Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


Τζον Πάτρικ Χούρικαν: Ζει σαν βασιλιάς και μας συμπεριφέρεται σαν χωριάτες

Ένας «σκληρός» τραπεζίτης, αναλαμβάνει την  Τράπεζα Κύπρου που «γεννήθηκε» το 1899 και μετατράπηκε σε δημόσια εταιρία το 1912. Τζον Πάτρικ Χούρικαν, ο  Ιρλανδός πρώην επικεφαλής της RBS, διορίζεται τον Νοέμβριο του 2013 CEO της Τράπεζας Κύπρου, αφού πρώτα επιχειρεί να καθαρίσει κάθε εκκρεμότητα που υπήρχε  στα δανειακά χαρτοφυλάκια της και ετοιμάζει βαλίτσες ακριβώς την επόμενη μέρα για την κάθοδο του στο νησί. Βράβευαν τον ίδιο και την Τράπεζα Κύπρου την ώρα που κατέρρεε ο Οργανισμός, στα χέρια του κρατικοποιήθηκε η RBS, αλλά αυτό δεν τον γονάτισε, τα έβαλε με τους πολιτικούς και «έτρεχε να τα μαζέψει», πολύ πάνω από €1 εκατομμύριο ευρώ το κόστος του. Μπορεί να χρειάζεται να γίνουν προβλέψεις ακόμα €500 εκατομμύρια στην Τράπεζα Κύπρου  συμφωνα με ειδικούς της αγορά.

Όπως μετέφερε στη Voria.gr αυτόπτης μάρτυρας, “όποιος πάει τώρα να τον δει, για να ζητήσει δάνειο, βγάζει ένα σημειωματάριο από το συρτάρι και αφού τσεκάρει αν του χρωστάς και πόσα, σε ρωτάει: «και μ’ αυτά, τι θα γίνει; Και φεύγεις άπραγος…”. Και κάπως έτσι όχι απλά δεν δίνει χρήματα, αλλά ζητά και τα χρωστούμενα. Βεβαίως και ο κ. Χούρικαν δεν είναι καμία τυχαία περίπτωση. Στα χέρια του …κρατικοποιήθηκε η RBS, αλλά αυτό δεν δείχνει να τον γονατίζει.

«Οι τράπεζες δέχονται επίθεση», γράφουμε συχνά σε τίτλους… Ποτέ όμως για τους τραπεζίτες…απόμακροι, σκληροί, αφού προφανώς τα χαλαρά ρυθμιστικά πλαίσια της δική μας οικονομίας τους κρατούν πάντα σε εγρήγορση .

Κι όμως ο Τζον Πάτρικ Χούρικαν μέσω των καθηκόντων που έχει αναλάβει είναι ίσως η πιο πολύπλοκή μορφή που έχει περάσει ποτέ από τα τραπεζικά δρώμενα της χώρας.

Διακρίσεις και βραβεία σε εποχές διάλυσης της Τράπεζας, δηλώσεις και τοποθετήσεις «περίεργες» και ελλιπείς…  Ένας διορισμός τον Νοέμβριο (1η του μήνα) του 13 και μια κατάρρευση τράπεζας τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς.

Το «κούρεμα» των ανασφάλιστων καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου, ορίζεται στο 47,5%  προσδιορίζοντας λίγο έως πολύ στα 8 δισ. ευρώ τη συμμετοχή τους στην ανακεφαλαιοποίησή της.

Απολαβές και παράταση θητείας

Οι ετήσιες απολαβές του ανέρχονται στις €850.000 ή στις €70.833 τον μήνα και μαζί με τα έξοδα παραστάσεως που λαμβάνει, υπολογίζεται ότι στοιχίζει στην Τράπεζα Κύπρο ποσό που ξεπερνά στο €1 εκατ.ετησίως, την ώρα που η Τράπεζα Κύπρου κατέγραψε ζημιές, μετά τη φορολογία, ύψους 2.05 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στο τιμόνι της Τράπεζας Κύπρου παραμένει μέχρι το τέλος του 2020 ο Ιρλανδός τραπεζίτης Τζον Πάτρικ Χούρικαν πατώντας «Pause» στη θητεία του που έληγε τον Δεκέμβριο του 2018. Η ανακοίνωση της παραμονής του κ. Χούρικαν στο τιμόνι της τράπεζας, αποτελεί, όπως ανέφεραν εκτιμήσεις, και ένδειξη για το αποτέλεσμα του «project Helix», της διαδικασίας προσφορών για πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων που είχε εξαγγείλει η Τράπεζα.

