικές», σημείωσε.
Η δήλωση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Συνδέσμου Κατόχων Αξιογράφων. Σε ανακοίνωση, που εξέδωσε χθες, αναφέρει, μεταξύ άλλων, τις πιο κάτω περιπτώσεις των δεσμεύσεων, τις οποίες ανέλαβε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Πρώτη δέσμευση - προεκλογική
Το άρθρο 96 των 100+1 προτάσεων του συμβολαίου συνεργασίας ΔΗΣΥ- ΔΗΚΟ, υπογραμμένο από τους Νίκο Αναστασιάδη και Μάριο Κάρογιαν, προέβλεπε για αντικατάσταση των αξιογράφων με κυβερνητικά ομόλογα με επιτόκιο 4,5%. Τη δέσμευσή του αυτή ο Ν. Αναστασιάδης επανέλαβε στην τελευταία προεκλογική εμφάνιση των υποψηφίων προέδρων στην τηλεόραση.
Δεύτερη δέσμευση - μετεκλογική
Ο Πρόεδρος δεσμεύτηκε να προωθήσει το θέμα των αξιογράφων σε διαιτησία και ανέθεσε στον Υπουργό Δικαιοσύνης να ετοιμάσει νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο ήταν ένα κακέκτυπο αντίγραφο άλλου νομοσχεδίου, για το οποίο πολιτειακός αξιωματούχος δήλωσε στον Σύνδεσμο ότι, αν εγκρινόταν, «μόνο καμιά ανίδεη ηλικιωμένη αγρότισσα θα επωφελείτο από αυτό».
Τελικά αποδείχτηκε ότι, για να υπάρξει διαιτησία, πρέπει να συμφωνήσουν και τα δύο μέρη.
Τρίτη δέσμευση - Διορισμός δικαστών
Όταν ναυάγησε η διαιτησία και άρχισαν να καταχωρούνται σωρηδόν αγωγές, οι κάτοχοι αξιογράφων αντιλήφθηκαν ότι οι υποθέσεις τους θα εκδικάζονταν σε 6-7 χρόνια. Για να αμβλύνει το πρόβλημα, ο Πρόεδρος δεσμεύτηκε να διορίσει έξι νέους δικαστές, οι οποίοι να εκδικάζουν αποκλειστικά και κατά προτεραιότητα υποθέσεις αξιογράφων.
Τελικά, πρώην Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι είναι αντισυνταγματική η κατ’ αποκλειστικότητα ή κατά προτεραιότητα εκδίκαση οποιασδήποτε αστικής αγωγής. Όταν ο Σύνδεσμος το ανέφερε στον Υπουργό Δικαιοσύνης, αυτός απάντησε ότι θα γίνει ομαδοποίηση υποθέσεων. Και αυτό φαίνεται να είναι μη εφαρμόσιμο. Οι έξι δικαστές διορίστηκαν και -βάσει του συντάγματος- ασχολούνται με οποιεσδήποτε άλλες υποθέσεις, εκτός από εκείνες των αξιογράφων.
Τέταρτη δέσμευση - Εξωδικαστική διευθέτηση
Βλέποντας ότι η δικαστική διαδικασία ήταν χρονοβόρα και πολυδάπανη, ο Σύνδεσμος ενέτεινε το καλοκαίρι του 2014 τις προσπάθειές του για να πειστεί ο Πρόεδρος να συνεργαστεί, ώστε να βρεθεί εξωδικαστική συναινετική λύση. Πράγματι, πείστηκε ο Πρόεδρος και στις 9.9.2014 κάλεσε τον Σύνδεσμο στο Προεδρικό στην παρουσία του Υπ. Οικονομικών, της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας, της Προέδρου της Κεφαλαιαγοράς και του τότε Πρόεδρου του Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου. Μετά από συζήτηση, ο Πρόεδρος κάλεσε τους παρευρισκομένους να συνεργαστούν μεταξύ τους και μέχρι τις 15.10.2014 να του υποβάλουν σχέδιο εξωδικαστικής διευθέτησης του προβλήματος των αξιογράφων, βάσει των πιο κάτω οδηγιών του:
· Όλοι οι ιδιώτες κάτοχοι αξιογράφων, που αγόρασαν τα αξιόγραφα από την πρωτογενή αγορά, θα αποζημιωθούν.
· Θα προηγηθεί συμψηφισμός των αξιογράφων με τα δάνεια που εξασφαλίζονται με ενεχυρίαση αξιογράφων.
· Οποιαδήποτε διευθέτηση θα είναι ανεξάρτητη από την απομείωση των καταθέσεων που έγινε τον Μάρτιο 2013.
· Διασφάλιση των πρώτων 100.000 ευρώ.
