Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


Προς κλείσιμο η υπόθεση 950 κουρεμένων Λαϊκής

«Σπασμένα» του κουρέματος καταθέσεων και της απόφασης διάσωσης των τραπεζών που κινδύνευαν με κατάρρευση το 2013 με χρήματα καταθετών, καλείται ακόμα να πληρώσει ο κύπριος φορολογούμενος.

Συγκεκριμένα την αποδέσμευση κονδυλίου ύψους €2,2 εκατομμυρίων, εξέτασε χθες η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, για την κάλυψη των εξόδων νομικού οίκου που εκπροσωπεί την Κυπριακή Δημοκρατία σε διεθνή διαιτητική διαδικασία, κατά κουρεμένων επενδυτών.

Όπως αναφέρθηκε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, πρόκειται για περίπου 950 ξένους επενδυτές, καταθέτες της πρώην Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου, οι οποίοι μετά τα μέτρα εξυγίανσης του 2013, στράφηκαν ομαδικά κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, ζητώντας αποζημιώσεις.


Σημειώνεται ότι οι ξένοι επενδυτές στράφηκαν κατά της Δημοκρατίας προσφεύγοντας στα δικαστήρια και ζητώντας αποζημιώσεις, στην βάση διεθνών διήμερών συμφωνιών για την προστασία των επενδύσεων.

Η απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού οργάνου, αναμένεται στην υπόθεση των  956 καταθετών και ομολογιούχων από την Ελλάδα, κατά του Κυπριακού Κράτους, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι υπέστησαν de facto απαλλοτρίωση της περιουσίας τους μέσω του επιβληθέντος bail in στους Έλληνες υπηκόους και νομικά πρόσωπα.

Στα τελικά στάδια η υπόθεση

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΑΚΕΛ Αντρέα Καυκαλιά, λειτουργός του Υπουργείου Οικονομικών ενημέρωσε ότι η διαδικασία η οποία ξεκίνησε από το 2015 βρίσκεται στα τελικά στάδια και αναμένεται σύντομα να ολοκληρωθεί.

Όσον αφορά το κονδύλι της αποδέσμευσης, ανέφερε ότι αφορά τόσο την προετοιμασία, όσο και την διαδικασία της ακρόασης, στο διαιτητικό δικαστήριο.

Πληρώνει τα μισά η Κεντρική

Ερωτηθείς από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΔΗΣΥ Ονούφριο Κουλλά, εάν θα ανακτηθεί το κονδύλι των €2,2 εκατ. στο ενδεχόμενο που η υπόθεση τελεσφορήσει υπέρ της Δημοκρατία, είπε ότι εξαρτάται από την περίπτωση.

Νομική σύμβουλος της Δημοκρατίας για τα συγκεκριμένα ζητήματα, ανέφερε ότι στοιχεία για όλα τα έξοδα κατατίθενται στο δικαστήριο, στο οποίο επαφίεται η απόφαση για το αν θα καλυφθούν στο σύνολο, ή μέρος του ποσού που δαπανήθηκε.

Ανάφερε επίσης, ότι κατόπιν συμφωνίας μεταξύ Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας µε τον Υπουργό Οικονομικών και Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, το 50% των ποσών που καταβάλλονται επιστρέφονται από την Κεντρική Τράπεζα.

Απαίτηση €300 εκατ. από 950 επενδυτές

Η νομική σύμβουλος πρόσθεσε ότι για την εξέλιξη της υπόθεσης είναι πολύ θετικό ότι η Δημοκρατία κερδίζει τις υποθέσεις ενώπιον των κυπριακών δικαστηρίων, ενώ αναφορικά με το ύψος της απαίτησης, είπε ότι ανέρχεται σε €300 εκατ. περιλαμβανομένων των τόκων.

Σημειώνεται ότι το συνολικό κονδύλι στο προϋπολογισμό του 2023 για την για κάλυψη των εξόδων συμβάσεων µε νομικούς οίκους του εξωτερικού και εμπειρογνώμονες που εκπροσωπούν την Κυπριακή Δημοκρατία στη Διεθνή Διαιτησία, ανέρχεται σε €3,6 εκατ.

Υπολογίζεται ότι το σχετικό κονδύλι θα καλύψει επίσης δαπάνες, όπως το αίτημα της Hermes για διαφοροποίηση του συμβολαίου της με την Δημοκρατία για την διαχείριση των δύο κρατικών αερολιμένων, και για την εργατική διαφορά στο λιμάνι Λεμεσού.
Της Ελένης Χαραλάμπους

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.