Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


ΣΕ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΕΤΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Πάνε Ανώτατο τα αξιόγραφα

Η υπερψήφιση των δύο προτάσεων νόμου που αφορούν -πρακτικά- την Τράπεζα Κύπρου (συμψηφισμός δανείων με αξιόγραφα και απόδοση θέσεων στο διοικητικό συμβούλιο προσώπων που ζημιώθηκαν από το bail in) δεν προκαλεί έκπληξη και ωθεί την κυβέρνηση σε παρέμβαση για να μην υπάρξει εκτροχιασμός της πορείας ανάκαμψης της τράπεζας.

 

H  επιστολή του Χάρη Γεωργιάδη στην Επιτροπή Οικονομικών, με την οποία εξηγεί αναλυτικά τα προβλήματα και η πρόταση του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου να εξεταστεί το θέμα μετά τις εκλογές, δεν έπεισαν την πλειοψηφία των κομμάτων, τα οποία προέταξαν την ανάγκη να γίνει ένα πρώτο βήμα για την ανακούφιση όσων υπέστησαν ζημιά από το bail in.

Η πρωτοβουλία των κινήσεων περνά, τώρα, στα χέρια της κυβέρνησης, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να έχει τρεις επιλογές: να υπογράψει τον νόμο (ένα απίθανο ενδεχόμενο), να τον αναπέμψει ή να προχωρήσει σε αναφορά του νόμου στο Ανώτατο Δικαστήριο.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», επειδή η νέα νομοθεσία έχει στοιχεία αντισυνταγματικότητας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προσανατολίζεται στην επιλογή της αναφοράς. Οι ενέργειες του Προεδρικού θα εξελιχθούν σε συνεννόηση με τον γενικό εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

 

Τα στοιχεία αντισυνταγματικότητας, σύμφωνα και με όσα παρέθεσε στην επιστολή του ο κ. Γεωργιάδης, έχουν ως εξής:

 


Παραβαίνει τις αρχές της ισότητας, αφού θέτει μια τάξη επενδυτών, τους μη επαγγελματίες, σε ευνοϊκότερη θέση σε σύγκριση με την κατηγορία των μη εξασφαλισμένων καταθετών που δεν είχαν δάνεια για να γίνει συμψηφισμός, με τρόπο που αντιτίθεται τόσο ως προς τους νόμους και τα διατάγματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που εκδόθηκαν το 2013, όσο και της σχετικής απόφασης του Eurogroup και του κοινοτικού κεκτημένου.

 


Έχουν ευνοϊκότερη μεταχείριση οι κάτοχοι αξιογράφων που έχουν δανειστεί έναντι κατόχων αξιογράφων που δεν έχουν δανειστεί, αλλά και έναντι οποιουδήποτε άλλου οφειλέτη που έχει δανειστεί και αντιμετωπίζει προβλήματα στην αποπληρωμή του δανείου του και χρήζει αναδιάρθρωσης.

 


Αυτή η διαφορετική μεταχείριση φαίνεται να αντιβαίνει στο άρθρο 28 του Συντάγματος αναφορικά με το δικαίωμα περιουσίας και το δικαίωμα συνομολόγησης συμβάσεων.

 


<+voula><+Text_Normal>Παραβιάζει τόσο την αρχή της διάκρισης εξουσιών όσο και τις αρμοδιότητες της δικαστικής εξουσίας, καθώς παραμένει αρμοδιότητα των δικαστηρίων να αποφανθούν ποιες συμβάσεις είναι άκυρες και ποιες εξασφαλίσεις έχουν ληφθεί με παράνομο και/ή παράτυπο τρόπο.

 

 

 

Εκνευρισμός
Οι εξελίξεις προκαλούν εκνευρισμό στην Τράπεζα Κύπρου και σε όσους επένδυσαν στην τράπεζα, καθώς και οι δύο ψηφισθέντες νόμοι (για αξιόγραφα και τις θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο) ανατρέπουν το επιχειρηματικό σχέδιο της τράπεζας, αιφνιδίασαν τους επενδυτές (που έβαλαν χρήματα με βάση ένα συγκεκριμένο πλαίσιο) και προκαλούν οικονομικά βάρη.

