Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


Τροπολογία σκάνδαλο υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς

Του Βαγγέλη Τριάντη
Μία σκανδαλώδη τροπολογία επιχειρεί να περάσει προς ψήφιση στην Βουλή η ελληνική κυβέρνηση. Μία τροπολογία με την οποία χαρίζονται εκατομμύρια στους μετόχους της Τράπεζας Πειραιώς και ζημιώνονται οι μέτοχοι και ομολογιούχοι των κυπριακών Τραπεζών, τα υποκαταστήματα των οποίων στην Ελλάδα δόθηκαν πέρυσι διά χειρός της κυβέρνησης στην Τράπεζα Πειραιώς.
Τα υποκαταστήματα δόθηκαν έπειτα από πολιτική απόφαση της κυβέρνησης στην Τράπεζα Πειραιώς τον Μάρτιο του 2013. Είχε προηγηθεί το κούρεμα των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες και το κλείσιμο των κυπριακών τραπεζών. Για το λόγο αυτό και προκειμένου να μην υπάρξουν κλυδωνισμοί στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει τα εν ελλάδι υποκαταστήματα των τραπεζών στην Τράπεζα Πειραιώς.
Ωστόσο, η απόκτηση των υποκαταστημάτων, με τον τρόπο που έγινε είχε ως αποτέλεσμα οι μέτοχοι και ομολογιούχοι των κυπριακών τραπεζών να υποστούν τεράστιες ζημίες. Και αυτό διότι για να αντισταθμιστούν οι απώλειες τους από τη μεταβίβαση των στοιχείων ενεργητικού στην Τράπεζα Πειραιώς θα έπρεπε να γίνει ανταλλαγή μετοχών. Στη δικαιότερη μάλιστα τιμή σχέσης των μετοχών.


Κάτι τέτοιο άλλωστε προβλεπόταν από την ελληνική νομοθεσία, την οποία ένα μήνα μετά την απόφαση παραχώρησης η ελληνική κυβέρνηση έφερε στη Βουλή. Πρόκειται για το άρθρο 68 του νόμου 4150/2013, το οποίο όριζε ρητά ότι η μεταβίβαση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Πειραιώς έπρεπε να γίνει σύμφωνα με τα όσα ορίζει το άρθρο 16 του νόμου 2515/1997. Το οποίο ορίζει ότι θα πρέπει να ορισθεί η δικαιότερη τιμή σχέσης ανταλλαγής των μετοχών των εμπλεκόμενων Τραπεζικών Ιδρυμάτων.
Το άρθρο αυτό, το οποίο αν εφαρμοζόταν θα επιβάρυνε την Τράπεζα Πειραιώς, επιχειρεί να αντικαταστήσει με τροπολογία σκάνδαλο η κυβέρνηση. Η τροπολογία έχει ενταχθεί, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του e-reportaz.gr, προς ψήφιση στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Πρόσβαση στη δραστηριότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων και προληπτική εποπτεία». Με λίγα λόγια η κυβέρνηση επιχειρεί να απαλλάξει την Τράπεζα Πειραιώς από υποχρεώσεις που θα έπρεπε εδώ και καιρό να εκπληρώσει.
Είχαν επιχειρήσει ξανά

Να σημειωθεί  ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι η πρώτη φορά που επιχείρησε να περάσει προς ψήφιση τη συγκεκριμένη τροπολογία. Τον Δεκέμβριο του 2013 η ελληνική κυβέρνηση έφερε ξανά προς ψήφιση στη Βουλή τη συγκεκριμένη τροπολογία. Σε ένα άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με τίτλο «Αναβάθμιση και βελτίωση των μηχανισμών είσπραξης των ασφαλιστικών φορέων, πρόστιμα για την ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας υπουργείου Εργασίας, Ασφάλισης και Κοινωνικής Πρόνοιας». Η προσπάθεια ψήφισης όμως δεν ήταν επιτυχής, καθώς ξεσηκώθηκαν σφοδρές αντιδράσεις, από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.