ROS :Στραφείτε στην ΕΕ και την Κυβέρνηση
Μήνυμα Γουίλμπουρ Ρος στους κουρεμένους
Ο εκ των μεγαλομετόχων και Αντιπρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου προτρέπει τους επενδυτές να είναι προσεκτικοί
Συνεχίζουν να κεντρίζουν το διεθνές ενδιαφέρον οι εξελίξεις στην Τράπεζα Κύπρου, τέσσερα εικοσιτετράωρα μετά την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου στο Συγκρότημα. Μάλιστα, ο εκ των μεγαλομετόχων της Τράπεζας και Αντιπρόεδρος του νεοσυσταθέντος Διοικητικού Συμβουλίου Γουίλμπουρ Ρος, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο «CNBC» ανέλυσε τους λόγους που τον οδήγησαν να επενδύσει στην Τράπεζα Κύπρου.
Όπως είπε, η απουσία μεγάλης αξίας στις παραδοσιακές αγορές τον ώθησε να επενδύσει στην Τράπεζα Κύπρου και στην ελληνική τράπεζα Eurobank, ενώ προέτρεψε, παράλληλα, τους επενδυτές να είναι προσεκτικοί, παρά τα ιστορικά υψηλά επίπεδα που καταγράφουν τα χρηματιστήρια στις ΗΠΑ. «Είναι πολύ δύσκολο να βρούμε μεγάλη αξία στις παραδοσιακές αγορές» και για αυτό τον λόγο «έχουμε μετακινηθεί στην Ελλάδα, στη Eurobank, και τώρα στην Τράπεζα Κύπρου», είπε ο κ. Ρος.
Στη συνέντευξή του ο κ. Ρος αναφέρθηκε στις αισιόδοξες προοπτικές από την εύρεση φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, τονίζοντας πως δεν μπορούν να παραγνωριστούν και σαφώς δεν του είναι αδιάφορες. «Η Kύπρος έχει πιθανότητες αναστροφής της κατάστασης, αν όχι για κανένα άλλο λόγο, για τα τεράστια αποθέματα σε Φ.Α. που έχει, κατά κάποιο τρόπο εξ ημισείας με το Ισραήλ. Και δεδομένου ότι η Κύπρος έχει πληθυσμό μικρότερο του ενός εκατομμυρίου, αυτή η ανακάλυψη θα έχει τεράστια επίδραση στην εγχώρια οικονομία», υπέδειξε.
Το μήνυμα στους κατόχους αξιογράφων
Ο Γουίλμπορ Ρος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους κατόχους αξιογράφων, σχολιάζοντας και την πιο πρόσφατη εκδήλωση διαμαρτυρίας τους κατά την εκλογή του νέου Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου. «Ήταν αρκετά τρομακτικό! Κάποια στιγμή, είχαν ρίξει κάτι πάνω σ’ ένα γυάλινο παράθυρο και ακούστηκε σαν πυροβολισμός! Συμπονώ και καταλαβαίνω αυτούς που υπέστησαν το κούρεμα, αλλά "δικαιούνται" να διαμαρτύρονται εναντίον της Κυβέρνησης και της Ε.Ε., αφού εμείς, αφού κανένας από εμάς δεν ήταν εκεί τότε, και ούτε καν αποδέκτες του μέτρου αυτού είμαστε.
Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε τώρα, εφόσον είναι πλέον μέτοχοι, είναι να προσπαθήσουμε να ανεβάσουμε την αξία της μετοχής, ώστε να μπορέσουν να ανακτήσουν μέρος ή όλα όσα έχασαν. Αυτό όμως προϋποθέτει τετραπλασιασμό απ' εδώ που είμαστε, και δεν θέλω να κάνω τέτοια πρόβλεψη για μια μετοχή, θα καταβάλουμε όμως το άπαν των δυνάμεών μας», υπογράμμισε.
