Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


Πρόταση του Όλι Ρεν το bail-in σύμφωνα με Γάλλο Ευρωβουλευτή

Πρόταση του Όλι Ρεν το bail-in σύμφωνα με Γάλλο Ευρωβουλευτή

Η διάσωση των κυπριακών τραπεζών με ίδια μέσα (bail in) ήταν πρόταση του Ευρωπαίου Επιτρόπου για Οικονομικές Υποθέσεις Όλι Ρεν κατά τη διάρκεια του κρίσιμου Eurogroup στις Βρυξέλλες, τον περασμένο Μάρτιο, δήλωσε την Παρασκευή ο Γάλλος Ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών Liem Hoang Ngoc, ο οποίος είναι συν-εισηγητής της έκθεσης που ετοιμάζει αντιπροσωπεία της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφορικά με τη λειτουργία της Τρόικας.

Τα μέλη της αντιπροσωπείας, που είχαν νωρίτερα χθες επαφές στην Βουλή και συναντήθηκαν μετέπειτα με τους πρώην Υπουργούς Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή και Βάσο Σιαρλή, παρέθεσαν το απόγευμα συνέντευξη Τύπου στο Σπίτι της Ευρώπης, στη Λευκωσία.

Προκλήθηκε αναστάτωση όταν ο κ. Hoang Ngoc δήλωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου ότι η διάσωση με ίδια μέσα (bail in) συζητήθηκε αρχικά από την Κυβέρνηση στη Λευκωσία και μετέπειτα στα θεσμικά όργανα στις Βρυξέλλες, καθώς, όπως είπε, πρώην Υπουργοί Οικονομικών ήθελαν να αποφύγουν τη διαδικασία διάσωσης bail out.

Ακολούθησε καταιγισμός ερωτήσεων από δημοσιογράφους, με τον κ. Hoang Ngoc να λέει αρχικά ότι η Κυβέρνηση της Κύπρου δεν είχε από πριν γνώση για το ποια θα ήταν η τελική λύση στο Eurogroup, ενώ διευκρίνισε ακολούθως ότι η πρόταση τέθηκε για πρώτη φορά στις Βρυξέλλες, από τον Επίτροπο Ρεν, κατά το κρίσιμο Eurogroup του Μαρτίου.

Ο Αυστριακός εισηγητής της έκθεσης, Αντιπρόεδρος του ΕΚ και Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Othmar Karras είπε από την πλευρά του ότι τα λάθη του παρελθόντος αναφορικά με τη λειτουργία της Τρόικας δεν πρέπει να επαναληφθούν στο μέλλον και ζήτησε περισσότερη διαφάνεια και δημοκρατική νομιμοποίηση.

Πρόσθεσε ότι το κίνητρο της αντιπροσωπείας του ΕΚ δεν είναι να γράψει μια έκθεση για την Κύπρο ή την Ιρλανδία, αλλά για το τι μπορεί να γίνει καλύτερα στο μέλλον ώστε να πάψει να υπάρχει η ανισορροπία μεταξύ της κοινής γνώμης και του δημοσίου διαλόγου από τη μια και της διαπραγματευτικής διαδικασίας από την άλλη.

Είπε ότι οι προκλήσεις για την κυπριακή οικονομία είναι πολλές, ενώ πρόσθεσε ότι ο τρόπος με τον οποίο η Κύπρος εφαρμόζει το πρόγραμμα αποδεικνύει τη δέσμευση της Λευκωσίας για την ακριβή και έγκαιρη εφαρμογή του μνημονίου.

Ο Φιλανδός Ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων Nils Torvalds είπε ότι το πρόβλημα της Κύπρου έτυχε χειρισμού με διαφορετικό τρόπο από άλλα κράτη μέλη, ενώ ο Γερμανός Ευρωβουλευτής της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς Jurgen Klute είπε ότι συμφωνεί με την ιδέα ότι οι τράπεζες και οι πελάτες τους θα πρέπει να πληρώνουν για τα λάθη και όχι οι φορολογούμενοι.

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.