· Bail-in του 47,5% του υπόλοιπου ποσού πέραν των 100.000 ευρώ και παραχώρηση μετοχών της Τράπεζας Κύπρου στην ονομαστική τους αξία και το υπόλοιπο 52,5% σε κρατικά ομόλογα 5-ετούς διάρκειας μετά την έξοδό μας από το μνημόνιο πιθανόν το 2017 με λογικό τόκο 3%.
Για τον συμψηφισμό των δανείων που εξασφαλίζονται με αξιόγραφα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε χαρακτηριστικά στον Πρόεδρο της Τράπεζας Κύπρου: «Αν νομίζετε ότι υπάρχει δικαστήριο στην Κύπρο που θα σας δικαιώσει γι’ αυτό το θέμα, απατάσθε οικτρά».
Πέμπτη δέσμευση - Αποζημίωση κατόχων αξιογράφων Λαϊκής
Η τέταρτη δέσμευση του Προέδρου χαροποίησε τα μέλη του Συνδέσμου, τα οποία ανέμεναν εναγωνίως τις προτάσεις των εμπλεκομένων. Δυστυχώς -απούσης της Τράπεζας Κύπρου- οι υπόλοιποι έκαμαν διάφορα σενάρια και διάφορες κοστολογήσεις, αντί να εφαρμόσουν πιστά τις οδηγίες (γιατί περί οδηγιών επρόκειτο) του Προέδρου. Μεσολάβησε η μετάβαση του Προέδρου στις ΗΠΑ για λόγους υγείας. Όταν επέστρεψε, δεσμεύτηκε ότι ο Σύνδεσμος θα ήταν ο πρώτος που θα έβλεπε μόλις θα αναλάμβανε πλήρως τα καθήκοντά του.
Τελικά δέχτηκε τον Σύνδεσμο με αρκετή καθυστέρηση για να του ανακοινώσει ότι το σχέδιό του ναυάγησε, γιατί απορρίφθηκε από την Τράπεζα Κύπρου. Ο Σύνδεσμος τότε ζήτησε να υλοποιήσει η κυβέρνηση το δικό της μέρος. Η εισήγηση απερρίφθη «γιατί θα είχαν τις ίδιες απαιτήσεις και άλλοι πληγέντες από τις αποφάσεις του Μαρτίου 2013». Επανέλαβε δε την προτροπή του για αστικές αγωγές.
Σε ερώτηση του Συνδέσμου ποιος θα αποζημιώσει τους κατόχους αξιογράφων της Λαϊκής, αφού μέχρι να εκδικαστούν οι υποθέσεις τους δεν θα υπάρχει Λαϊκή, ο Πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι, εφόσον η Λαϊκή ήταν κρατική, θα τους αποζημιώσει το κράτος. Στην ίδια συνάντηση έγινε αναφορά και στην αδυναμία πολλών μελών του Συνδέσμου να κινηθούν δικαστικώς, και ο Πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι θα τους δοθεί δωρεάν νομική αγωγή.
Τελικά το νομοσχέδιο παρουσιάστηκε δυο φορές στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής, και ακόμη εκκρεμεί. Για την αποζημίωση των αξιογράφων της Λαϊκής από το κράτος, ο Σύνδεσμος ζήτησε από τον Πρόεδρο να επιβεβαιώσει σχετική παράγραφο του Μνημονίου, αλλά μέχρι σήμερα δεν ελήφθη απάντηση.
Έκτη δέσμευση - Μετά τα επεισόδια
Υπό την πίεση των αγανακτισμένων μελών του Συνδέσμου, στις 27/4/15, διοργανώθηκαν δυναμικές κινητοποιήσεις έξω από το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα και έξω από το Προεδρικό Μέγαρο. Ο Πρόεδρος δέχτηκε αντιπροσωπία του Συνδέσμου και το μόνο που δεσμεύτηκε ήταν να προβεί σε παραστάσεις προς την Τράπεζα Κύπρου, για συμψηφισμό των δανείων. Ο Σύνδεσμος δεν γνωρίζει αν αυτήν τη φορά ο Πρόεδρος τήρησε τις δεσμεύσεις του.
Τελικά, όταν η απελθούσα Βουλή ενέκρινε κατά πλειοψηφία πρόταση του τότε Προέδρου της Γ. Ομήρου για συμψηφισμό, ο Πρόεδρος παρέπεμψε τον νόμο στο Ανώτατο Δικαστήριο ως αντισυνταγματικό.