Tο “project Ηelix” αποτελούσε ένα προσωπικό στοίχημα για τον ίδιο τον Ιρλανδό τραπεζίτη και θα κρίνει το κατά πόσον η μεγαλύτερη τράπεζα της Κύπρου θα χρειαστεί νέα κεφάλαια.

Πρόκειται για μια πώληση που πλησιάζει τα €3 δισεκατομμύρια και θεωρείται η μεγαλύτερη συναλλαγή στην ιστορία της Κύπρου.

Μικρότερη…αλλά ασφαλή

Ένα χρόνο αργότερα τον Μάρτιο του 2014 δηλώνει ότι: «Το καθήκον  μας είναι να μετατρέψουμε το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου από μια κακώς χρηματοδοτούμενη τράπεζα σήμερα σε μια ισχυρή, αν και μικρότερη και ασφαλή Τράπεζα».

Η διάκριση…για γέλια και για κλάματα

Ο Ιρλανδός που  έχει κατηγορηθεί για αδράνεια την ώρα που η Τράπεζα Κύπρου βρίσκεται στη  χειρότερη θέση  σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις και τα δάνεια σε επιχειρήσεις και την ασυνέπεια απέναντι  στις μνημονιακές υποχρεώσεις που είχε αναλάβει, το  διεθνές περιοδικό Euromoney βραβεύει την Τράπεζα Κύπρου ως την καλύτερη της Κύπρου για το 2015 και αναδεικνύει τραπεζίτη της χρονιάς τον Τζον Χούρικαν.

Τα βάζει με τους πολιτικούς…

Με ανακοίνωση του πάει να  «μαζεύει» τοποθετήσεις του ότι έχει δημιουργηθεί μια λάθος εντύπωση σχετικά με το ότι κατηγόρησε τους πολιτικούς.

Εντός του email είχε επισημανθεί ότι τα σχόλια που έγιναν από τους πολιτικούς για τις μαζικές εκποιήσεις είναι παράλογα. Θα έπρεπε, συνεχίζει, να τους εξηγήσουν τους αριθμούς και πως κάποιοι πολιτικοί προσποιούνται ότι είναι προστάτες των ευάλωτων ομάδων από τις τράπεζες. Στην πραγματικότητα αυτό που κάνουν οι πολιτικοί είναι να προστατεύουν τις μεγάλες επιχειρήσεις στην Κύπρο.

Μετά την συνάντηση του με τον τότε  Πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρη Συλλούρη, ο Χούριγκαν διευρίνισε πως δεν φταίνε οι πολιτικοί. «Υπάρχουν νομοθεσίες», όπως είπε, «αρκετά σημαντικές που πρέπει να εφαρμοστούν για να υπάρξει ευημερία στην Κύπρο». Από την πλευρά του  κ. Συλλούρης ανέφερε ότι: « πλέον με την ανακοίνωση του ο κ. Χούριγκαν έχει διορθώσει το τι εννοούσε».

Ο Περδίκης το καλεί στην Βουλή να δώσει εξηγήσεις το Φεβρουάριο του ‘15

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών ζητά να κληθεί ξανά στη Βουλή ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Τζον Χούριγκαν για να δώσει εξηγήσεις.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης ο οποίος συμμετείχε στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών όπου εξετάστηκε το θέμα που προέκυψε με τις δηλώσεις του κ. Χούριγκαν, ο οποίος κατηγόρησε τους βουλευτές και τα πολιτικά κόμματα ότι κάνουν πλάτες στους μεγαλοφειλέτες, με την προσπάθεια που καταβάλουν για την εφαρμογή του νόμου για τις εκποιήσεις, μαζί με ένα δίκαιο και αποτελεσματικό πλαίσιο αφερεγγυότητας, είπε ότι αντί του κ. Χούριγκαν ενώπιον της Επιτροπής κατατέθηκαν κείμενα, επιστολές και δημοσιεύματα που φέρουν τον κ. Χούριγκαν να διατυπώνει μία μορφή απολογίας.

