Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


Συζήτηση εφ' όλης της ύλης στην Τράπεζα Κύπρου

Εξέταση της κατάστασης, χωρίς αποφάσεις, από την Τρόικα

Η συζήτηση χαρακτηρίστηκε πολιτική, με την έννοια ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων, ενώ έγινε και επισκόπηση της πορείας υλοποίησης του σχεδίου αναδιάρθρωσης. Η διοίκηση της τράπεζας απάντησε σε ερωτήσεις της επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ, Ντέλιας Βελκουλέσκου (όπως για την πορεία της τράπεζας και τις δυσκολίες που υπάρχουν), ενώ ερωτήματα τέθηκαν και από την πλευρά της Τράπεζας, κυρίως σε ότι αφορά την εμπειρία άλλων χωρών.
Σε ότι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα επιβεβαιώνεται και από αυτή τη συνάντηση ότι πρέπει να περάσει το θεσμικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις και την αντιμετώπιση αφερρέγγυων δανειοληπτών.


Το Δημοκρατικό Κόμμα ζητεί αλλαγή στον ορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αποτελεί ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του τραπεζικού συστήματος και κίνδυνο να βρεθούν στον κυκλώνα των μαζικών εκποιήσεων χιλιάδες κατοικίες και ακίνητα, τόνίζει.
"Ο ορισμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που επιβλήθηκε στην Κύπρο είναι ο αυστηρότερος στο κόσμο, αφού ακόμα και χώρες του μνημονίου όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία δεν αντιμετωπίζουν τόσο αυστηρές οδηγίες.
Η Κυβέρνηση οφείλει να επαναδιαπραγματευτεί τον ορισμό, να αποκαταστήσει το δίκαιο και να μην προσφέρει βορά στις ορέξεις της Τρόικας, τους χιλιάδες μικροδανειζόμενους, νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις", τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
Το ζήτημα των μη εξυπηρετουμένων δανείων αποτελεί ένα δύσκολο και πολυσύνθετο πρόβλημα, στο οποίο όμως πρέπει άμεσα να δοθούν ξεκάθαρες και βιώσιμες λύσεις, δήλωσε σήμερα ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Συνεργασίας ΕΔΕΚ -Οικολόγων, Σταύρος Γιαλλουρίδης,  καταθέτοντας δέκα προτάσεις του Κ.Σ.ΕΔΕΚ "για την οριστική επίλυση του θέματος".
 Συγκεκριμένα όπως είπε ο κ. Γιαλλουρίδης θα πρέπει να υπάρξει άμεση αναδιάρθρωση όλων των βιώσιμων δανείων με βάση τον κώδικα της Κεντρικής Τράπεζας, με επέκταση του χρόνου αποπληρωμής, θα πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος του τραπεζικού διαμεσολαβητή ώστε να διασφαλίζεται η σωστή και δίκαιη μεταχείριση των δανειοληπτών και να υπάρξει άμεση μείωση των επιτοκίων.

 

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.