Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


Τα μετατρέψιμα χρεόγραφα

Σε ένα θέμα που καίει εκατοντάδες επενδυτές αναφέρεται ο Α. Χατζηαντώνης, ερευνητής στο Philenews.com
 
Το κακό με όσους έχασαν τα λεφτά τους από την Τράπεζα Κύπρου άρχισε το φθινόπωρο του 2009, με την έκδοση των λεγόμενων μετατρέψιμων αξιογράφων ενισχυμένου κεφαλαίου και την προώθησή τους προς κάποιους που ανέμεναν πως θα αυξήσουν γρήγορα τα λεφτά τους.
Από την πώληση του προϊόντος αυτού,  η Τράπεζα εξοικονόμησε 867 εκατομμύρια ευρώ.
  Με τον τρόπο αυτό, η Τράπεζα κάλυψε την κεφαλαιακή ανεπάρκειά της που, τότε, έφτανε περί τα 2 δισ. ευρώ. Όμως, τι ήταν στην πραγματικότητα αυτά τα αξιόγραφα; Ήταν σύνθετα χρηματο-οικονομικά προϊόντα με περίπλοκους και ριψοκίνδυνους όρους και ασφαλώς δεν προορίζονταν για τον μέσο, ανυποψίαστο επενδυτή. Δεν είχαν συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης, άρα η Τράπεζα δεν ήταν υποχρεωμένη να επιστρέψει στους κατόχους το αρχικό τους κεφάλαιο.

  Επιπλέον, μπορούσε να ακυρώσει την πληρωμή τόκων και να τα μετατρέψει σε μετοχές αμφιβόλου αξίας… Πολλοί συμπατριώτες μας, ευκολόπιστοι, τοποθέτησαν τα χρήματά τους, πιστεύοντας σε κάποιους υπαλλήλους της Τράπεζας που υπόσχονταν επιτόκιο 6,5% με καταβολή του τόκου στο 6μηνο και λήξη τον Ιούνιο του 2016. Βλέπουμε όμως, από την άλλη, ότι η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου με έκθεσή της παραδέχεται έμμεσα πως οι επενδυτές «αγόραζαν φύκια, για μεταξωτές κορδέλες» και δεν ήσαν επαρκώς ενημερωμένοι για την επικίνδυνη αυτή επένδυση. Οι επενδυτές παρέμειναν απληροφόρητοι δηλαδή. Ο πραγματικός δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων, core tier 1, απεκρύφθη από την Τράπεζα. Και ενώ βρισκόταν από τον Δεκέμβριο του 2010 κάτω από το όριο του 8%, συγκεκριμένα στο 6,1%, η Τράπεζα τον εμφάνιζε σε κανονικά (πλασματικά) πλαίσια, μέχρι που έγινε το μπαμ!... Τα στοιχεία των ελεγκτικών οίκων δείχνουν  ότι πίσω από τις ενέργειες αυτές της BOC πιθανόν να υπήρχε ύποπτη μεθόδευση. Συμπεραίνουμε, λοιπόν, ότι η έκδοση αυτών των αξιογράφων σκοπό είχε την άντληση κεφαλαίων από τους επενδυτές, με σκοπό τη δημιουργία μετοχικού κεφαλαίου για λογαριασμό της Τράπεζας Κύπρου που απέκρυπτε την κεφαλαιακή της ανεπάρκεια, εξαπατώντας τους πολίτες. Θα αναλάβει κάποιος τις ευθύνες; Αμφιβάλλω…

Α. Χατζηαντώνης
 

Α. Χατζηαντώνης

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.