Να 'στε προσεκτικοί
Σύμφωνα δε με το «CNBC», παρά το ασταμάτητο ράλι των χρηματιστηριακών αγορών στις ΗΠΑ, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής δήλωσε ότι θα συμβούλευε τους ιδιώτες επενδυτές να είναι προσεκτικοί. «Σκεφτείτε το, είχαμε επανειλημμένα ιστορικά υψηλά επίπεδα στη διάρκεια του τρέχοντος έτους από τη Γουόλ Στριτ», ανέφερε ο κ. Ρος. Αυτό, σημείωσε, αποδεικνύει ότι «υπάρχουν όλο και λιγότερα πραγματικά φθηνά πράγματα».
Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο αναφέρει, δε, ότι ο κ. Ρος έχει εκλεγεί αντιπρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου, υπηρετώντας, όπως σημειώνει, κάτω από τον νεοκλεγέντα στη θέση του Προέδρου της Τράπεζας Γιόζεφ Άκερμαν, πρώην Διευθύνοντα Σύμβουλο της Deutsche Bank. Αναφέρει επίσης ότι ο κ. Ρος αντιπροσωπεύει ομάδα επενδυτών, η οποία κατέχει το 17% της Τράπεζας Κύπρου.
Η φιλοσοφία και οι προτεραιότητες
Σημειώνεται πως με βάση πληροφορίες που δημοσιοποίησε χθες η «Σ», η φιλοσοφία του κ. Ρος συμπυκνώνεται σε μια μόνο πρόταση - και γίνεται αντιληπτό πού θα εφαρμοστεί κατά γράμμα: «Πληρώνεσαι για τη λήψη ρίσκου που ο κόσμος νομίζει ότι είναι επικίνδυνο. Δεν πληρώνεσαι ιδιαίτερα αν λαμβάνεις πραγματικά ρίσκα». Απ’ όσα έχει δηλώσει επίσημα ο ίδιος και έχει αναπτύξει στους συνεργάτες του, η βασική του στρατηγική για την Τράπεζα Κύπρου θα είναι:
· Δεν θα επιτραπεί καμιά απολύτως ανοχή σε όσους μπορούν αλλά δεν πληρώνουν τις δόσεις των δανείων τους.
· Τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια θα τύχουν διαχείρισης στη βάση της πώλησης στοιχείων ενεργητικού.
· Η εκποίηση ενυπόθηκων ακινήτων θεωρείται έσχατη λύση.
· Ο χρόνος αποπληρωμής των δανείων θα επιμηκύνεται και το επιτόκιο θα διαφοροποιείται, ώστε οι δανειολήπτες να πληρώνουν ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση.
· Να εφαρμοστεί κοινωνική στεγαστική πολιτική, τύπου Ιρλανδίας, από το κράτος, ώστε να επωφεληθούν όσοι δεν έχουν την ευχέρεια να πληρώνουν τη δόση του δανείου τους.
Αρχή με δύσκολα
Το νέο ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου έχει μπει στα βαθιά και θέλει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα στα δυο καυτά ζητήματα που ταλανίζουν το Συγκρότημα. Πρόκειται για το δανειακό χαρτοφυλάκιο του Ομίλου και ειδικότερα τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια και την πώληση περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό. Σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ στη «Σ» σε ό,τι αφορά το πρώτο ζήτημα, θα κινηθούν οι διαδικασίες για εκποίηση περιουσιών, ακινήτων-φιλέτων που μπορούν να τύχουν εκμετάλλευσης και αξιοποίησης προς όφελος του Ομίλου ή ακόμη και ξένων επενδυτικών ταμείων, που δεν αποκλείεται να μπουν για να αγοράσουν «κόκκινα» δάνεια.
Όσον αφορά το δεύτερο ζήτημα, πληροφορίες αναφέρουν πως σύντομα έπονται αποφάσεις για με την πώληση της Uniastrum και της θυγατρικής της Τράπεζας Κύπρου στη Ρουμανία. Επίσης, θα γίνουν και κινήσεις για σύντομη επιστροφή της μετοχής της τράπεζας στα χρηματιστήρια Κύπρου και Ελλάδος.