Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


Σε δυναμικά μέτρα προχωρούν οι κάτοχοι αξιογράφων

Άρνηση Κεντρικής Τράπεζας σε κατόχους αξιογράφων για σύσκεψη στο Προεδρικό.

Την άρνηση της Κεντρικής Τράπεζας να τροποποιήσει το διάταγμα της Αρχής Εξυγίανσης, που θα άνοιγε το δρόμο για εξώδικη επίλυση των διαφορών των κατόχων αξιογράφων με την Τράπεζα Κύπρου, εισέπραξε ο Σύνδεσμος Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων. Μετά την εξέλιξη αυτή η ηγεσία του Συνδέσμου ζήτησε ευρεία συνάντηση όλων των εμπλεκομένων φορέων στο Προεδρικό, προειδοποιώντας πως αν δεν βρεθεί λύση θα προχωρήσουν σε ένα πρωτοφανή για τα κυπριακά δεδομένα αγώνα.


Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε η ηγεσία του Συνδέσμου με την Διοικητή της Κεντρικής Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φοίβος Μαυροβουνιώτης έκανε λόγο για μεγάλη αντίφαση από πλευράς Κεντρικής, καθώς - όπως είπε - ενώ υπήρχε ένα πόρισμα της Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο έλεγε ότι οι κάτοχοι αξιογράφων έχουν παραπλανηθεί από τις Τράπεζες, η ίδια η Κεντρική υπό την ιδιότητά της ως Αρχή Εξυγίανσης προχώρησε σε ένα διάταγμα, αφήνοντας τα αξιόγραφα στην κακή Λαϊκή να μηδενιστούν και μετέφερε τα χρέη και τα δάνεια στην Τράπεζα Κύπρου.

Ο κ. Μαυροβουνιώτης ανέφερε ότι ο νόμος παρέχει το δικαίωμα στην Αρχή Εξυγίανσης να μεταφέρει τα αξιόγραφα ως μολυσμένο προϊόν στις υποχρεώσεις της Τράπεζας Κύπρου, κάτι το οποίο η κ. Γιωρκάτζη τους είπε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο. Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου τους εξέφρασε κάποιο ενδιαφέρον για μια εξώδικη διευθέτηση στο θέμα των αξιογράφων. Ωστόσο, για να μπορέσει η Τράπεζα Κύπρου να συζητήσει μια τέτοια διευθέτηση για τους κατόχους αξιογράφων της Λαϊκής, θα πρέπει να έχει κάποιο διάταγμα, το οποίο, όπως ανέφερε, φαίνεται πολύ δύσκολο με βάση τα λεγόμενα της κ. Γιωρκάτζη.
“Ήρθαν, πήραν τα λεφτά μας, τα χρησιμοποίησαν για να ανακεφαλαιοποιήσουν τις Τράπεζες, για να επιβιώσει το κράτος και θανάτωσαν οικονομικά μια κατηγορία χιλιάδων ατόμων”, είπε, προσθέτοντας πως τώρα δεν έρχονται να επανορθώσουν και να εναρμονίσουν το διάταγμα με το νόμο.
Ο κ. Μαυροβουνιώτης είπε στη συνέχεια ότι μετά από αυτή την εξέλιξη επικοινώνησε ο ίδιος με το Προεδρικό, ζητώντας συνάντηση για το θέμα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην παρουσία της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας, του Προέδρου της Τράπεζας Κύπρου, της Προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Υπουργού Οικονομικών.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μαυροβουνιώτης είπε ότι στη σύσκεψη στο Προεδρικό θα τοποθετηθούν όλοι με επιχειρήματα για να υπάρξει μια διευρυμένη προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους έτσι ώστε ο κάθε φορέας να αναλάβει ένα μέρος της ευθύνης. “Αν όλα αυτά δεν γίνουν, λυπάμαι να πληροφορήσω ότι θα ξεκινήσουμε ένα ανένδοτο αγώνα, πρωτοφανή για τα κυπριακά δεδομένα”, πρόσθεσε.
Ανέφερε επίσης ότι στη συνάντηση στο Προεδρικό αναμένουν ότι θα αποφασιστεί ο διαμοιρασμός των ευθυνών. “Αυτοί οι εμπλεκόμενοι με τη συμβολή και του κράτους και εμάς να πούμε ότι μοιράζονται οι ευθύνες κατά τρόπο που θα δοθεί από όλους ένα μέρος αποζημίωσης, μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε. Δεν τους είπαμε δώστε μας τα λεφτά σήμερα, τους είπαμε δώστε μας τα σε περίοδο 7-8 χρόνων”, είπε.
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου εξήγησε ότι από την Κεντρική Τράπεζα πήραν μια άρνηση να τροποποιήσουν το διάταγμα της Αρχής Εξυγίανσης και να το εναρμονίσουν με το νόμο, “ο οποίος λέει καθαρά ότι έχουμε το αγώγιμο δικαίωμα να κινηθούμε εναντίον του αποκτώντος μέλους περιουσιακών στοιχείων που είναι η Τράπεζα Κύπρου”. Από την πλευράς της, πρόσθεσε, η Τράπεζα Κύπρου μπορεί να πει ότι επειδή η Αρχή Εξυγίανσης προχώρησε σε ένα διάταγμα με το οποίο μετέφερε τα αξιόγραφα στην κακή Λαϊκή και τα μηδένισε δεν της δίνει το εργαλείο για εξώδικη διευθέτηση του προβλήματος. Παράλληλα, απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση ανέφερε ότι αν βρεθεί μια εξώδικη διευθέτηση, τότε μειώνεται το κόστος της Τράπεζας Κύπρου.
Λαμβάνοντας το λόγο, ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου  Σταύρος Γιαλλουρίδης είπε ότι οι κάτοχοι αξιογράφων βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση γιατί ακόμα και να δικαιωθούν στο δικαστήριο μετά από κάποια χρόνια δεν θα έχουν από πού να αποζημιωθούν. “Παίζουν παιγνίδια νομικίστικα μαζί μας, μας βάζουν σε ατέρμονους δικαστικούς αγώνες να πάρουμε την απόφαση οι κάτοχοι αξιογράφων της Λαϊκής, μια Λαϊκή που δεν υπάρχει και από πού θα αποζημιωθούμε”, διερωτήθηκε. Πρόσθεσε πως είναι ανήθικο να πάνε σε δικαστικούς αγώνες και να μην είναι ξεκάθαρο από πού θα αποζημιωθούν.
Ερωτηθείς τι πήραν από τη σημερινή συνάντηση, ο κ. Γιαλλουρίδης απάντησε πως πήραν υποσχέσεις για κάτι καλύτερο. “Τα χρόνια περνούν, ο κόσμος δεν αντέχει πλέον”, συμπλήρωσε.

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.