Απαντήσεις στους κατόχους αξιογράφων

O Ιρλανδός τραπεζίτης απάντησε στους κατόχους αξιογράφων ότι γνωρίζει την κατάσταση στην οποία έχουν βρεθεί

Ενοχλημένος από το γεγονός ότι “μια διαφορά μεταξύ δύο υψηλών αξιωματούχων της Πολιτείας παίζεται στο γήπεδο της Τράπεζας Κύπρου”, δήλωσε ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της τράπεζας Τζον Πάτρικ Χούρικαν, υπογραμμίζοντας πως η τράπεζα δεν κάνει προνομιακές ρυθμίσεις σε πρόσωπα που κατέχουν υψηλά αξιώματα της Πολιτείας.

Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο Ιρλανδός τραπεζίτης απάντησε στους κατόχους αξιογράφων ότι γνωρίζει την κατάσταση στην οποία έχουν βρεθεί, καθιστώντας ωστόσο σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει μια γενικευμένη ρύθμιση, παρά μόνο εξέταση της κάθε υπόθεσης ξεχωριστά ή η επιλογή των σχεδίων της τράπεζας για όσους έχουν δάνεια που συνδέονται με αξιόγραφα. Οποιαδήποτε ρύθμιση, είπε, θα επιβαρύνει τους καταθέτες της τράπεζας.

Έκανε λόγο για διαστρεβλώσεις που προήλθαν από «ψήγματα πληροφοριών» που δίνουν μια λανθασμένη εικόνα. Μίλησε επίσης για κατεστημένο, αλλά και για μια κατάσταση που κάνει ζημιά τόσο στη χώρα όσο και στην τράπεζα.

Ο κ. Χούρικαν μίλησε στο ΚΥΠΕ στον απόηχο των αποκαλύψεων του δικηγόρου Νίκου Κληρίδη και αδελφού του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Κώστα Κληρίδη, για εξωδικαστική ρύθμιση υπόθεσης αξιογράφων της θυγατέρας του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αποκαλύψεις που ώθησαν τους αγανακτισμένους κατόχους αξιογράφων να ζητούν και οι ίδιοι ανάλογες ρυθμίσεις.

Το ΚΥΠΕ ρώτησε τον επικεφαλής της Τράπεζας Κύπρου αν η τράπεζα παραχώρησε ευνοϊκή μεταχείριση σε ένα πρόσωπο με άμεση συγγένεια με τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ενώ αυτό δεν έγινε στην περίπτωση λιγότερα ευνοημένων προσώπων.

«Πιστεύω ότι είναι ορθό να τεθεί η ερώτηση αλλά θα απαντήσω ξεκάθαρα. Η τράπεζα δεν δίνει προνομιακή μεταχείριση σε πρόσωπα σε υψηλά αξιώματα της κυπριακής κοινωνίας. Τα γεγονότα της κάθε υπόθεσης εξετάζονται ξεχωριστά και η απόφαση λαμβάνεται στη βάση των γεγονότων αυτών, είτε πρόκειται για την κόρη του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, είτε πρόκειται για κάποιο πρόσωπο με χαμηλότερη θέση στην κυπριακή κοινωνία», είπε.

Δεν είμαι μέλος του κατεστημένου

Όπως είπε, «αρνούμαι και εξοργίζομαι με την ιδέα ότι κάποιοι εισηγούνται κάτι τέτοιο σε αυτή την περίπτωση». Συμπλήρωσε πως η τράπεζα διευθετεί «υποθέσεις σε ατομική βάση και μία προς μία για πρόσωπα, τα οποία μπόρεσαν να μας αποδείξουν ότι τα γεγονότα δείχνουν ότι η τράπεζα πρέπει να κάνει κάτι να τους βοηθήσει. Αυτός είναι ο τρόπος που ενεργούμε και αυτή είναι η φύση με την οποία προσεγγίζουμε αυτές τις υποθέσεις».

«Προκαλεί», πρόσθεσε, «αναστάτωση και είναι ενοχλητικό σε κάποιον που δεν είναι μέλος του κατεστημένου, και γνωρίζετε ότι δεν είμαι μέλος του κατεστημένου, ότι αυτό που ξεκάθαρα αποτελεί μια διαφορά μεταξύ δύο υψηλών αξιωματούχων να παίζεται στο γήπεδο της Τράπεζας Κύπρου. Αυτό δεν είναι ορθό και επιζήμιο για τη φήμη της χώρας και θα ενθάρρυνα όλους μας να επικεντρωθούμε και να διασφαλίσουμε στο ότι δεν κάνουμε ζημιά στη φήμη της χώρας».

Όπως είπε, «χρειαστήκαμε πέντε χρόνια να διορθώσουμε τη χώρα, χρειαστήκαμε πέντε χρόνια να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στη χώρα, να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα και είναι λάθος πρόσωπα με προσωπικές διαφορές να τις δημοσιοποιούν με αυτό τον τρόπο».

«Υπήρχαν πολλά παραδείγματα», είπε, «όπου πρόσωπα πήραν ένα ψήγμα πληροφορίας και διαστρεβλώνοντας και αποπροσανατολίζοντας δίνουν μια λανθασμένη εικόνα του τι συμβαίνει. Σας λέω ξανά, δεν δίνουμε προνομιακή μεταχείριση σε άτομα ή συγγενείς υψηλών μελών της κυπριακής κοινωνίας».

Σε παρατήρηση ότι παρουσιάζεται μια εικόνα ότι η τράπεζα υποστηρίζει τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλό της, Ανδρέα Ηλιάδη, ο κ. Χούρικαν λέει ότι δεν γνωρίζει τον προκάτοχό του.

«Εγώ διαχειρίζομαι τις συνέπειες του πώς διευθύνετο η τράπεζα για πολλές δεκαετίες. Πρέπει να ξεχωρίσουμε τη διεύθυνση μιας τράπεζας από τη νομιμότητα ζητημάτων που σχετίζονται με πρόσωπα που ήταν αξιωματούχοι ή όχι της τράπεζας. Δεν είναι δική μου δουλειά να καταπιάνομαι με τη νομιμότητα, είναι αρμοδιότητα των δικαστηρίων και πρέπει να τα αφήσουμε να κάνουν τη δουλειά τους», είπε.

Η δουλειά μου είναι να προστατέψω την τράπεζα η οποία ανήκει στους καταθέτες, σημείωσε ο κ. Χούρικαν, υπενθυμίζοντας ότι η τράπεζα ουσιαστικά κατέρρευσε και ανακεφαλαιοποιήθηκε από τους καταθέτες, ενώ στη συνέχεια αναγκάστηκε να εκδώσει πρόσθετο κεφάλαιο για να απορροφήσει τις απώλειες «λόγω των προηγούμενων δανειοδοτικών πράξεων και τα λοιπά».

Τράπεζα Κύπρου και τοκογλυφία

Αν τα ΜΜΕ δεν φιμώνονταν με διαφημιστικά ή άλλα πακέτα, πιθανό να αποφεύγαμε την τραπεζική κρίση του 2013, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Δυστυχώς, γενικά ομιλούντες, δεν υπάρχει το τεκμήριο της αμεροληψίας και της αντικειμενικότητας, λόγω οικονομικών συμφερόντων, βλέπε διαφημιστικά πακέτα. Ποιος θα πάει εναντίον κάποιου οργανισμού που είναι οικονομικός αιμοδότης του;

Ο τρόπος που λειτουργεί η Τράπεζα Κύπρου με τα ΜΜΕ, μπορεί να χαρακτηριστεί σαν δωροδοκία.

Κανένας δεν γράφει έστω το ελάχιστο για τα κακώς έχοντα της Τράπεζας, παρά μόνο περιορίζονται σε δελτία τύπου και ανακοινώσεις.

