Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


Συνεχίζεται η κατάθεση Χατζημιτσή στην υπόθεση για την Τράπεζα Κύπρου

Λευκωσία: Με την εξέταση και αντεξέταση του πρώην Γενικού Οικονομικού Διευθυντή της Τράπεζας Κύπρου Χρίστη Χατζημιτσή συνεχίστηκε σήμερα στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας η ακροαματική διαδικασία για την 1η ποινική υπόθεση εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και πέντε πρώην ανώτατων στελεχών της.
Μιλώντας ενώπιον του Κακουργιοδικείου, ο κ. Χατζημιτσής ανέφερε ότι είχε ενημερώσει κατά την επίμαχη περίοδο την ηγεσία της Τράπεζας Κύπρου για την κατάσταση σε σχέση με τις κεφαλαιακές ανάγκες της Τράπεζας, σημειώνοντας ότι το ΔΣ, με βάση τα δεδομένα του Ιουνίου του 2012 και τη διαφαινόμενη μη πώληση ασφαλιστικών εταιρειών, έπρεπε να ενημερώσει το κοινό για την αύξηση των κεφαλαιουχικών αναγκών της Τράπεζας.

Είπε, επίσης, ότι η Υπηρεσία του δεν είχε εισηγηθεί την έκδοση προειδοποίησης κέρδους (profit warning) και πως ήταν θέμα του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας και επανέλαβε τη θέση ότι το κοινό θα έπρεπε να είχε ενημερωθεί για τις πραγματικές κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας οι οποίες είχαν ανέλθει στα €480 εκ. Ευρώ από €200 εκατομμύρια που είχαν ανακοινωθεί.
Είπε, επίσης, ότι το 2012 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για την οικονομία και επικρατούσε ένα κλίμα αβεβαιότητας με αποτέλεσμα οι προβλέψεις συνεχώς να αυξάνονται, προσθέτοντας ότι η Τράπεζα έκανε μια υπεράνθρωπη προσπάθεια για κάλυψη του κεφαλαιακού της ελλείμματος. Όπως είπε, η Τράπεζα Κύπρου αντιμετώπιζε το θέμα των προβλέψεων με σοβαρό τρόπο. Είπε ακόμη ότι στις 30/6/12 η τράπεζα δεν ήταν μακρυά από την κάλυψη του ελλείμματος και αν της παραχωρείτο ένα λογικό χρονικό περιθώριο τότε, θα μπορούσε να επιτύχει αυτό το στόχο.
Η αντεξέταση του κ. Χατζημιτσή θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί αύριο, ενώ η διαδικασία θα συνεχιστεί στις 12 Φεβρουαρίου στις 9:00 το πρωί με νέο μάρτυρα κατηγορίας.
Πέραν της Τράπεζας Κύπρου ως νομικό πρόσωπο, κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι πρώην Πρόεδροι του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Θεόδωρος Αριστοδήμου και Αντρέας Αρτέμης, οι πρώην διευθύνοντες σύμβουλοι Ανδρέας Ηλιάδης και Γιάννης Κυπρή και ο πρώην αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας και υπεύθυνος για τα υποκαταστήματα στην Ελλάδα Γιάννης Πεχλιβανίδης.
Όλοι οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της συνωμοσίας προς καταδολίευση και χειραγώγηση της αγοράς αναφορικά με «τη μη ενημέρωση του κοινού ότι οι κεφαλαιουχικές ανάγκες της Τράπεζας είχαν αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με το ποσό των €200 εκατομμυρίων που είχε ανακοινωθεί στις 10 Μαΐου του 2012».

Η 2η ποινική υπόθεση εναντίον της τράπεζας Κύπρου και έξι πρώην ανώτατων στελεχών της που αφορά την εξαγορά των ελληνικών ομολόγων από την Τράπεζα και την παράλειψη της να ενημερώσει τους μετόχους για τους κινδύνους της εν λόγω επένδυσης έχει οριστεί για τον ερχόμενο μήνα και συγκεκριμένα στις 24 Μαρτίου μετά από αίτημα της πλευράς υπεράσπισης για μελέτη του μαρτυρικού υλικού και προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη υπόθεση.

Εκτός από την τράπεζα Κύπρου και τους Ανδρέα Αρτέμη, Ανδρέα Ηλιάδη και Γιάννη Κυπρή που είναι κατηγορούμενοι και στην 1η υπόθεση, κατηγορούμενοι στη 2η υπόθεση είναι και τα μη εκτελεστικά Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Γεώργιος Γεωργιάδης, Κώστας Σεβέρης και Κώστας Χατζήπαπας.

Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας αναμένεται να παραπέμψει στο Μόνιμο Κακουργιοδικείου Λευκωσίας και την πρώτη ποινική υπόθεση που αφορά στην πρώην Λαϊκή Τράπεζα με την κατηγορία της χειραγώγησης της αγοράς λόγω της μη ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού για τη μείωση της υπεραξίας της Λαϊκής την περίοδο 2011.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρίσκονται 4 πρώην συνεργάτες του Ανδρέα Βγενόπουλου. Πρόκειται για τους Ευθύμιο Μπουλούτα, Μάρκο Φόρο, Νεοκλή Λυσάνδρου και Παναγιώτη Κουννή.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα άνοιξε και ο δρόμος για την ανάκριση του κ. Βγενόπουλου και άλλων στελεχών της πρώην Λαϊκής Τράπεζας μετά την απόρριψη από το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας ένστασης που ήγειραν Βγενόπουλος - Μπουλούτας, ζητώντας την ακύρωση του αιτήματος δικαστικής συνδρομής της Κύπρου για ανάκριση τους. Ένα γεγονός που αναμένεται να δρομολογήσει εξελίξεις με την καταχώρηση νέων υποθέσεων ενώπιον των δικαστηρίων που σχετίζονται με την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας.

Ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, είχε χαρακτηρίσει ως πολύ καλή εξέλιξη την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών στην Αθήνα και τόνισε ότι «ανοίγει ο δρόμος για την ανάκριση των προσώπων αυτών από την ανακρίτρια, σε τόπο και χρόνο που θα ορίσει η ίδια, και αναμένεται ότι θα γίνει στην παρουσία ανακριτών από την Κύπρο, όπως είχε επιχειρηθεί την προηγούμενη φορά (τον περασμένο Σεπτέμβριο).

Ερωτηθείς για το πότε αναμένεται να κληθούν τα πρόσωπα αυτά για να δώσουν καταθέσεις, ο κ. Κληρίδης είπε πως αυτό εξαρτάται από την ανακρίτρια, "αλλά πιστεύουμε ότι θα πρέπει να γίνει σύντομα".

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.