Χασάπης και Χούρικαν εξέφρασαν ντροπή για τα λάθη του παρελθόντος
Τόσο ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου Κρίστης Χασάπης όσο και ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της Τράπεζας Τζον Πάτρικ Χούρικαν, εξέφρασαν ντροπή για τα λάθη του παρελθόντος και για την κατάσταση στην οποία βρέθηκε η Τράπεζα Κύπρου, ενώπιον των μετόχων που συμμετείχαν στην εξ αναβολής Ετήσια Γενική Συνέλευση της Τράπεζας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Κεντρικά Γραφεία του Συγκροτήματος στην Αγία Παρασκευή.
Ταυτόχρονα τόσο ο κ. Χασάπης όσο και ο κ. Χούρικαν διαβεβαίωσαν ότι το ΔΣ θα εργαστεί για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου προς την Τράπεζα και εξέφρασαν την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πολύ ψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ τάχθηκαν υπέρ της παραχώρησης δανείων στη βάση της ικανότητας αποπληρωμής του δανείου και όχι στη βάση εξασφαλίσεων που ήταν η παλαιά πρακτική της Τράπεζας.
Επίσης, ο κ. Χούρικαν χαρακτήρισε “ανόητο” τον ορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων και πρόσθεσε ότι καταβάλλεται προσπάθεια με τις αρχές να αλλάξει ο ορισμός αυτός, ενώ σημείωσε ότι η τάση επιδείνωσης της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου συνεχίστηκε και μετά το πρώτο εξάμηνο του 2013 και ότι η Τράπεζα εργάζεται για να ανακόψει αυτή την τάση. Ανέφερε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στο κεφάλαιο της τράπεζας.
Επιπλέον, κ. Χασάπης δεσμεύτηκε ότι το ΔΣ “θα δημιουργήσει τάχιστα” επιτροπή που θα εξετάσει το θέμα των παλαιών μετόχων της Τράπεζας που απώλεσαν σχεδόν όλη την αξία των μετοχών τους με τις αποφάσεις του Eurogroup.
“Ντρεπόμαστε για όλα τα λάθη του παρελθόντος και υποσχόμαστε ότι ως νέο συμβούλιο θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να μην επαναλάβουμε αυτά τα λάθη ποτέ ξανά στο μέλλον”, είπε ο κ. Χασάπης, απαντώντας σε ερωτήσεις μετόχων και πρόσθεσε: “Ζητούμε συγνώμη στη χώρα, ζητούμε συγνώμη στους μετόχους μας, ζητούμε στους καταθέτες μας”, ανέφερε ο Πρόεδρος της Τράπεζας.
“Κοιτάζουμε μπροστά, ελπίζουμε να έρθουν καλύτερες μέρες και πιστεύουμε ότι η αξία των μετοχών της τράπεζας όσο μικρή και εάν είναι τώρα κάποια στιγμή” θα αυξηθεί, τόνισε ο κ. Χασάπης, επισημαίνοντας ότι η Τράπεζα Κύπρου θα είναι εδώ για τους παλαιούς και νέους μετόχους και για τη χώρα.
Ο κ. Χούρικαν είπε ότι ενισχύει και επαυξάνει αυτά που ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας και ότι στενοχωριέται και ντρέπεται για το πώς νοιώθει ο κόσμος της Κύπρου σε σχέση με την τράπεζα, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι το ΔΣ θα κάνει ό,τι μπορεί “με μικρά βήματα” για να αποκτήσει την εμπιστοσύνη του κόσμου.
“Θα πάρει όμως χρόνο, δεν υπάρχει γρήγορη επιδιόρθωση” των προβλημάτων της τράπεζας, σημείωσε.
Πρόσθεσε ότι ανέλαβε αυτή τη θέση γιατί πιστεύει πως μπορεί να χειριστεί τα πράγματα χωρίς να έχει κάποια ιστορία με την τράπεζα και το νησί, προσθέτοντας ότι αξία στις μετοχές της τράπεζας θα δημιουργηθεί μόνο αν διορθώσουμε τα προβλήματα στην τράπεζα.
Σημείωσε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα στην ποιότητα του ενεργητικού της τράπεζας και αν λυθεί αυτό θα μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε.