Πρέπει να υπάρχει αντικειμενικότητα, αμεροληψία και έλλειψη συμφέροντος, οικονομικού ή άλλου. Στην περίπτωση της Τράπεζας Κύπρου, για τους πιο πάνω λόγους και όχι μόνο δεν υπάρχει. Μην αναφερθώ σε ονόματα συναδέλφων που είναι γραμμένα στο μισθολόγιο της Τράπεζας.

Πριν διαβάσετε πιο κάτω ερωτήστε τον εαυτό σας «Τί επιτόκιο θα περιμένατε να πληρώσει η Τράπεζα Κύπρου για να δανειστεί €220 εκατομμύρια;» Ως βοήθεια να υπενθυμίσουμε ότι το Κυπριακό κράτος δανείστηκε πρόσφατα €1500 εκατομμύρια με επιτόκιο 2,4% και όποιος έχει χρήματα στην τράπεζα λαμβάνει κάποτε λιγότερο από 1%.

Η Τράπεζα Κύπρου κατάφερε και πλήρωσε το τοκογλυφικό 12,5% (δώδεκα και μισό) για να εκδώσει ομόλογο αξίας €220 εκατομμυρίων.

Όπως αναφέρει και η εφημερίδα Financial Times, το επιτόκιο του ομολόγου των 12,5% (κουπόνι ομολόγου πιο σωστά) είναι το ψηλότερο που έχει εκδοθεί για Ευρωπαϊκό ομόλογο αυτού του είδους.

Τα πράγματα γίνονται χειρότερα όταν αναλογιστούμε ότι ο δανεισμός των €220 εκατομμυρίων έγινε με αδιαφανείς διαδικασίες. Νόμιμες μπορεί, αλλά αδιαφανείς. Τα χρήματα τα δάνεισαν «ορισμένοι θεσμικοί επενδυτές», οι οποίοι παραμένουν ανώνυμοι.

Εύλογα λοιπόν, δημιουργούνται τα πιο κάτω ερωτήματα:

    Πόσα κεφάλαια θα χρειαστεί ακόμα η Τράπεζα Κύπρου;
    Πόσες προβλέψεις / διαγραφές χρειάζεται ακόμα να γίνουν, για να εξυγιάνει το χαρτοφυλάκιό της;;
    Οι μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου δεν έχουν παράπονο;
    Γιατί το σοβαρό αυτό θέμα δεν απασχόλησε την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, όσον αφορά στο θέμα βιωσιμότητας της Τράπεζας Κύπρου;
    Γιατί το σοβαρό αυτό θέμα δεν απασχόλησε ευρέως τα ΜΜΕ;
    Γιατί το σοβαρό αυτό θέμα δεν απασχόλησε την Κυβέρνηση και τους πολιτικούς μας;

Δεν υπήρξε οποιαδήποτε αντίδραση από τους μεγαλομετόχους της Τράπεζας Κύπρου και αυτό μπορεί να αποδεικνύει ότι οι «ορισμένοι θεσμικοί επενδυτές», είναι όντως οι μεγαλομέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου. Με αυτόν τον τρόπο λαμβάνουν το τοκογλυφικό 12,5%, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των μετόχων δεν λαμβάνουν μέρισμα, λόγω του ότι η Τράπεζα Κύπρου δεν έχει κέρδη.

Συγκρινόμενο με το 12,5% που πλήρωσε η Τράπεζα Κύπρου, η Ισπανική τράπεζα Banco Popular είχε δανειστεί πριν πέντε χρόνια με το ίδιο είδος ομολόγου με επιτόκιο 11,5%. Πέρυσι, οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσαν ότι η Banco Popular, «πτωχεύει ή κατά πάσα πιθανότητα θα πτωχεύσει».

Το επιτόκιο των 12,5% με αδιαφανείς διαδικασίες είναι σαφής ένδειξη ότι τα μαύρα σύννεφα πάνω από την Τράπεζα Κύπρου έχουν μεγαλώσει. Δεν είναι δυνατόν για οποιανδήποτε οντότητα να αποπληρώσει δανεικά με 12,5% επιτόκιο. Καλά κάνει η Κεντρική Τράπεζα να εξετάσει τις συναλλαγές και να τοποθετηθεί, πριν είναι αργά.

Όσον για τα ΜΜΕ, την Κυβέρνηση και τους πολιτικούς μας, δεν υπάρχει δικαιολογία. Ιδιαίτερα για την Τράπεζα Κύπρου, υπάρχει η τάση να αναδεικνύονται οι καλές ειδήσεις και να αποσιωπώνται οι κακές ειδήσεις.

Αυτό έγινε τόσο με την Λαϊκή Τράπεζα όσο και με τον Συνεργατισμό. Τα τραγικά αποτελέσματα, γνωστά σε όλους…

Διαγωνισμός για το θεαθήναι για την νέα Συμφωνία με ΟΠΑΠ

    Το Νομοσχέδιο «έδειχνε» ΟΠΑΠ από την ημέρα της ψήφισής του
    Κομμένο ραμμένο στα μέτρα του ΟΠΑΠ
    Η απόφαση είναι ήδη ειλημμένη αφού ο ΟΠΑΠ είναι οικονομικός αιμοδότης όλων των πολιτικών κομμάτων

Διεργασίες για νέα συμφωνία της Κύπρου με τον ΟΠΑΠ βρίσκονται σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες, με τη συντονιστική επιτροπή να κάνει την προεργασία για διενέργεια ελέγχου δημόσιας επιμέλειας (due diligence) στον ΟΠΑΠ.

Το υπουργείο ετοιμάζεται να προχωρήσει σε σχετικό διαγωνισμό προσφορών για το due diligence.

Όπως αναφέρει ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης σε απάντηση του προς τον πρόεδρο των Οικολόγων Γιώργο Περδίκη, η αρμόδια συντονιστική επιτροπή που διαχειρίζεται τη διαδικασία σύναψης σύμβασης παροχής τυχερών παιχνιδιών στην Κυπριακή Δημοκρατία, έχει ήδη ετοιμάσει έγγραφα ανοικτού διαγωνισμού, ο οποίος θα προκηρυχθεί από το υπουργείο οικονομικών, μόλις εξασφαλιστούν οι αναγκαίες πιστώσεις στον προϋπολογισμό του για το έτος 2019.

Στην ερώτηση του προς τον υπουργό οικονομικών, ο κ. Περδίκης υπενθύμισε ότι η ολομέλεια ψήφισε τον Μάιο του 2018 τροποποίηση του περί ορισμένων τυχερών παιχνιδιών νόμου του 2016, με βάση την οποία η άδεια για διεξαγωγή τυχερών παιχνιδιών, που μέχρι σήμερα κατείχε ο ΟΠΑΠ, είναι προϊόν διαπραγμάτευσης μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ΟΠΑΠ στη βάση του νέου πλαισίου που καθορίζει ο νόμος, ζητώντας πληροφόρηση για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Στην απάντηση του ο κ. Γεωργιάδης αναφέρει ότι στο πλαίσιο του νόμου, συντονιστική επιτροπή, απαρτιζόμενη από εκπροσώπους του γενικού διευθυντή του υπ. οικονομικών, του υπ. ενέργειας, εμπορίου, βιομηχανίας και τουρισμού και της γενικής λογίστριας, κατόπιν σχετικής εξουσιοδότησης του υπ. συμβουλίου, αναλαμβάνει την αρμοδιότητα διαχείρισης της διαδικασίας σύναψης σύμβασης με πάροχο, με σκοπό την αποκλειστική παροχή ορισμένων τυχερών παιχνιδιών στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Η εν λόγω σύμβαση που θα υπογραφεί, καταργεί την υφιστάμενη διακρατική συμφωνία με την κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, βάσει της οποίας σήμερα η εταιρεία ΟΠΑΠ (Κύπρου) Λτδ παρέχει στην ΚΔ οκτώ τυχερά παιχνίδια της ΟΠΑΠ Α.Ε.

Το υπουργικό συμβούλιο στη συνεδρία του στις 5/9/18 εξουσιοδότησε τη συντονιστική επιτροπή για τη διαχείριση της πιο πάνω διαδικασίας, τα στάδια της οποίας προβλέπονται στον νόμο.

«Η συντονιστική επιτροπή ξεκίνησε τις εργασίες της και μέχρις στιγμής αφού εξασφάλισε τη συγκατάθεση του υφιστάμενου παρόχου για διεξαγωγή έρευνας δέουσας επιμέλειας ώστε να διαπιστωθεί η καταλληλότητα του για χορήγηση σε αυτόν της αποκλειστικής άδειας, ετοίμασε έγγραφα ανοικτού διαγωνισμού με σκοπό την εξασφάλιση των απαιτούμενων υπηρεσιών από οικονομικό φορέα με σχετική τεχνογνωσία και εμπειρία», αναφέρει ο κ. Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι το ΥΠΟΙΚ ως το αρμόδιο υπουργείο για την εφαρμογή του νόμου, θα προκηρύξει τον σχετικό διαγωνισμό μόλις εξασφαλιστούν οι αναγκαίες πιστώσεις στον προϋπολογισμό του για το έτος 2019.

Σύμφωνα με τα έγγραφα του διαγωνισμού που ετοίμασε η συντονιστική επιτροπή, ο ανάδοχος του διαγωνισμού θα πρέπει να ολοκληρώσει και να παραδώσει την έρευνα δέουσας επιμέλειας επί της ΟΠΑΠ (Κύπρου) Λτδ, στην αναθέτουσα αρχή το αργότερο εντός τεσσάρων μηνών από την κατακύρωση του διαγωνισμού.

Ακολούθως, αφού λάβει υπόψη τα αποτελέσματα της έρευνας και εφόσον κρίνει τον υφιστάμενο πάροχο κατάλληλο, η επιτροπή θα υποβάλει σχετική εισήγηση προς τον υπουργό οικονομικών, ο οποίος ακολούθως θα υποβάλει το όνομα του υφιστάμενου παρόχου στο υπουργικό συμβούλιο προς επικύρωση.

Αφού πραγματοποιηθούν όλες οι ενέργειες που προβλέπονται στον νόμο ολοκληρώνεται η διαδικασία με την υπογραφή της νέας σύμβασης και αυτόματη κατάργηση της διακρατικής συμφωνίας.

Σε εκκρεμότητα η ανάκτηση οφειλής €100 εκ.

 Σε εκκρεμότητα φαίνεται ότι συνεχίζει να βρίσκεται το θέμα της ανάκτησης οφειλών €100 εκ. εκ μέρους του ΟΠΑΠ, με τον υπουργό να παραπέμπει για ακόμα μια φορά στον γενικό εισαγγελέα.

Ο κ. Περδίκης στην ερώτηση του υπενθυμίζει ότι «το θέμα απασχόλησε τόσο τη βουλή όσο και την κοινωνία λόγω των καταγγελιών του γενικού ελεγκτή για ασύγγνωστη αμέλεια από την κυβέρνηση, η οποία οδήγησε στην απώλεια πολλών εκατομμυρίων ευρώ».

«Σύμφωνα μάλιστα με τον γενικό ελεγκτή, προκύπτει μία δικαιολογημένη οφειλή του ΟΠΑΠ ύψους περίπου €100 εκ., η οποία αναμένουμε ότι είτε θα διευθετηθεί εξώδικα στα πλαίσια της νέας συμφωνίας, είτε θα οδηγήσει τα δύο μέρη στα δικαστήρια, εάν δεν υπάρξει συμφωνία», αναφέρει ο κ. Περδίκης.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε γνωμάτευση του επί του θέματος, ο γενικός εισαγγελέας αναφερόταν σε θέμα πολιτικής βούλησης, το οποίο εναπόκειτο στις εντολές που θα λάμβανε από τον αρμόδιο υπουργό.

Απαντώντας επί του εν λόγω ζητήματος, ο υπουργός αναφέρει προς τον βουλευτή ότι είχε ζητήσει από τον γενικό εισαγγελέα να προχωρήσει εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη λήψη μέτρων για ανάκτηση απολεσθέντων ποσών, «σε περίπτωση βέβαια που το θεωρεί νομικά εφικτό».


Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.