Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


Το Σεπτέμβριο οι δίκες για τα αξιόγραφα

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ζητεί συμπληρωματικές αποφάσεις προστασίας των κατόχων αξιογράφων

Με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Κατόχων Αξιογράφων συναντήθηκε σήμερα ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.
Η Κύπρος θα πρέπει να απαιτήσει από τους εταίρους της συμπληρωματικές αποφάσεις για την περίπτωση τραπεζικά ιδρύματα να μην είναι σε θέση να εφαρμόσουν δικαστικές αποφάσεις που θα δικαιώνουν κατόχους αξιογράφων, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

 

Ο κ. Νεοφύτου, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Κατόχων Αξιογράφων, ανέφερε σε δηλώσεις του πως εκτιμάται ότι οι εκδικάσεις υποθέσεων κατόχων αξιογράφων θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο.
Μετά την απόφαση του Eurogroup για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας μετατράπηκαν σε μετοχές αξιόγραφα ύψους €1,4 δις, από τα οποία τα €753 εκατομμύρια αφορούν μη θεσμικούς επενδυτές.
«Αν οι αποφάσεις των Δικαστηρίων δικαιώνουν τους κατόχους αξιογράφων και αν το τραπεζικό ίδρυμα στο οποίο θα στρέφονται οι καταδικαστικές αποφάσεις δεν έχει τη δυνατότητα αποπληρωμής το θέμα είναι εθνικό, είναι πολιτικό, είναι ευρωπαϊκό και πρέπει σε εκείνο το στάδιο η κυπριακή Πολιτεία να απαιτήσει από τους εταίρους μας συμπληρωματικές αποφάσεις για αυτό το εξειδικευμένο θέμα», είπε.
«Από τη στιγμή που έχεις μια δικαστική απόφαση εναντίον ενός τραπεζικού ιδρύματος και κάνω την υπόθεση ότι αν το τραπεζικό ίδρυμα αυτό αδυνατεί να εφαρμόσει την δικαστική απόφαση τότε το ζήτημα είναι πέραν από οικονομικό και υψίστως πολιτικό που αφορά την ίδια την Ευρώπη και το μνημόνιο», πρόσθεσε ο κ. Νεοφύτου, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη θα μπορούσε να διευκολύνει την Κύπρο σε αυτό το θέμα. Στις δηλώσεις του, ο κ. Νεοφύτου, χαρακτήρισε την ομάδα των μη θεσμικών κατόχων αξιογράφων ως τις «ίσως μια από τις πιο αδικημένες τάξεις των συμπολιτών μας».
Επισημαίνοντας πως σε άλλες χώρες τέτοια εξειδικευμένα προϊόντα όπως τα αξιόγραφα δεν πωλούνται στο ευρύ κοινό, αλλά κυρίως σε θεσμικούς επενδυτές και επαγγελματίες, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ πρόσθεσε πως «στην Κύπρο είχαμε και αυτή την αρνητική πρωτοτυπία να πωλούμε αξιόγραφα σε αγράμματους συνταξιούχους, σε χήρες, σε ορφανά, σε απλούς ανθρώπους που δεν ήξεραν όπως όφειλαν οι τράπεζες να ενημέρωναν για αυτό το εξειδικευμένο προϊόν».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Φοίβος Μαυροβουνιώτης, ανέφερε ότι σύντομα θα ξεκινήσει η εκδίκαση των υποθέσεων με έξι Δικαστές, δύο στη Λευκωσία, δύο στη Λεμεσό, ένα στην Πάφο και έναν στη Λάρνακα. «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι με αυτά τα οποία μας έχει διαβεβαιώσει ο κ. Νεοφύτου, εκεί που οι τράπεζες θα αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και τις αποφάσεις των Δικαστηρίων, ότι θα θα επιδιωχθεί πάση θυσία να εξευρεθεί τρόπος έτσι ώστε αυτοί για τους οποίους θα υπάρχει απόφαση Δικαστηρίου ότι έχουν εξαπατηθεί θα δικαιωθούν», κάνοντας λόγο για «μια πολιτική λύση η οποία πιθανότατα να αναμένουμε ότι θα γίνει σε συνεννόηση μεταξύ του κράτους, του Eurogroup και της Τρόικα».
Τέλος, ο Νομικός Σύμβουλος του ΔΗΣΥ, Κρις Τριανταφυλλίδης επεσήμανε και αυτός με τη σειρά του πως «οι κάτοχοι αξιογράφων, και εννοούμε τους μη θεσμικούς , είναι τα μεγάλα θύματα αυτής της οικονομικής, σίγουρα αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να αποζημιωθούν».

η Καθημερινη

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.