 


Σημειώνεται ότι ο νόμος για τα αξιόγραφα θα οδηγήσει σε διαγραφή δανείων της πρώην Λαϊκής Τράπεζας και θα δημιουργήσει πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες λόγω του υπολογισμού πρόσθετων προβλέψεων.

 


Ακόμη και αν δεν υπάρξει παρέμβαση από την πλευρά της κυβέρνησης, η τράπεζα είναι έτοιμη να προσφύγει στα δικαστήρια.

 

 
Σε ό,τι αφορά την απόδοση θέσεων στο διοικητικό συμβούλιο ιδρύματος στην ομάδα που υπέστη ζημιά από το bail in (πρόκειται για πρόταση του ΔΗΚΟ) το ζήτημα που τίθεται -πέραν της αλλοίωσης των αποφάσεων της γενικής συνέλευσης- είναι ότι όσοι εκλεγούν από τους «κουρεμένους» θα πρέπει να περάσουν από τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έλεγχο ιδιαίτερα αυστηρό. Αυτό που υπονοείται είναι ότι η διαδικασία που εισάγεται, στην πράξη μπορεί να μην λειτουργήσει.

 

 

 

Οι τοποθετήσεις
Στην έναρξη της κοινοβουλευτικής συζήτησης τόσο ο πρόεδρος της Βουλής (και εισηγητής της πρότασης νόμου) Γιαννάκης Ομήρου όσο και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης είδαν την εν λόγω πρόταση ως ένα πρώτο βήμα ώστε να υπάρξει ανακούφιση των πολιτών που είδαν την περιουσία τους να χάνεται.

 


Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου πρότεινε να αναβληθεί το θέμα και να συζητηθεί από την επόμενη Βουλή -με το σκεπτικό ότι η καθυστέρηση δεν θα αλλάξει κάτι- ενώ έκανε λόγο και θέματα συνταγματικότητας, καλώντας τα κόμματα να αναλογιστούν τι ψηφίζουν. 

 


Με μια σαφή αιχμή για τη σκοπιμότητα της πρότασης νόμου τόνισε ότι όλα γίνονται για να περάσει στην κοινή γνώμη η είδηση ότι κάποιοι είναι υπέρ των κατόχων αξιογράφων και άλλοι εναντίον.

 


«Ο Γιαννάκης Ομήρου όταν κατέθετε την πρόταση δεν είδε τις 22 Μαΐου. Ψηφίζουμε σήμερα γιατί στις 22 έχουμε εκλογές», τόνισε ο κ. Νεοφύτου.

 


Οι τοποθετήσεις των υπολοίπων κινήθηκαν στην αντίθετη κατεύθυνση.

 

«Σιγά-σιγά να διορθώσουμε τα λάθη, να στείλουμε ένα μήνυμα», υπέδειξε ο Γιαννάκης Ομήρου.

 


Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος υπενθύμισε ότι από το 1,2 δισ. ευρώ των αξιογράφων που κουρεύτηκαν τα 975 εκατ. ευρώ αφορούσαν μη επαγγελματίες και εγκάλεσε τις τράπεζες ότι χρησιμοποίησαν τα αξιόγραφα για να συγκεντρώσουν κεφάλαια.

 


Ο Γιώργος Βαρνάβα της ΕΔΕΚ χαρακτήρισε τους κατόχους αξιογράφων ως θύματα καταστροφής, ενώ ο Δημήτρης Συλλούρης τόνισε την ανάγκη αλλαγών τώρα που τελείωσε η μνημονιακή περίοδος.

 


”Αν ο νόμος κριθεί αντισυνταγματικός τότε να επανέλθουμε”, προσέθεσε.

 

Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗΣ

 

15/04/2016 - 09:28 (Τελευταία Ενημέρωση 15/04 09:33)

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.