Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


Σφοδρή σύγκρουση για τον έλεγχο της Τράπεζας Κύπρου

Σήμερα πραγματοποιείται η κρισιμότερη ίσως γενική συνέλευση στην ιστορία της Τράπεζας Κύπρου. Οι μέτοχοι του Συγκροτήματος καλούνται, αφού παραιτηθούν των προτιμησιακών τους δικαιωμάτων κάτι που θα μειώσει έτι περαιτέρω τη συμμετοχή τους, να εγκρίνουν την υλοποίηση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, μέρος της οποίας ήδη πραγματοποιήθηκε μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης κατά 1 δισ. ευρώ, στην οποία τη μερίδα του λέοντος έλαβαν επενδυτές με επικεφαλής την WL Ross & Co, του γνωστού και από επενδύσεις του στην Ελλάδα (μεταξύ των οποίων και στη Eurobank) αμερικάνου επενδυτή William Ross.


Η όλη διαδικασίαπου βρίσκεται στο επίκεντρο του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης του Συγκροτήματος, έχει προκαλέσει ήδη μεγάλες τριβές και μεγάλες αντιδράσεις από την πλευρά των παλαιότερων (περί τους 80 χιλιάδες) μετόχων της Τράπεζας Κύπρου και των καταθετών που ελέω “κουρέματος” απέκτησαν και αυτοί μετοχές του Συγκροτήματος, σύμφωνα με όσα προέβλεπε το σχέδιο διάσωσης με ίδια μέσα (bail-in). Αμφότεροι υποστηρίζουν ουσιαστικά καλούνται να συναινέσουν σε ένα δεύτερο κούρεμα και μάλιστα σε λιγότερο από ενάμισι χρόνο, καθώς πέραν της αρχικής “εξαϋλωσης” της συμμετοχής τους, η συμμετοχή τους απομειώνεται έτι περαιτέρω (dilution) για να διευκολυνθεί η είσοδος νέων επενδυτών μέσω της αύξησης κεφαλαίου.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, ως πρόεδρος του Συνδέσμου Παλαιών Μετόχων της Τράπεζας Κύπρου έχει καλέσει “όλα τα μέλη του Συνδέσμου καθώς και όλους τους παλαιούς μετόχους της Τράπεζας Κύπρου να κινηθούν νομικά εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και άλλων, με μαζικές αγωγές με στόχο την αποκατάσταση των δικαιωμάτων τους ή διαζευκτικά αν αυτό δεν είναι εφικτό, την αποζημίωση τους”.

Σε χθεσινές δηλώσεις, μάλιστα, ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου ανέφερε πως οι παλαιοί μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου θα καταψηφίσουν την απόφαση για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά την έκτακτη γενική συνέλευση, αν και παραδέχθηκε ότι το μικρό ποσοστό που πλέον διαθέτουν οι παλαιοί μέτοχοι δεν είναι ικανό να ανατρέψει την απόφαση για αύξηση του κεφαλαίου της τράπεζας. Μάλιστα, παλαιοί μέτοχοι της Τράπεζας προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, ζητώντας αναστολή της έκτακτης γενικής συνέλευσης, αίτημα που τελικώς απορρίφθηκε.

Ρώσοι - Ουκρανοί

Σημειώνεται πως έπειτα από το “κούρεμα” του 2013, η “ανθρωπογεωγραφία” των μετόχων του Συγκροτήματος έχει αλλάξει δραματικά. Tο σχέδιο διάσωσης με ίδια μέσα (bail-in) έφερε τη Λαϊκή Τράπεζα, της οποίας τις ψήφους ελέγχει το κυπριακό κράτος, να κατέχει πλέον το 18,1% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου. Επιπλέον, πέραν των κυπριακών, μέρος των ρωσικών, ουκρανικών και ελληνικών κυρίως κεφαλαίων που είχαν κατατεθεί στην Τράπεζα Κύπρου, μετατράπηκαν σε μετοχές. Συγκεκριμένα, με βάση το διάταγμα για εξυγίανση της Τράπεζας Κύπρου, μετετράπη σε μετοχές το 37,5% των ανασφάλιστων καταθέσεων (άνω δηλαδή των 100 χιλιάδων ευρώ), ενώ ένα ακόμη ποσοστό μετετράπη σε co-co΄s (μετατρέψιμα χρεόγραφα), που με τη σειρά τους θα μετατρέπονται σε μετοχές μόνο όταν ο κεφαλαιακός πήχης υποχωρήσει κάτω από συγκεκριμένα επίπεδα.

