Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


Το 2017 θα μετρά αντίστροφα για τις υποθέσεις Focus, ΧΥΤΑ, ΧΥΤΥ, Τρ. Κύπρου και Λαϊκή

Οι ποινικές υποθέσεις της Focus, των ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης και των τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής είναι μερικές από τις σημαντικές υποθέσεις που είναι προγραμματισμένες για ακρόαση ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας εντός Ιανουαρίου.
Συνέχεια στις 12/1 με τις απολογίες των κατηγορουμένων στην 1η υπόθεση της Τρ. Κύπρου
Στις 12 Ιανουαρίου συνεχίζεται ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας η εκδίκαση της πρώτης ποινικής υπόθεσης εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και των πέντε πρώην ανώτατων στελεχών της με κύρια κατηγορία αυτή της χειραγώγησης της αγοράς.
Η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της απολογίας των κατηγορουμένων. Εκτός από την Τράπεζα Κύπρου, ως νομικό πρόσωπο, κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι επίσης οι Θεόδωρος Αριστοδήμου, Αντρέας Αρτέμη, Ανδρέας Ηλιάδης, Γιάννης Πεχλιβανίδης και Γιάννης Κυπρή.
Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί μόνο η απολογία του Ανδρέα Αρτέμη και απομένει η απολογία των υπολοίπων.

Το Κακουργιοδικείο με ενδιάμεση απόφαση του στις 27 Απριλίου 2016 έκρινε ότι υπάρχει εκ πρώτης όψεως υπόθεση σε πέντε από τις έξι κατηγορίες εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και των πέντε ανώτατων στελεχών της, καλώντας τους σε απολογία. Το Δικαστήριο είχε απαλλάξει τους κατηγορούμενους από την κατηγορία της συνωμοσίας για την οποία το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν έχει καταδειχθεί εκ πρώτης όψεως υπόθεση.

Το Δικαστήριο κάλεσε τους έξι κατηγορούμενους σε απολογία για τη 2η κατηγορία, δηλαδή αυτή της χειραγώγησης της αγοράς μεταξύ 14/06/2012 και 26/06/2012. Ότι δηλαδή παρέλειψαν να προβούν στις δέουσες ενέργειες έτσι ώστε να εκδοθεί δημόσια ανακοίνωση σημαντικού γεγονότος από την Τράπεζα Κύπρου για σημαντική αύξηση των κεφαλαιουχικών αναγκών της από τα €200 εκ. τα οποία είχε ανακοινώσει στις 10/05/2012.
Η Τράπεζα Κύπρου, ως νομικό πρόσωπο, ο Θεόδωρος Αριστοδήμου και ο Ανδρέας Ηλιάδης καλούνται σε απολογία για τις κατηγορίες 3 και 4 ότι κατά την Ετήσια Γενική Συνέλευση της Τράπεζας στις 19/6/2012 διέδωσαν πληροφορίες που έδιναν παραπλανητικές ενδείξεις σε σχέση με τα χρηματοοικονομικά μέσα ενώπιον των μετόχων. Παράλληλα, ο κ. Αριστοδήμου καλείται σε απολογία και για την 5η κατηγορία, ότι δηλαδή κατά την παροχή πληροφορίας στους μετόχους της Τράπεζας απέκρυψε ουσιώδη στοιχεία σχετικά με το κεφαλαιουχικό έλλειμμα της Τράπεζας, ενώ ο κ. Ηλιάδης καλείται σε απολογία και για την 6η κατηγορία που αφορά επίσης απόκρυψη ουσιωδών στοιχείων για το έλλειμμα της Τράπεζας κατά την Ετήσια Γενική Συνέλευση, ενώ ήταν Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της.

....................................................
Ενώπιον Κακουργιοδικείου στις 26/1 και η 2η ποινική υπόθεση εναντίον της Τρ. Κύπρου
Στις 26 Ιανουαρίου συνεχίζεται η εκδίκαση της δεύτερης ποινικής υπόθεσης εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και πρώην ανώτατων στελεχών της.
Κατηγορούμενοι στην υπόθεση, η οποία αφορά στην εξαγορά των ελληνικών ομολόγων και την παράλειψη της Τράπεζας να ενημερώσει τους μετόχους για τους κινδύνους της εν λόγω επένδυσης, είναι η Τράπεζα Κύπρου ως νομικό πρόσωπο και έξι φυσικά πρόσωπα και συγκεκριμένα οι Ανδρέας Ηλιάδης, Γιάννης Κυπρή, Αντρέας Αρτέμη, Γεώργιος Γεωργιάδης, Κώστας Σεβέρης, και Κώστας Χατζήπαπας.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση, η οποία αφορά στην εξαγορά των ελληνικών ομολόγων και την παράλειψη της Τράπεζας να ενημερώσει τους μετόχους για τους κινδύνους της εν λόγω επένδυσης, είναι η Τράπεζα Κύπρου ως νομικό πρόσωπο και έξι φυσικά πρόσωπα και συγκεκριμένα οι Ανδρέας Ηλιάδης, Γιάννης Κυπρή, Αντρέας Αρτέμη, Γεώργιος Γεωργιάδης, Κώστας Σεβέρης, και Κώστας Χατζήπαπας.

Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει συνολικά έξι κατηγορίες. Οι τέσσερις κατηγορίες, εναντίον και των επτά κατηγορουμένων, αφορούν σε αδικήματα χειραγώγησης της αγοράς σε σχέση με τις επενδύσεις της Τράπεζας Κύπρου σε ελληνικά κρατικά ομόλογα. Οι άλλες δύο κατηγορίες αφορούν μόνο τον Ανδρέα Ηλιάδη για ψευδορκία ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για την οικονομία.
Κατά την τελευταία ακροαματική διαδικασία στις 20/12/2016, το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας με ενδιάμεση απόφασή του έκανε αποδεκτό το αίτημα της υπεράσπισης των κατηγορουμένων για εξέταση της προδικαστικής ένστασης που ήγειραν σ’ αυτό το στάδιο της διαδικασίας και πριν την απάντηση στις κατηγορίες.
Σύμφωνα με την ενδιάμεση απόφαση του Κακουργιοδικείου, ηγέρθη εκ μέρους των Κατηγορουμένων 1, 2, 4, 5, 6 και 7 (Τράπεζα Κύπρου, Ανδρέας Ηλιάδης, Ανδρέας Αρτέμη, Γεώργιος Γεωργιάδης, Κώστας Σεβέρης και Κώστας Χατζήπαπας) εισήγηση υπό τη μορφή προδικαστικής ένστασης ότι το κατηγορητήριο δεν αποκαλύπτει αδίκημα αναφορικά με τις κατηγορίες 1-4 που αφορούν το αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς.

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.