Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


Τράπεζα Κύπρου: Κατρακύλα χωρίς σταματημό...

Από κοινό Κυπρίων... κατάντημα Κυπρίων!

Η χθεσινή επιστολή της Χρυστάλλας Γιωρκατζη προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου, που το καλεί σε παραίτηση, επιβεβαιώνει τα όσα είχε γράψει την Κυριακή (21/9) στην "24" ο Αφελής.


Είναι ολοφάνερο πλέον πως η ηγεσία της Τράπεζας Κύπρου δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών. Οι συχνές αλλαγές διοικητικών συμβουλίων αποδεικνύουν την έλλειψη αποφασιστικότητας για λήψη μέτρων που θα βοηθήσουν ουσιαστικά την τράπεζα και την οικονομία του τόπου γενικότερα.

Όλο το άρθρο όπως δημοσιεύτηκε με την κυριακάτικη "24", στις 21/9/2014:

Ποιος άραγε θα μπορούσε να φανταστεί ότι η τράπεζα-«κόσμημα» του τόπου, το κοινό Κυπρίων θα γινόταν κατάντημα Κυπρίων εν έτει 2014. Ποιος
θα μπορούσε να φανταστεί ότι η περήφανη Λαϊκή που άντεξε κοντά 100 χρόνια θα πτώχευε, παίρνοντας μαζί της τις καταθέσεις χιλιάδων και η Τράπεζα Κύπρου θα καταντούσε… απομεινάρι της πάλαι ποτέ κραταιάς Τράπεζας;

Λυπάμαι, αλλά αυτό κατάφεραν όσοι τη διοικούν τα τελευταία 2-3 χρόνια και όσοι ενεπλάκησαν σε όλη αυτήν την ιστορία. Ας θυμηθούμε ένα προς ένα τα… κατορθώματά τους:

1) «Κούρεψαν» τους καταθέτες τους για να πάρουν 10 δις ευρώ και μέσα σε ένα χρόνο κατάφεραν να τα… εξαφανίσουν.

2) Ζήτησαν και πέτυχαν ανακεφαλαιοποίηση ενός δις ευρώ, που πάλι δεν θα είναι αρκετό για να ορθοποδήσει η Τράπεζα. Γι' αυτό με το ένα δις εξέδωσαν 4,16 δις μετοχές αξίας 24 σεντ η μετοχή και φυσικά άνοιξαν την πόρτα για να μπουν μέσα τα γνωστά «κοράκια» από Αμερική και Ευρώπη τύπου Wilbur Ross…

3) Η διοίκηση/διεύθυνση της Τράπεζας δεν λειτουργεί με αποτέλεσμα:

- Να μην απαντούν σε όσους έχουν οφειλές προς την τράπεζα και θέλουν να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση, προκειμένου να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
- Να μην κυνηγούν τους μεγαλοοφειλέτες, που χρωστούν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και παράλληλα να μην προσπαθούν να βρουν οποιαδήποτε λύση για όλους αυτούς.
- Να έχουν τη χειρότερη απόδοση από όλα τα χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα της Κύπρου. Η Τράπεζα Κύπρου έχει αναδιαρθρώσει μόλις το 3% των «κόκκινων» δανείων της, την ώρα που άλλες τράπεζες, που δουλεύουν προφανώς καλύτερα από τη μεγαλύτερη τράπεζα του τόπου, έχουν φτάσει σε ποσοστό αναδιαρθρώσεων μέχρι και 30%! Και όλα αυτά δεν τα λέμε εμείς, αλλά τα στοιχεία που έδωσε η Κεντρική Τράπεζα στη Βουλή. Σκεφτείτε, η μεγαλύτερη τράπεζα του τόπου έχει μόλις 3% ποσοστό αναδιαρθρώσεων. Αν είναι δυνατόν!
- Να μοιράζουν χρήματα και δουλειές σε δικηγόρους, χωρίς κανένα ορατό αποτέλεσμα για την κατάσταση της τράπεζας.
- Να ξοδεύουν πέραν των 2 εκατομμυρίων ευρώ σε διαφημίσεις προϊόντων, τα οποία δεν έχουν, αφού δεν υπάρχει ρευστότητα στην τράπεζα για να προβεί σε χορηγήσεις.