Οι μετά το “κούρεμα” μέτοχοι, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται μεγάλα ρωσικά και ουκρανικά επενδυτικά κεφάλαια που είχαν καταθετικούς λογαριασμούς με μεγάλα ποσά, εμφανίζονται, όπως αναφέρθηκε, εξαιρετικά ενοχλημένοι από το γεγονός πως για δεύτερη φορά η συμμετοχή τους στην Τράπεζα απομειώνεται και μάλιστα προς όφελος αυτή τη φορά αμερικανικών κεφαλαίων. Οι Ρώσοι και Ουκρανοί καταθέτες που εκπροσωπούνται κατά κύριο λόγο από μεγάλα δικηγορικά γραφεία της Κύπρου, πέραν του dilution που υφίστανται έχουν διαμαρτυρηθεί και για την χαμηλή, όπως υποστηρίζουν, τιμή της έκδοσης των νέων μετοχών και ως αποτέλεσμα αναμένεται με ενδιαφέρον η στάση τους στη σημερινή γενική συνέλευση.

Στον αντίποδα, οι λαμβάνοντες των αποφάσεων για το μέλλον του Συγκροτήματος έχουν υποστηρίξει πως η αύξηση κεφαλαίου ήταν απολύτως αναγκαία για να διασωθεί η Τράπεζα λόγω stress tests. Με βάση τα τελευταία δημοσιοποιημένα στοιχεία, το σύνολο περιουσιακών στοιχείων του Συγκροτήματος ανερχόταν στο τέλος του περασμένου Μαρτίου στα 29,4 δισ.ευρώ και τα ίδια κεφάλαια στα 2,7 δισ. ευρώ. Πλέον, στο πηδάλιο του Συγκροτήματος ως CEO βρίσκεται από τον περασμένο Οκτώβριο ο 44χρονος John Hourican, προερχόμενος από την κεφαλή της επενδυτικής μονάδας της Royal Bank of Scotland Group plc.

Τρία σκέλη

Υπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο του σχεδίου για την επαναφορά του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος στην ομαλότητα, έχουν υλοποιηθεί ήδη τα δύο, από συνολικά τρία, σκέλη αύξησης κεφαλαίου.

Το πρώτο σκέλος που ήδη ολοκληρώθηκε, αφορούσε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 1 δισ. ευρώ μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης νέων μετοχών. Η ιδιωτική αυτή τοποθέτηση που απευθύνονται μόνον σε θεσμικά κεφάλαια υπερκαλύφθηκε και οι μετοχές παραχωρήθηκαν σε ευρύ φάσμα θεσμικών επενδυτών, συμπεριλαμβανομένης της WL Ross & Co LLC του γνωστού αμερικάνου επενδυτή William Ross και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Η εταιρεία του κ. Ross εκτιμάται ότι τοποθέτησε περί τα 400 εκατ.ευρώ και το ποσοστό της αναμένεται να διαμορφωθεί στο 19%. Πέραν της WL Ross & Co και της EBDR, στην ιδιωτική τοποθέτηση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, τα επενδυτικά κεφάλαια Renova Fund και Tyrus Capital. Συνολικά μέσω της ιδιωτικής τοποθέτησης διατέθηκαν 4,1 δισ. νέες μετοχές στην τιμή των 0,24 ευρώ, με τα συνολικά μεικτά έσοδα που συγκεντρώθηκαν να ανέρχονται σε 1 δισ.ευρώ.
Η ολοκλήρωση αυτής της ιδιωτικής τοποθέτησης άνοιξε το δρόμο για τη μετάβαση στη δεύτερη φάση της αύξησης κεφαλαίου, η οποία αφορούσε στην προσφορά μέχρι και 20% του συνολικού αριθμού των μετοχών που παραχωρήθηκαν στην πρώτη φάση («clawback») σε υφιστάμενους μετόχους της Τράπεζας. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 21/8 και το ποσό που άντλησε η Τράπεζα Κύπρου στο πλαίσιο της διαδικασίας ανοικτής προσφοράς (επίσης στα 0,24 ανά μετοχή) της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου ανήλθε στα 103,9 εκατ.ευρώ.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, τόσο η ιδιωτική τοποθέτηση, όσο και η ανοικτή προσφορά που πραγματοποιήθηκαν τελούν υπό την αίρεση της έγκρισης από τους υφιστάμενους μετόχους της Τράπεζας, οι οποίοι θα κληθούν να αποφασίσουν σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση η οποία πραγματοποιείται σήμερα στη Λευκωσία. Στη γενική συνέλευση θα ζητηθεί και η έγκριση της τρίτης φάσης της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που υλοποιεί το Συγκρότημα, η οποία αφορά στην προσφορά νέων μετοχών μέχρι του ποσού των 100 εκατ.ευρώ (επιπρόσθετα από αυτές που θα πουλήθηκαν κατά την πρώτη και τη δεύτερη φάση).

Υπό την προϋπόθεση ότι οι μέτοχοι θα δώσουν το “ΟΚ”, η ολοκλήρωση των διαδικασιών θα ανοίξει και τον δρόμο για την επιστροφή της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου στο ταμπλό του Χ.Α. και του ΧΑΚ, η οποία τοποθετείται χρονικά για τον προσεχή Νοέμβριο, ενδεχομένως και νωρίτερα. Υπενθυμίζεται πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει αποφασίσει την συνέχιση της αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου μέχρι το τέλος Οκτωβρίου του 2014.

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.