Ανέφερε ότι εξετάζουν μία προς μία και δάνειο προς δάνειο τις πέντε κατηγορίες δανειοληπτών που είναι οι δανειολήπτες με μεγάλη και μεσαία έκθεση στην τράπεζα, οι εταιρικές εκθέσεις, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και η έκθεση δανειοληπτών του εξωτερικού.
Ο κ. Χούρικαν εξέφρασε την ανάγκη να εξετάζεται πρώτα στην παραχώρηση ενός δανείου η ικανότητα του δανειολήπτη για την αποπληρωμή του δανείου και όχι το μέγεθος των εξασφαλίσεων που λαμβάνει η Τράπεζα, προσθέτοντας ότι δεν είναι καλή τραπεζική πρακτική η παραχώρηση δανείου που καλύπτεται από μια μεγάλη εξασφάλιση και αυτή η νοοτροπία πρέπει να αλλάξει σε όλες τις κυπριακές τράπεζες.
Αναφερόμενος στον ορισμό για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο κ. Χούρικαν τον χαρακτήρισε “ανόητο” γιατί παγιδεύει, όπως σημείωσε, μεγάλα ποσοστά κεφαλαίων σε μια κατηγορία που δεν ήταν η πρόθεση αρχικά όταν καταρτίστηκαν αυτοί οι ορισμοί, προσθέτοντας ότι “διαπραγματευόμαστε και συζητούμε (για να αλλαχθεί ο ορισμός) χωρίς να γνωρίζουμε που θα καταλήξουμε”.
Τέλος, ο κ. Χούρικαν εγγυήθηκε πως θα υπάρχει διαφανής, ειλικρινή και απευθείας επικοινωνία με τους μετόχους και ότι θα αναφέρει μόνο γεγονότα.
Από την πλευρά του ο κ. Χασάπης είπε ότι “ο τρόπος που δίνονταν τα δάνεια τα τελευταία χρόνια ήταν βάσει των εξασφαλίσεων, που είναι ο λάθος τρόπος για να δοθούν δάνεια”, προσθέτοντας ότι ο τρόπος που θα πρέπει να δίνονται τα δάνεια είναι να εξετάζεται η ικανότητα του πελάτη να εξυπηρετήσει το δάνειο του.
Ανέφερε ότι “η Τράπεζα Κύπρου βρέθηκε με ένα τεράστιο αριθμό εξασφαλίσεων που αποτελούνται, μεταξύ άλλων, από σπίτια και οικόπεδα, τα οποία η Τράπεζα δεν μπορεί ούτε θέλει να ρευστοποιήσει γιατί θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα και στην κυπριακή οικονομία και στην Τράπεζα και στους μετόχους”.
Σε σχέση με την απορρόφηση της πρώην Λαϊκής, ο κ. Χασάπης είπε ότι μέχρι τα μέσα του 2014 θα υπάρχει πλήρης απορρόφηση,
Απαντώντας σε ερωτήσεις μετόχων, ο νομικός σύμβουλος της Τράπεζας Πόλυς Πολυβίου είπε ότι η Τράπεζα διαθέτει στα κατεχόμενα μια τεράστια περιουσία και ορθά αποφασίστηκε να μην προσφύγει στην Επιτροπή Αποζημιώσεων των κατεχόμενων, για νομικούς και εθνικούς λόγους.
Σε σχέση με τη δυνατότητα η Τράπεζα Κύπρου με βάση τη διακρατική συμφωνία που υπάρχει μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας για ασφάλεια επενδύσεων, να ανακεφαλαιοποιηθεί από το ελληνικό κράτος, λόγω του “κουρέματος” του ελληνικού χρέους, είπε ότι συμβουλές που λήφθηκαν Άγγλους νομικούς “ήταν πως ενδεχόμενα μια τέτοια προσφυγή εναντίον του ελληνικού δημοσίου να είχε προοπτική επιτυχίας”.
Ανέφερε, ωστόσο, ότι “το προ-προηγούμενο συμβούλιο δεν έδωσε την έγκριση του για μια τέτοια ενέργεια ύστερα από διαβουλεύσεις με τις Κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας”, προσθέτοντας ότι “το θέμα δεν έχει τελειώσει, είναι ανοικτό” και “μια ενδεχόμενη προσφυγή δεν αποκλείεται” από τη στιγμή που υφίσταται η διακρατική συμφωνία Κύπρου και Ελλάδας.
Σε ομιλία του στην εξ΄ αναβολής Ετήσια Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Κύπρου, ο κ. Χασάπης διαβεβαίωσε ότι το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου διαθέτει την απαραίτητη αποφασιστικότητα για αποτελεσματική διαχείριση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει το Συγκρότημα αλλά και την απαλλαγή από πρακτικές του παρελθόντος που μας οδήγησαν στην παρούσα κατάσταση, προσθέτοντας ότι στόχος του ΔΣ είναι η βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού και η σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών και των καταθετών προς το Συγκρότημα.
“Όραμα μας είναι η δημιουργία ενός υγιούς χρηματοοικονομικού οργανισμού, ικανού να ανταποκριθεί πλήρως στις ανάγκες των πελατών του και στις προσδοκίες των μετόχων του και να πρωταγωνιστήσει στην ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας”, σημείωσε.
Ο κ. Χασάπης, αφού ανακοίνωσε ότι το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης του Συγκροτήματος έχει ολοκληρωθεί και εγκριθεί στις 26 Νοεμβρίου από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, είπε ότι ευθύνη και δέσμευση του ΔΣ είναι “η υλοποίηση του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης, η διαρκής εφαρμογή μέτρων για επάνοδο στην ομαλότητα και σταθερότητα, η καθημερινή προσπάθεια να στηρίξουμε τον επιχειρηματικό κόσμο, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά ώστε να επαναδραστηριοποιηθούν και να ανακάμψουν από τη σημερινή ύφεση”
Ανέφερε ότι το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης προβλέπει: Εξειδικευμένη διαχείριση της μεγάλης έκθεσης της Τράπεζας στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων, και κεντροποιημένο χειρισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων ώστε να επιτυγχάνεται η γρήγορη ανάκτηση τους ή αναδιάρθρωση των δανείων σε βιώσιμες επιχειρήσεις, ολοκλήρωση της ενοποίησης εργασιών με την πρώην Λαϊκή Τράπεζα με στόχο την αξιοποίηση συνεργιών και βελτίωση της συνολικής αποδοτικότητας, σταδιακή ομαλοποίηση των όρων χρηματοδότησης και ενδυναμωμένη διαχείριση της ρευστότητας και αναδιοργάνωση υπηρεσιών και μείωση λειτουργικού κόστους.”Πολιτικές και πρακτικές δανεισμού επανεξετάζονται και ο μη συνετός και στη βάση εγγυήσεων δανεισμός αντικαθίσταται με συνετό δανεισμό στη βάση της αποδεδειγμένης ικανότητας αποπληρωμής, που να συνάδει πλήρως με τις οδηγίες της εποπτικής αρχής”, επισήμανε.
Στη δική του ομιλία, ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της Τράπεζας διαβεβαίωσε ότι το ΔΣ, η Διοίκηση και όλοι οι υπάλληλοι της Τράπεζας “αναγνωρίζουν την πραγματική ευθύνη που φέρουμε στην ανοικοδόμηση μιας εύρωστης, ασφαλούς Τράπεζας που να εμπνέει εμπιστοσύνη” και τόνισε ότι η Τράπεζα βασίζεται στην εφαρμογή από την Κυβέρνηση των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν με την Τρόικα, ενώ είμαστε, όπως σημείωσε, “μέχρι ενός σημείου `όμηροι` της οικονομικής πορείας της Κύπρου”.
“Μια βαθύτερη και πιο παρατεταμένη ύφεση με όλες τις συνέπειες για την ανεργία, τις αγορές ακινήτων και την εμπιστοσύνη των πελατών, μπορεί να εκτροχιάσει την υλοποίηση του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης της Τράπεζας”, πρόσθεσε.
Ο κ. Χούρικαν είπε ότι η Τράπεζα Κύπρου έγινε ένα από τα πρώτα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπου έγινε ανακεφαλαιοποίηση με ίδια μέσα, με τη συμμετοχή των καταθετών.
“Κατανοούμε τον θυμό και την απογοήτευση που αισθάνονται πελάτες, μέτοχοι, καταθέτες, και υπάλληλοί μας, και η νέα διευθυντική ομάδα θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να διασφαλίσει ότι, με την πάροδο του χρόνου, θα ανοικοδομήσουμε την εμπιστοσύνη μέσω των πράξεων και της συνεργασίας μας με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη”, πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι οι άμεσες προτεραιότητες είναι “να αντιμετωπίσουμε το πολύ ψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων”, προσθέτοντας ότι αυτός θα είναι ο τομέας που θα εστιαστεί η προσοχή της Τράπεζας τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.
“Οι πελάτες μας, από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις μέχρι τους ιδιώτες, πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η Τράπεζα δεν θα ανακάμψει αν δεν εισπράξουμε τους τόκους και το κεφάλαιο από τα δάνεια που έχουμε παραχωρήσει”, επισήμανε, σημειώνοντας ότι αυτό αποτελεί το βασικό θεμέλιο της ανάκαμψης του Συγκροτήματος μας και κατ΄ επέκταση της κυπριακής οικονομίας”.
Ανέφερε επίσης ότι μέσα στις άμεσες προτεραιότητες είναι η διατήρηση της κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας και η διασφάλιση ότι οι επιπτώσεις στη φερεγγυότητα μας θα είναι αντιληπτές και υπό έλεγχο, η στόχευση σε ένα πιο μικρό οργανισμό, διαθέτοντας προς πώληση τα μη κύρια στοιχεία του ενεργητικού, εγχώρια και διεθνή, και η ολοκλήρωση της απορρόφησης των εργασιών της πρώην Λαϊκής.
"Ίσως το μεγαλύτερο έργο που έχουμε είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πελατών μας”, συμπλήρωσε ο κ. Χούρικαν.
Πρόσθεσε ότι το Συγκρότημα πώλησε τα περιουσιακά του στοιχεία στην Ελλάδα λογιστικής αξίας 7,9 δις ευρώ και τις καταθέσεις λογιστικής αξίας 7,7 δις ευρώ, στην Τράπεζα Πειραιώς, σημειώνοντας ζημιά ύψους 1,4 δις ευρώ.
“Η στρατηγική μας συνίσταται στη συνέχιση της ανοικοδόμησης της εμπιστοσύνης των καταθετών της Κύπρου και στην επαναπροσέλκυσή τους στην Τράπεζα. Αυτό θα μας επιτρέψει να μειώσουμε την χρηματοδότηση από τον ELA, και σταδιακά, να αποκαταστήσουμε το ισοζύγιο δανείων και καταθέσεων στην Τράπεζα”, πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι “τα δάνεια σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών αντιπροσωπεύουν το 38,8% των δανείων την 30ή Ιουνίου 2013, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με το 27,4% της 31ης Δεκεμβρίου 2012″.
“Το ποσοστό κάλυψης των δανείων με καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών με προβλέψεις ανερχόταν στο 42% την 30ή Ιουνίου 2013, που θεωρείται ικανοποιητικό για τη συγκεκριμένη περίοδο.
Ανέφερε ότι “με τις οικονομικές συνθήκες της Κύπρου να παραμένουν ιδιαίτερα δύσκολες, η επιδείνωση στην ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου συνεχίστηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2013″ και πρόσθεσε ότι “οι προβλέψεις για την απομείωση των δανείων αναμένεται να παραμείνουν υψηλές για το υπόλοιπο του έτους, καθώς όλο και περισσότεροι δανειολήπτες αθετούν τις υποχρεώσεις τους, ενώ και οι αξίες των εξασφαλίσεων μειώνονται διαρκώς”.
Τέλος, ο κ. Χούρικαν είπε ότι στο πλαίσιο αυτό, στόχος της Τράπεζας είναι να εμπλακεί ενεργά στην επιδίωξη της αποπληρωμής και της ανάκτησης των προβληματικών δανείων, έτσι ώστε να περιορίσει και να αναστρέψει τις αρνητικές αυτές τάσεις.