Το «σπάσιμο» της Τράπεζας Κύπρου θέλει κεφάλαια
Λευκωσία: «Κλειδί» για τον διαχωρισμό της Τράπεζας Κύπρου σε δυο μέρη, εμπορική και αναπτυξιακή, είναι τρόπος χρηματοδότησης της νέας οντότητας που θα δημιουργηθεί και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.
Χθες για δεύτερη μέρα συνεχίστηκε η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου με στόχο να αξιολογηθούν τα στοιχεία και οι εισηγήσεις της HSBC που λειτουργούν ως σύμβουλοι για το συγκεκριμένο θέμα.
Οι σύμβουλοι της HSBC θεωρούν ότι ο διαχωρισμός της Τράπεζας Κύπρου είναι ο μόνος αποτελεσματικός δρόμος για τη διαχείριση προβληματικών δανείων αρκετών δισεκατομμυρίων που υπάρχουν στον ισολογισμό της Τράπεζας Κύπρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», οι διοικητικοί σύμβουλοι δέχονται ως αρχή τον διαχωρισμό της Τράπεζας Κύπρου, αλλά υπάρχουν άλλα σημεία που δημιουργούν προβληματισμούς και αυτά έχουν να κάνουν με τα νέα κεφάλαια που θα χρειαστεί η νέα οντότητα που θα προκύψει από τον διαχωρισμό.
Ένα από τα βασικά σημεία του εγχειρήματος είναι η αποτίμηση των στοιχείων ενεργητικού που θα μεταφερθούν στον ισολογισμό της νέας οντότητας. Στην περίπτωση αυτή hedge funds που θα ήθελαν να συμμετάσχουν στο νέο σχήμα θα το έκαναν αν η αποτίμηση των στοιχείων ήταν χαμηλή ώστε να έχουν σημαντικά μελλοντικά κέρδη.
Στις συζητήσεις που γίνονται με την ομάδα της HSBC μπαίνουν στο τραπέζι όλα τα δεδομένα. Ένα ενδεχόμενο είναι ο εντοπισμός νέων ιδιωτών μετόχων που θα συμμετέχουν σε έκδοση κεφαλαίου ή θα έχουν με άλλο τρόπο συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας τράπεζας.
Στην ιδέα αυτή φαίνεται ότι υπάρχουν ενστάσεις από ομάδα υφιστάμενων μετόχων αλλά και από διοικητικούς συμβούλους που θέλουν να συμμετέχουν στο νέο σχήμα αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν θα ήθελαν να βάλουν χρήματα.
Στο τραπέζι της συζήτησης υπάρχει και το σενάριο να συμμετέχουν και άλλοι φορείς, όπως είναι το κράτος ή κάποια άλλη τράπεζα που συμμετέχει σε οργανισμούς.
Και στις δυο περιπτώσεις είναι αμφίβολο αν υπάρχει το ανάλογο ενδιαφέρον για χρηματοδότηση.
Το θέμα διαχωρισμού της Τράπεζας Κύπρου είναι κάτι που απασχολεί έντονα το Διοικητικό Συμβούλιο καθώς σημαντικοί παράμετροι δεν επιτρέπουν εφησυχασμό.
Πρώτον, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (Non-performing loans) πλησιάζουν το 50%
Δεύτερον, αυστηρές παραδοχές στις παραμέτρους των stress tests μπορεί να δημιουργήσει ανάγκη νέων κεφαλαίων και πρέπει η Τράπεζα Κύπρου να έχει εναλλακτικές λύσεις.
Ένα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι η πιθανότητα μεταφοράς μέρους της έκτακτης ρευστότητας (ΕLA) που έχει η Τράπεζα Κύπρου στην Τράπεζα Ανάπτυξης και στη συνέχεια η μετατροπή της σε μακροπρόθεσμο χρέος.
Το θέμα αυτό φαίνεται ότι θα συζητηθεί σε πολιτικό επίπεδο και μετά από ένα χρόνο επανέρχεται ως ιδέα με την προσδοκία ότι η Κύπρος θα πετύχει κάποια ειδική ρύθμιση ανάλογη με αυτή που έλαβε η Ιρλανδία.
Το θέμα διαχωρισμού της Τράπεζας Κύπρου με όλα τα πιθανά σενάρια, τα συν και τα πλην που προκύπτουν αναμένεται να συζητηθεί με την κάθοδο της Τρόικας στην Κύπρο.
Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ενημερώθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου για τις σκέψεις που υπάρχουν ως προς τον διαχωρισμό της Τράπεζας Κύπρου. Ωστόσο, η θέση της κυβέρνησης είναι ότι για τις οποιεσδήποτε αποφάσεις που λαμβάνονται είναι θέμα της Τράπεζας Κύπρου.
Γράφει: Θεανώ Θειοπούλου
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/196399/to-spasimo-tis-trapezas-kyprou-thelei-kefalaia#sthash.x1Axjf43.dpuf