Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


  • Αρχική
  • Τελευταία νέα
  • Τράπεζα Κύπρου: Από το bail in το 2013 στη διανομή μερίσματος το 2023 – Το deadline για Lone Star και ο ρόλος της Ελλάδας

Τράπεζα Κύπρου: Από το bail in το 2013 στη διανομή μερίσματος το 2023 – Το deadline για Lone Star και ο ρόλος της Ελλάδας

Στα τέλη του μήνα εκπνέει το περιθώριο – εκτός εάν το Ιρλανδικό Συμβούλιο αποφασίσει διαφορετικά – που έχουν οι Αμερικανοί να υποβάλουν νέα πρόταση εξαγοράς – Η διαδρομή από την τραπεζική κρίση και το «κούρεμα» των καταθέσεων έως την επίτευξη ROTE πάνω από 10% - Οι επαφές σε Κύπρο και Ελλάδα
Περιθώριο έως την ερχόμενη Παρασκευή – εκτός εάν το Ιρλανδικό Συμβούλιο αποφασίσει να δώσει παράταση – έχει η Lone Star, προκειμένου να αποφασίσει εάν θα υποβάλλει νέα πρόταση εξαγοράς για την Τράπεζα Κύπρου, με αρμόδιες πηγές να εκτιμούν πως εάν το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο θέλει να προχωρήσει το deal, τότε θα πρέπει να δώσει… γη και ύδωρ σε μετόχους και κυπριακή κυβέρνηση.

Κι αυτό γιατί, η τράπεζα την τελευταία δεκαετία έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου που την οδηγούν στην επίτευξη του στόχου για απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) πάνω από 10% από το 2023, θέτοντας τις βάσεις για ουσιαστική διανομή μερισμάτων από το 2023 και μετέπειτα. Η διαδρομή, ωστόσο, δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα. Όπως σημειώνουν οι Financial Times σε σχετικό δημοσίευμα, η Κύπρος μπόρεσε να «καθαρίσει» το οικονομικό της χάος πριν από μία δεκαετία (σ.σ. το 2013, οπότε και ξέσπασε η τραπεζική κρίση), με την τράπεζα να επιλέγει το bail in, το «κούρεμα», δηλαδή, των πελατών της που είχαν καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, μεταξύ των οποίων και πολλών Ρώσων.

Με τον τρόπο αυτό βοήθησε στη χρηματοδότηση της ανάκαμψης, προχωρώντας, ταυτόχρονα και σε σημαντικές πωλήσεις «κόκκινων» δανείων. «Τα επισφαλή δάνεια σε όλο το σύστημα έχουν μειωθεί κατά 78%, περίπου επτά δισ. ευρώ χαμηλότερα, τα τελευταία πέντε χρόνια. Ως ποσοστό των ακαθάριστων δανείων, τα ΜΕΔ διαμορφώθηκαν στο 11% σε όλο το σύστημα. Η Τράπεζα Κύπρου, κατέχοντας ποσοστό 40% της αγοράς, τα κατάφερε καλύτερα, ρίχνοντας τον δείκτη NPE στο 6% στα τέλη Ιουνίου. Ένα rebound της οικονομικής ανάπτυξης θα σήμαινε ότι το πραγματικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 4,5% εφέτος. Οι δεσμοί με ρωσικές επιχειρήσεις παραμένουν, αυτές, ωστόσο, αντιπροσωπεύουν πλέον μόνο περίπου το 2% των ανεξόφλητων δανείων», σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, υπογραμμίζοντας πως τα επίμαχα στοιχεία, σε συνδυασμό με το ενδιαφέρον της Lone Star, ενίσχυσαν την τιμή της μετοχής στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, καταγράφοντας μία αύξηση της τάξης του 36%. «Οι μέτοχοι της τράπεζας αξίζουν καλύτερη τιμή», καταλήγουν οι FT.

Επισημαίνεται πως η πρώτη κρούση από τη Lone Star για την εξαγορά της Τράπεζας Κύπρου έγινε στην τιμή του 1.25 ευρώ/μετοχή και η δεύτερη στο 1.38 ευρώ/μετοχή, ενώ η τρίτη προσφορά έκανε λόγο για 1.51 ευρώ/μετοχή. Όπως έγραψε το newmoney, η Lone Star διατηρεί το δικαίωμα να τροποποιήσει τους όρους της προσφοράς (συμπεριλαμβανομένου του να κάνει την προσφορά με λιγότερο ευνοϊκούς όρους ή σε τιμή χαμηλότερη από το 1,51 ευρώ/μετοχή):

• με σύσταση ή συγκατάθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου.

• εάν η Τράπεζα Κύπρου ανακοινώσει, δηλώσει ή καταβάλει οποιοδήποτε μέρισμα ή οποιαδήποτε άλλη διανομή ή απόδοση αξίας στους μετόχους της μετά την ημερομηνία της παρούσας ανακοίνωσης, οπότε η Lone Star διατηρεί το δικαίωμα να προβεί σε ισοδύναμη προσαρμογή στην προτεινόμενη προσφορά της·

• εάν τρίτο μέρος ανακοινώσει την πρόθεση να κάνει προσφορά για την Τράπεζα Κύπρου με λιγότερο ευνοϊκούς όρους ή σε τιμή χαμηλότερη από 1,51 ευρώ/μετοχή.
Οι επαφές σε Ελλάδα και Κύπρο

Πυρετώδεις φέρεται να είναι το τελευταίο διάστημα οι επαφές σε Ελλάδα και Κύπρο, με αφορμή το ενδιαφέρον των Αμερικανών για την απόκτηση της μεγαλύτερη τράπεζάς της.

Πληροφορίες από μέσα της Μεγαλονήσου αποκάλυψαν πως κλιμάκιο ανώτερων συμβούλων και τεχνοκρατών της Lone Star βρέθηκε τις αμέσως προηγούμενες ημέρες στη Λευκωσία, σε μία προσπάθεια να πείσει για την σοβαρότητα της πρότασής της. Υπενθυμίζεται πως σε σχετική ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου η Lone Star τόνιζε πως αναγνωρίζει τη στρατηγική σημασία της τράπεζας στην Κύπρο και ως ένας παγκόσμιος επενδυτής, με ισχυρό ιστορικό επενδύσεων στον χρηματοοικονομικό τομέα, περιλαμβανομένης της γερμανικής IKB Deutsche Industriebank AG και της πορτογαλικής Novo Banco SA, λαμβάνει σοβαρά υπόψη τη διαφύλαξη στρατηγικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς και την πρόοδο των επιχειρήσεων υπό την ιδιοκτησία της.

Οι επίμαχες επαφές δε, γίνονται σε μία περίοδο, κατά την οποία η κυπριακή κυβέρνηση έχει ήδη καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο που φιλοδοξεί να «μπλοκάρει» τέτοιου είδους επενδύσεις.

Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου. Οι εγχώριες τράπεζες έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην Κύπρο, μην κρύβοντας το ενδιαφέρον τους για τυχόν εξαγορά της τράπεζας. Στις αρχές του περασμένου Μαίου, άλλωστε, δημοσιεύματα ήθελαν την Εθνική Τράπεζα να είναι κοντά στην απόκτησή της, χωρίς, ωστόσο, να επιβεβαιώνονται, ενώ όλες αναζητούν επέκταση σε ξένες αγορές, αφήνοντας πίσω τους τα χρόνια της αποεπένδυσης.

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.