4) Έχουν διορίσει έναν ξένο για CEO, ο οποίος υποτίθεται ότι ήταν ειδικός στις προβληματικές τράπεζες και στα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, αλλά επί ένα χρόνο δεν έχει κάνει τίποτε απολύτως, πέρα από το να δώσει 2-3 συνεντεύξεις σε ΜΜΕ του εξωτερικού, λέγοντας αοριστίες και κολακεύοντας τον υπουργό Οικονομικών και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

5) Δεν έχουν καταφέρει να πουλήσουν καμία θυγατρική τους, πωλήσεις που θα μπορούσαν να αποφέρουν σημαντικά κεφάλαια στην Τράπεζα, να φέρουν ρευστότητα και να ξεκινήσουν ίσως σημαντικές διεθνείς συνεργασίες. Η «24» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ξένοι οργανισμοί έχουν επιδείξει ενδιαφέρον τόσο για την JCC όσο και για τις Ασφαλιστικές Εταιρείες, αξίας συνολικής πέραν των 200 εκατομμυρίων ευρώ.

6) Οι εσωτερικές διαμάχες για το Διοικητικό Συμβούλιο βρίσκονται σε ημερήσια διάταξη, εξυπηρετώντας προσωπικές τους φιλοδοξίες και μικροεγωισμούς, κατάσταση που οδηγεί σε αναποφασιστικότητα, αφού όλοι περιμένουν τους… επόμενους του ΔΣ για να αποφασίσουν. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι όταν επί Σορώτου, το ΔΣ δεν έπαιρνε τις απαραίτητες αποφάσεις μέχρι να γίνει η Γενική Συνέλευση. Όταν έγινε η Γενική Συνέλευση και διορίστηκε ο Κρίστης Χασάπης, έφερε τον Τζον Χούρικαν για CEO, εκείνος με τη σειρά του έφερε τον… ειδικό για τα «κόκκινα» δάνεια, Χάμιλτον από τη Σκωτία και… απειλούσαν ότι θα πάρουν αποφάσεις με ταχύτητα, αποφασιστικότητα και άλλα μεγάλα λόγια που έμειναν λόγια…

Φυσικά, όλους αυτούς τους πληρώνουμε για… χρυσούς, χωρίς να έχουμε κανένα αποτέλεσμα και τώρα πλέον με την ανακεφαλαιοποίηση περιμένουν τους νέους μετόχους, τον διορισμό νέων μελών στο ΔΣ και φτου κι απ’την αρχή. Μέχρι και ο Πάπας βγήκε και δήλωσε ότι είναι αδιανόητο να σώζονται οι τράπεζες και να καταστρέφονται οι άνθρωποι. Αυτό, δηλαδή, ακριβώς που κάναμε στην Κύπρο με το «κούρεμα» και συνεχίζουμε να κάνουμε καθημερινά με τα «κόκκινα» δάνεια.
Τράπεζα της καταστροφής...

Όσο για το ποιος ευθύνεται για το σημερινό κατάντημα;

Πρώτος υπεύθυνος είναι ο Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος θα έπρεπε να εποπτεύει και να επεμβαίνει, αλλά μέχρι στιγμής παραμένει αδρανής, ενώ η κυπριακή οικονομία «καίγεται». Φυσικά και οι συνεργάτες του έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης τόσο στο Υπουργείο, όσο και στην Κεντρική Τράπεζα, η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη και οι γύρω της. Οι διάφοροι συνεργάτες και «σοφοί» που έχει μαζέψει γύρω του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο υπουργός Οικονομικών. Φυσικά, μεγάλη ευθύνη φέρει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Διόρισε αρχικά τον Σαρρή, γνωρίζοντας όλα όσα είχαν προηγηθεί, πήγε «αδιάβαστος» στο κρίσιμο Eurogroup του «κουρέματος» και στη συνέχεια προτίμησε για διάδοχο του Σαρρή, τον παντελώς άπειρο, Χάρη Γεωργιάδη. Σε τι να πρωτοβάλει τάξη, ο κ. Γεωργιάδης;

Στη διαχείριση της κρίσης; Στην έλλειψη ρευστότητας; Στην ανεργία; Τι δουλειά έκανε πριν διοριστεί υπουργός Οικονομικών, ο Χάρης Γεωργιάδης; Πού ήταν τα «γαλόνια» του σε περιόδους κρίσης; Η κοροϊδία συνεχίζεται από τους υπεύθυνους και μας αφορά όλους!

Συνεχίζουμε να κάνουμε επιτροπές, συνεχίζουμε να βλέπουμε φίλους, γνωστούς και… κουμπάρους να διορίζονται. Μία ευχή για το τέλος. Ελπίζω στο τέλος της θητείας του Προέδρου Αναστασιάδη, που όπως σας έχω γράψει και παλαιότερα ψήφισα με χαρά, να μη βγει… δικαιωμένος ο Χριστόφιας.

 

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.