Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


Στηρίζουν τον Ackermann δισεκατομμυριούχοι

Στήριξη από δισεκατομμυριούχους μετόχους της Τράπεζας Κύπρου από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ τυγχάνει ο προταθείς πρόεδρος της BOCY Josef Ackermann, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Όπως σημειώνεται, ο Josef Ackermann που χρησιμοποίησε την επιρροή του ως επικεφαλής της Deutsche Bank για να βοηθήσει στη διάσωση του ευρώ, διαπραγματευόμενος τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία, τώρα, αξιοποιείται για να επαναφέρει στη ζωή μία τράπεζα, θύμα, της εν λόγω συμφωνίας.

Ο Ackermann, άφησε την Deutsche Bank το 2012 και έχει προταθεί για πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου. Οι μέτοχοι θα εγκρίνουν τον νέο πρόεδρο στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης στις 20 Νοεμβρίου.

Υποστηρικτές του νέου προέδρου της BOCY, σημειώνεται, είναι ο Viktor Vekselberg, ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία και ο Wilbur Ross, ο αμερικανός δισεκατομμυριούχος που έκανε χρήματα επενδύοντας στην τράπεζα της Ιρλανδίας και ο οποίος διαβλέπει ευκαιρία στην κυπριακή τράπεζα.

Σύμφωνα με τον Ross, ο Ackermann αποτελεί κλειδί.
«Κάναμε μια πολύ μικρή λίστα με τα ονόματα (υποψηφίων) και το πιο σημαντικό (όνομα) στη λίστα ήταν ο Josef Ackermann», ανέφερε ο Ross, επικεφαλής μιας ομάδας που επένδυσε €360 εκ. στη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας σε συνέντευξή του από τη Νέα Υόρκη.

Πρόσθεσε ότι ο Ackermann ξέρει σχεδόν όλους στην Ευρώπη, στην Ανατολική Ευρώπη καθώς και τεράστιο αριθμό ανθρώπων στις ΗΠΑ και αλλού.

Ο Ross, του οποίου η επενδυτική ομάδα κατέχει το 17% της τράπεζας, σχεδιάζει να μοιραστεί τη θέση του αντιπροέδρου με τον Vladimir Strzhalkovskiy, ο οποίος εργάστηκε με τον Πούτιν στην KGB τη δεκαετία του 1980.

Όπως αναφέρεται, οι επενδυτές από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία στοιχηματίζουν ότι η Τράπεζα Κύπρου μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβληματικά δάνεια και την κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ της Ευρώπης και της Ρωσίας.

Επένδυση Ross

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο 76χρονος Ross έχει μια θετική εικόνα για την Κύπρο. Κατά τους τελευταίους 15 μήνες, αναφέρει, η τράπεζα έχει μειώσει την εξάρτηση από τη χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας, πώλησε περιουσιακά στοιχεία και επέστρεψε στην κερδοφορία.

«Η Κύπρος έχει μία από τις καλύτερες μακροπρόθεσμες προοπτικές της νότιας Ευρώπης», αναφέρει ο Ross, εξηγώντας ότι η πώληση των αεροδρομίων και των λιμένων θα προσελκύσει περισσότερους τουρίστες, ενώ το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό και οι συνθήκες φόρου του νησιού μπορεί να αποτελέσουν μια βάση για τις εταιρικές υπηρεσίες. Η προοπτική των σημαντικών αποθεμάτων φυσικού αερίου είναι το μεγάλο παιχνίδι μακροπρόθεσμα», τονίζει.

Τονίζει ότι εάν η κυπριακή οικονομία πάει καλά, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η τράπεζα δεν θα πάει πολύ καλά.

Γεωστρατηγική πολιτική

Όσον αφορά την πολιτική της τράπεζας λαμβάνοντας υπόψη τις περιφερειακές εξελίξεις, ο Ross αναφέρει ότι είναι πολύ νωρίς για να λεχθεί ποια πρέπει να είναι η γεωγραφική στρατηγική της τράπεζας.

Η τράπεζα έχει ήδη πωλήσει τη μονάδα της Ουκρανίας και το δανειακό χαρτοφυλάκιο του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ πωλεί και το ρουμανικό δανειακό της χαρτοφυλάκιο.

Ο διευθύνων σύμβουλος John Hourican, δήλωσε σε συνέντευξη του ότι η τράπεζα εξετάζει τις επιλογές της ρωσικής Uniastrum, η οποία διαθέτει 164 υποκαταστήματα στη Ρωσία, περισσότερα από ό,τι στην Κύπρο.

Ο Hourican έκανε λόγο για πραγματική δέσμευση για χρηστή διακυβέρνηση όσον αφορά στο διορισμό του Ackermann.

«Είναι σημαντικό να έχουμε κάποιον σαν τον Josef Ackermann και κάποιον σαν εμένα καθώς και ρωσική εκπροσώπηση στο ΔΣ», τονίζει ο Ross.

Γ.Χ.
 

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.