Έβδομη δέσμευση
Δυο ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2016, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε επειγόντως στο Προεδρικό τον Πρόεδρο του Συνδέσμου, επανέλαβε την επιθυμία του για εξωδικαστική διευθέτηση του προβλήματος και ζήτησε να του σταλούν οι δικές του οδηγίες (δέσμευση 4η), οι προτάσεις του Συνδέσμου και αυτές των κομμάτων για να τις μελετήσει και να καλέσει σύσκεψη στο Προεδρικό για εξεύρεση εξωδικαστικής-συναινετικής λύσης.
Τα έγγραφα παραδόθηκαν στο Προεδρικό, ο Σύνδεσμος όμως ακόμη περιμένει. Το Προεδρικό ισχυρίζεται ότι τα έστειλε στον Υπουργό Οικονομικών, αλλά ο Υπουργός δήλωνε μέχρι πρόσφατα ότι ουδέποτε τα παρέλαβε. Ο Σύνδεσμος τα παρέδωσε διά χειρός και στον Υπουργό, ο οποίος, όμως, τώρα ισχυρίζεται ότι ουδέποτε πήρε οδηγίες από τον Πρόεδρο για να τα μελετήσει.
Τι είπε στο «Σίγμα» ο Υπουργός για το κούρεμα και τις τράπεζες
Στην προχθεσινή συνέντευξή του στο «Σίγμα», ο κ. Γεωργιάδης απάντησε και σε ερωτήσεις για τον τραπεζικό τομέα στην Κύπρο, το κούρεμα των καταθέσεων και τα κόκκινα δάνεια. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση πότε εκτιμά ότι θα αποκατασταθεί η ποιότητα του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου και πότε πιστεύει ότι θα ξαναγίνουν υγιή ιδρύματα οι τράπεζες χωρίς τον βραχνά των κόκκινων δανείων, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι οι τράπεζες βρίσκονται σε φάση διόρθωσης.
«Η οικονομική καταστροφή που βίωσε η Κύπρος ήταν μεγάλη», ανέφερε, «και η κατάσταση δεν είναι δυνατόν να διορθωθεί από τη μια μέρα στην άλλη. Όμως οι τράπεζες έχουν τώρα υγιή κεφαλαιακή βάση, έχουν ρευστότητα, μπορούν να παραχωρούν δάνεια και να στηρίζουν την οικονομία».
Τα κόκκινα δάνεια
Για τα κόκκινα δάνεια είπε πως θα πάρει χρόνια η διευθέτηση του προβλήματος αυτού, σημειώνοντας ότι το φαινόμενο οφείλεται στο γεγονός ότι οι τράπεζες δανειοδοτούσαν με μεγάλη ευκολία όποιον ζητούσε διευκολύνσεις. Ανέφερε, επίσης, ότι το σημαντικό είναι αυτήν τη στιγμή να μπορούν οι τράπεζες να παραχωρούν δάνεια με χαμηλά επιτόκια για στήριξη της ανάπτυξης.
Το κούρεμα και η απόφαση της Βουλής
Ο Υπουργός κλήθηκε να τοποθετηθεί και στην ακόλουθη παρατήρηση: «Η νέα, το 2013, κυβέρνηση Αναστασιάδη είπε πως δεν γνώριζε ότι υπήρχαν σχέδια για κούρεμα καταθέσεων και ότι βρέθηκε με το πιστόλι στον κρόταφο το Μάρτη του 2013. Εσείς, κ. Γεωργιάδη, ως επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου του υποψήφιου τότε Αναστασιάδη, δεν γνωρίζατε τίποτε; Δεν είδατε τα δημοσιεύματα που το ανέφεραν; Δεν είδατε ποτέ το απόρρητο μεν αλλά δημοσιευθέν στις 27 Ιανουαρίου 2013 έγγραφο της ΕΚΤ, που ήταν ο οδικός χάρτης για το κούρεμα και την πώληση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα;».
Απαντώντας ο κ. Γεωργιάδης είπε αρχικά πως ο ίδιος ήταν ο αναπληρωτής επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου του Νίκου Αναστασιάδη. Επικεφαλής, είπε, ήταν ο νυν Πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Ανέφερε, επίσης, ότι γνώριζε και άκουγε τις φήμες και τις πληροφορίες για κούρεμα καταθέσεων, σημείωσε, όμως, και ορισμένα άλλα γεγονότα, όπως για παράδειγμα ότι η προηγούμενη κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια είχε έτοιμο το σχετικό νομοσχέδιο για το κούρεμα, για οποίο, όμως, δεν είχε ενημερώσει τη νέα κυβέρνηση. Αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι η Βουλή είχε απορρίψει την πρώτη πρόταση της Ε.Ε. για φορολόγηση όλων των καταθέσεων στις τράπεζες σε μικρά ποσοστά.