Δ. Παρασκευά: Η Τράπεζα Κύπρου έπρεπε να εκδώσει «profit warning»
Καταθέσεις Παρασκευά - Πιττάλη στην εκδίκαση υπόθεσης της Τράπεζας Κύπρου
Με δύο νέους μάρτυρες κατηγορίας συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας η εκδίκαση της υπόθεσης της Τράπεζας Κύπρου ως νομικό πρόσωπο και άλλων πέντε πρώην διευθυντικών στελεχών της τράπεζας.
Συγκεκριμένα, ενώπιον του δικαστηρίου παρουσιάστηκαν σήμερα η ανακρίτρια της υπόθεσης και μέλος της ανακριτικής ομάδας της Αστυνομίας για τα θέματα της οικονομίας, Λοχίας Δήμητρα Παρασκευά και ο Διευθυντής του Τμήματος Επενδυτικών Σχέσεων της Τράπεζας Κύπρου Κωνσταντίνος Πιττάλης.
Η κα. Παρασκευά παρουσίασε το αποτέλεσμα της διερεύνησης της υπόθεσης, η οποία της ανατέθηκε στις 2/6/14 στη βάση των δύο σχετικών αποφάσεων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και το μαρτυρικό υλικό που περισυνέλεξε (καταθέσεις και έγγραφα) το οποίο, σύμφωνα με την ίδια, καταδεικνύει ότι θα έπρεπε να είχε εκδοθεί προειδοποίηση κερδοφορίας (profit warning) από την τράπεζα στις 14/6/2012 και όχι αργότερα για τις πραγματικές κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας, οι οποίες ξεπερνούσαν κατά πολύ τα 200 εκ. ευρώ.
Ανέφερε συγκεκριμένα ότι ο Διευθυντής Διεύθυνσης Οικονομικής Διαχείρισης Χρίστος Χατζημιτσής, ο οποίος αναμένεται να παρουσιαστεί και ίδιος ως μάρτυρας κατηγορίας αργότερα, είχε εκφράσει τις ανησυχίες του σχέση με το κεφαλαιουχικό έλλειμμα της τράπεζας και είχε ζητήσει την έκδοση της προειδοποίησης κερδοφορίας αλλά «ανακόπηκε», κατά την έκφραση της.
Ο μάρτυρας κατηγορίας Κωνσταντίνος Πιττάλης παρουσίασε την πολιτική της τράπεζας για τα θέματα που αφορούσαν στην έκδοση των ανακοινώσεων της τράπεζας.
Η εκδίκαση της υπόθεσης θα συνεχιστεί την ερχόμενη Παρασκευή 11/12 η ώρα 8.30 το πρωί ως επίσης και στις 14 και 18 Δεκεμβρίου η ώρα 9 το πρωί.
Πέραν της εταιρείας, κατηγορούμενοι είναι οι πρώην Πρόεδροι του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας, Θεόδωρος Αριστοδήμου και Αντρέας Αρτέμης, οι πρώην διευθύνοντες σύμβουλοι Ανδρέας Ηλιάδης και Γιάννης Κυπρή και ο πρώην Αναπληρωτής Διευθύνοντας Σύμβουλος της τράπεζας και υπεύθυνος για τα υποκαταστήματα στην Ελλάδα Γιάννης Πεχλιβανίδης.
Το κατηγορητήριο αποτελείται από έξι κατηγορίες. Όλοι οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της συνωμοσίας για καταδολίευση, κατά παράβαση του άρθρου 302 του ποινικού κώδικα και της χειραγώγησης της αγοράς κατά παράβαση των άρθρων 19, ως εξειδικεύεται από το άρθρο 20(2) του περί πράξεων προσώπων που κατέχουν εμπιστευτικές πληροφορίες και Πράξεων Χειραγώγησης της Αγοράς (κατάχρηση αγοράς) Νόμου του 2005 και του άρθρου 4(δ) της σχετικής οδηγίας 116-2005-03 του 2011 του άρθρου 20 του ποινικού κώδικα, κεφ. 154.
Σε σχέση με την κατηγορία συνωμοσίας για καταδολίευση, όλοι οι κατηγορούμενοι κατηγορούνται ότι μεταξύ 16 Ιουνίου και 19 Ιουνίου 2012 συνωμότησαν όπως καταδολιεύσουν το κοινό «για τη μη ενημέρωση του κοινού ότι οι κεφαλαιουχικές ανάγκες της 1η κατηγορούμενης (η τράπεζα) είχαν αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με το ποσό των €200 εκατ που είχε ανακοινωθεί στις 10 Μαΐου του 2012».
Αναφορικά με την κατηγορία της χειραγώγησης της αγοράς, και οι έξι κατηγορούμενοι κατηγορούνται ότι «παρέλειψαν να προβούν στις δέουσες ενέργειες έτσι ώστε να εκδοθεί από την 1η κατηγορούμενη δημόσια ανακοίνωση σημαντικού γεγονότος, δηλαδή ότι οι κεφαλαιουχικές ανάγκες της είχαν αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με το ποσό των €200 εκατ. που είχε ανακοινωθεί στις 10 Μαΐου του 2012».
Ο Θεόδωρος Αριστοδήμου ως Πρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας αντιμετωπίζουν ξεχωριστά κατηγορίες διάδοσης παραπλανητικών ενδείξεων για το κεφαλαιακό έλλειμμα της τράπεζας και απόκρυψη ουσιωδών στοιχείων σχετικά με το κεφαλαιακό έλλειμμα της τράπεζας. Οι ίδιες κατηγορίες βαραίνουν επίσης την εταιρεία και τον Ανδρέα Ηλιάδη ως Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας.