Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


Στα χέρια της HSBC η τύχη της Τρ. Κύπρου

Ημερομηνία: 29.04.2014 | 08:09

Στα χέρια της HSBC η τύχη της Τρ. Κύπρου

Η χρηματοδότηση του διαχωρισμού της Τράπεζας το κλείδι για τις εξελίξεις

Η μελέτη της HSBC θα δείξει με τεκμηρίωση το πως μπορεί να κινηθεί η Τράπεζα Κύπρου.

Η δρομολόγηση δραστικών λύσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Τρ. Κύπου έχει ανοίξει ένα κύκλο ασκήσεων επί χάρτου για το πως μπορεί να γίνει ο διαχωρισμός της τράπεζας. Αποφασιστικό ρόλο σε όλα αυτά θα έχει η Τρόικα, η οποία την επόμενη εβδομάδα θα βρίσκεται στην Κύπρο για τη νέα αξιολόγηση του Μνημονίου.
Παρά τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, επί της ουσίας δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό για το πως θα κινηθεί η Τράπεζα. Η παράδοση της μελέτης της HSBC, η οποία ετοιμάζεται με ταχύτητα, θα ξεκλειδώσει όλες τις δυνατές επιλογές.


Οι μεταβλητές της άσκησης για τη βέλτιστη λύση είναι αρκετές και υπερβαίνουν τη βούληση της ίδιας της τράπεζας. Συγκεκριμένα:
1ον Ο διαχωρισμός της τράπεζας θα απαιτήσει να ξαναγραφτεί η ενότητα του Μνημονίου που αφορά το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Το ερώτημα εδώ είναι αν η μεταφορά των προβληματικών δανείων σε μια νέα οντότητα θα αφορά μόνο την Τράπεζα Κύπρου ή όλες τις τράπεζες. Σημειώνεται ότι με βάση το Μνημόνιο όλες οι τράπεζες (και ειδικά ο Συνεργατισμός) έχουν προχωρήσει στη σύσταση ειδικών μονάδων ανάκτησης και διαχείρισης προβληματικών δανείων. Οι μονάδες αυτές, μαζί με τα δάνεια, θα μπορούσαν να περάσουν στη νέα οντότητα. Η μεταφορά όλων των προβληματικών δανείων θα οδηγούσε σε πλήρη εξυγίανση όλο το τραπεζικό σύστημα, επιτρέποντας την επανάληψη των δανειοδοτήσεων, κάτι που δεν μπορεί να γίνει σήμερα λόγω της αβεβαιότητας -και του κινδύνου μελλοντικών ζημιών- που προκαλεί στις τράπεζες ο μεγάλος αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
2ον Η νέα οντότητα θα είναι τράπεζα ή μια εταιρεία διαχείρισης; Αν είναι τράπεζα τότε θα πρέπει να έχει τα αναγκαία κεφάλαια. στη λογική αυτή κυκλοφόρησε και το σενάριο η νέα τράπεζα να χρηματοδοτηθεί μέσω κρατικών εγγυήσεων. Σε αυτή την περίπτωση θα μιλάμε για μια κρατική τράπεζα, θα πρέπει να δώσει έγκριση η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενώ θα πρέπει να εξαιρεθεί το ομόλογο από το δημόσιο χρέος. Η κρατική ιδιοκτησία, πάντως, θα έχει σύντομο χρόνο ζωής, τον οποίο θα προσδιορίσει η Κομισιόν.

Υπενθυμίζεται ότι το Μνημόνιο στο οποίο είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση Χριστόφιας προνοούσε για την ίδρυση εταιρείας διαχείρισης. Κάτι ανάλογο έγινε στην Ιρλανδία. Ιδρύθηκε National Asset Management Agency (ΝΑΜΑ) όπου και μεταφέρθηκαν προβληματικά δάνεια εμπορικών ακινήτων.
Η Ιρλανδία οφελήθηκε από την εν λόγω ρύθμιση, ενώ υπήρξε πρόνοια χειρισμού του ELA των ιρλανδικών τραπεζών. Τα υπόλοιπα δάνεια, λιανικής τραπεζικής, παρέμειναν στην ευθύνη των τραπεζών. Το δρόμο της Ιρλανδίας ακολουθεί και η Σλοβενία. Βασική αρετή της NAMA είναι ότι δεν υπάρχει πίεση για την είσπραξη των οφειλόμενων, σε αντίθεση με μια τράπεζα που θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε εισπράξεις, αν δεν θέλει να δει τα κεφάλαια της να ροκανίζονται. Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι η NAMA είναι προτιμότερη από μια Τράπεζα Ανάπτυξης, ενώ η ΕΕ είναι αλλεργική απέναντι στις κρατικές τράπεζες. Η Κύπρος έχει ήδη μια, το Συνεργατισμό, με την παρουσία του κράτους να έχει ημερομηνία λήξης. 
3ον Το τι θα γίνει θα εξαρτηθεί και από τα χρήματα που θα χρειαστούν. Σήμερα υπάρχει ένα μαξιλάρι ασφαλείας ύψους 1 δισ. ευρώ, το οποίο θεωρητικά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότησης της όποιας λύσης επιλεγεί. Το θέμα είναι αν η Τρόικα θα επιλέξει να χαρίσει αυτό το μαξιλάρι ασφαλείας που δεν σχεδιάστηκε για την Τράπεζα Κύπρου, αλλά για το υπόλοιπο σύστημα. Αν επαληθευτούν οι πληροφορίες που μετέδωσε το Bloomberg για το επικείμενο stress test τότε ίσως το 1 δισ. ευρώ να είναι αναγκαίο για την κεφαλαιακή στήριξη όλου του συστήματος.
Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή φέρεται να φλερτάρει με ένα σούπερ ακραίο σενάτιο το οποίο θα προβλέπει παγκόσμια κατάρρευση της αγοράς ομολόγων ή μία νομισματική κρίση στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη...!
Του Γιάννη Σεϊτανίδη

 

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.