Πιθανή εμπλοκή της EBRD στη διαχείριση του 18% της Λαϊκής
Ημερομηνία: 10.05.2014 | 16:36
Πιθανή εμπλοκή της EBRD στη διαχείριση του 18% της Λαϊκής
Ο υπ. Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης πάει στη Βαρσοβία με συγκεκριμένο πλάνο
Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ
Στην EBRD θα μπορούσε να μεταβιβαστεί το δικαίωμα ψήφου που τώρα κατέχει η Αρχή Εξυγίανσης, που απαρτίζεται από το ΥΠΟΙΚ, την ΚΤ και την Επ. Κεφαλαιαγoρας.
Το θέμα της διαχείρισης του 18% της Λαϊκής από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), πιθανόν να τεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την επικείμενη επίσκεψη του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη στη Βαρσοβία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην EBRD θα μπορούσε να μεταβιβαστεί το δικαίωμα ψήφου για το 18% της Λαϊκής Τράπεζας, που αυτή τη στιγμή κατέχει η Αρχή Εξυγίανσης, η οποία απαρτίζεται από το Υπουργείο Οικονομικών, την Κεντρική Τράπεζα και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Σύμφωνα με το μνημόνιο της Κύπρου με την Τρόικα, η Αρχή Εξυγίανσης θα πρέπει να προχωρήσει στην πλήρη διάθεση των στοιχείων ενεργητικού της Λαϊκής που κατέχει το 18% στην Τράπεζα Κύπρου.
Η EBRD θα μπορούσε να λειτουργήσει ως investment banker για τη διαχείριση του ποσοστού αλλά και ως στρατηγικός επενδυτής για την αγορά του, σύμφωνα και με ό,τι προνοεί το πλάνο της Αρχής Εξυγίανσης για διάθεση του ποσοστού της Λαϊκής.
Η αγορά του 18% της Λαϊκής από την EBRD είναι μια λύση που δεν επηρεάζει τους υφιστάμενους μετόχους της Τράπεζας Κύπρου, σε αντίθεση με τη φημολογούμενη πρόθεση αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου και πώλησής της σε hedge funds για εξασφάλιση ρευστότητας. Σε μια τέτοια περίπτωση αναμένεται ότι η αξία των παλαιών μετοχών θα μειωθεί περαιτέρω.
Κάτι αντίστοιχο θα γινόταν και αν η EBRD αποφάσιζε να αγοράσει τις νέες μετοχές της Τράπεζας Κύπρου μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να γίνει πιο ομαλά αποδεκτό από τους παλιούς μετόχους, αφού το ποσό της επένδυσης υπολογίζεται γύρω στα €50 εκ. και θα ήταν πολύ μικρότερο από την αγορά μετοχών από hedge funds.
Παράλληλα, θεωρείται ότι η επένδυση από έναν τέτοιο οργανισμό θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη προς την Τράπεζα, ενώ η EBRD θα έφερνε εμπειρογνωμοσύνη και θα ανέμενε απόδοση της επένδυσής της σε έναν πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Το σενάριο της EBRD φαίνεται να παρουσιάζεται ως εναλλακτικό στην πώληση μετοχών σε hedge funds για εξασφάλιση ρευστότητας, παρόλο που το δεύτερο φαίνεται να έχει τη στήριξη της Τρόικας.
Παράλληλα, οι επαφές της Τρόικας στον τραπεζικό τομέα φαίνεται να επικεντρώνονται στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλά και πρωτίστως στην είσπραξη των οφειλομένων από αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν.