Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


Βόμβα για την τράπεζα Κύπρου η δικαίωση «επενδυτών»

Βόμβα στα θεμέλια της τράπεζας Κύπρου αποτελούν οι δύο δικαστικές αποφάσεις του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για κατόχους Μετατράψιμων Αξιογράφων Ενισχυμένου Κεφαλαίου. Οι δικαστικές αποφάσεις υπ’ αριθμόν 3961 και 3962/2015 για 27 κατόχους των επενδυτικών προϊόντων γνωστών ως ΜΑΕΚ ανοίγουν παράθυρο αποζημιώσεων σε χιλιάδες επενδυτές που είδαν τα χρηματά τους να εξαφανίζονται εν μία νυκτί, καθώς δικαιώνουν τους ισχυρισμούς τους και προβλέπουν την επιστροφή σε ολοκληρία των κεφαλαίων τα οποία είχαν επενδυθεί.

Οι δύο δικαστικές αποφάσεις αλλάζουν πλήρως τα δεδομένα για τις αντίστοιχες δίκες που έρχονται μέσα στον Απρίλιο, καθώς πλέον σύμφωνα με νομικούς κύκλους «άνοιξε το κουτί της Πανδώρας για την τράπεζα Κύπρου, η οποία θα βρεθεί αντιμέτωπη με αποζημιώσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε χιλιάδες επενδυτές».

Ενδεικτικά των οικονομικών μεγεθών είναι τα ποσά που επενδύθηκαν μονάχα από Έλληνες ομολογιούχους, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες αγγίζουν τα 270 εκατ. ευρώ, ενώ το ποσό ξεφεύγει εάν συνυπολογίσει κανείς και τους επενδυτές από την Κύπρο. Από αυτά, τα 170 εκατ. αποτελούν τη συνολική επένδυση 4.600 Ελλήνων, που είδαν το βιος τους να εξαφανίζεται.

Το δικαστήριο έκρινε ότι:

·η Τράπεζα ήταν κεφαλαιακά ανεπαρκής κατά την έκδοση των προϊόντων το 2011

·η Τράπεζα δεν ενημέρωσε ως όφειλε για τις βασικές ιδιότητες των προϊόντων τους έκαστο άνθρωπο

·η Τράπεζα χρησιμοποίησε οργανωμένο σχέδιο προώθησης των προϊόντων σε όλη την Ελλάδα, και έτσι διατέθηκαν στο κοινό

·Διατέθηκαν αδιακρίτως, δηλαδή δεν έγινε έλεγχος καταλληλότητας/συμβατότητας των ανθρώπων. Για το λόγο αυτό άνθρωποι 50 – 60 – 70 χρόνων, χωρίς οικονομικές γνώσεις, αγόρασαν προϊόντα άληκτα, με λεόντιους όρους υπέρ της Τράπεζας, ως προς τα οποία αφενός κανείς δεν τους ενημέρωσε, αφετέρου δεν είχαν τις γνώσεις για να καταλάβουν

·ότι δεν τους διατέθηκε το ενημερωτικό δελτίο (400 σελίδων..)προς της αγοράς παρά ένα μονόφυλλο υπέγραψαν και τους πήραν τα χρήματα

·ότι το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην Τράπεζα το 2013 με τα γνωστά γεγονότα της Κύπρου, δεν ήταν αυτό που συνέδραμε στη ζημία των ανθρώπων, οι οποίοι ζημιώθηκαν το 2011 όταν τοποθέτησαν τα χρήματά τους, καθότι η Τράπεζα είχε κλισμένη κεφαλαιακή επάρκεια ήδη το 2011 όταν διέθεσε τα προϊόντά αυτά (και πρακτικά έκανε το πρόβλημά της, πρόβλημα των πελατών, των οποίων έγιναν υποχρεωτικές μετοχές μηδενικής αξίας τα επίμαχα προϊόντα

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των ομολογιούχων, όταν η Τράπεζα Κύπρου εξέδιδε το 2011 τα εν λόγω επενδυτικά προϊόντα, ουδέποτε ενημέρωσε επί της ουσίας για το περιεχόμενο και τους όρους τους. Ενδεικτικά είναι τα όσα ανέφεραν υπάλληλοι της τράπεζας Κύπρου, σύμφωνα με τα οποία κατά την προώθηση του προϊόντος δεν έδιναν διαβεβαιώσεις στους υποψήφιους επενδυτές ότι η τράπεζα διατηρούσε το δικαίωμα να μετατρέψει τα αξιόγραφα σε μετοχές σε περίπτωση που απαιτούνταν από οικονομική δυσπραγία του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος!

Στην αντίπερα όχθη, οι επενδυτές καταγγέλουν πως κατά την προώθηση του επενδυτικού προϊόντος δέχονταν διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια των ΜΑΕΚ ως μία εναλλακτική κατάθεση πενταετούς διάρκειας με εγγύηση κεφαλαίου και με ετήσιο επιτόκιο 6,5%.

Η ανθρωπογεωγραφία των κατόχων των ΜΑΕΚ δείχνει ότι δεν επρόκειτο για μεγαλοσχήμονες επενδυτές που είχαν γνώση των τραπεζικών, αλλά για ανθρώπους κυρίως 50 έως 70 ετών που πεπεισμένοι ότι πρόκειται για μία επένδυση όμοια με προθεσμιακή κατάθεση, εναπόθεσαν τις αποταμιεύσεις μίας ζωής.

Ήδη από το 2013 ο Συνήγορος του Καταναλωτή είχε απευθύνει συστάσεις προς την τράπεζα Κύπρου, μετά από προσφυγή πολλών επενδυτών που κατήγγειλαν ότι δεν είχαν επαρκή ενημέρωση από την τράπεζα για τα ΜΑΕΚ.

Η διαμάχη για τα εξαφανισμένα εκατομμύρια χιλιάδων επενδυτών κατέληξε στις ελληνικές δικαστικές αίθουσες. Οι δύο δικαστικές αποφάσεις αναφέρουν πως όχι μόνο η τράπεζα θα πρέπει να επιστρέψει στους κατόχους των ΜΑΕΚ το 100% του κεφαλαίου τους, αλλά είναι και προσωρινά εκτελεστή για το 20% αυτού.

Μιλώντας στο tribune.gr μετά τη δικαστική απόφαση ο συνήγορος 700 από τους 4.600 Έλληνες επενδυτές, Μιχάλης Μαρκουλάκος, κάνει λόγο για «δικαίωση των ανθρώπων που αγόρασαν ΜΑΕΚ μέσα από μία από τις μεγαλύτερες δικαστικές επιτυχίες». «Η προσωρινή εκτελεστότητα της απόφασης από τον 1ο βαθμό, θα απαλύνει τον πόνο των ανθρώπων, πολλοί από τους οποίους είναι υπερήλικες, και θα κάνει ουσιώδη διαφορά στη ζωή τους. Αποδείξαμε την αλήθεια, ότι δηλαδή η Τράπεζα ήταν κεφαλαιακά ανεπαρκής από το 2011 και δεν ενημέρωσε τους ανθρώπους για τις αληθείς ιδιότητες των ΜΑΕΚ, οι οποίοι δεν κατάλαβαν πως έχασαν τα λεφτά τους. Η απόφαση ανοίγει το δρόμο για τη δικαίωση των ανθρώπων που άδικα έχασαν τα λεφτά τους μέσω των ΜΑΕΚ της Τράπεζας Κύπρου» τονίζει ο κ. Μαρκουλάκος.

Το βλέμμα όλων πλέον είναι στραμμένο στα δικαστήρια του Απριλίου, τα οποία θα εξετάσουν με τα νέα δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη τις δύο δικαστικές αποφάσεις τις προσφυγές και άλλων επενδυτών που είδαν τις οικονομίες μίας ζωής να εξανεμίζονται μέσα από τα ΜΑΕΚ της τράπεζας Κύπρου.

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.