Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


Ζημιές €126 εκατομμυρίων για την Τράπεζα Κύπρου

Οι ζημιές μετά την φορολογία για την Τράπεζα Κύπρου ήταν συνολικά 126 εκατομμύρια ευρώ για τους πρώτους έξι μήνες του έτους.

Η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε σήμερα τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου του 2020.

Ζημιές 126 εκατομμυρίων ευρώ, η μείωση των ΜΕΔ κατά 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ και η στροφή της Τράπεζας προς τις ψηφιακές συναλλαγές αποτελούν τα κύρια σημεία των ανακοινώσεων.

Ζημιές κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020

Οι ζημιές μετά την φορολογία για την Τράπεζα Κύπρου ήταν συνολικά 126 εκατομμύρια ευρώ για τους πρώτους έξι μήνες του έτους.

Σημειώνεται ότι τα 100 εκατομμύρια ευρώ αφορούν το 2ο τρίμηνο ενώ τα 26 εκατομμύρια ευρώ το 1ο τρίμηνο του έτους.

Πέρσι την κατά το πρώτο εξάμηνο είχε καταγράψει κέρδη ύψους 97 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι προβλέψεις-ζημιές σχετικά με πωλήσεις ΜΕΔ κυμάνθηκαν στα €104 εκατομμύρια για το β΄ τρίμηνο 2020, στα οποία περιλαμβάνεται ζημιά από το Helix 2 ύψους €68 εκατ. και πιστωτικές ζημιές δανείων ύψους €21 εκατομμυριών για πιθανές μελλοντικές πωλήσεις ΜΕΔ (βάσει ΕΑΤ).

Ο νέος δανεισμός της Τράπεζας Κύπρου ανήλθε στα €238 εκατομμύρια για το β’ τρίμηνο 2020, σημειώνοντας μείωση της τάξης του 47% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2020, επηρεασμένος από το πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας λόγω των μέτρων για αντιμετώπιση του ιού

Το κέρδος μετά τη φορολογία για το 2ο τρίμηνο του 2020, από οργανικές δραστηριότητες ήταν €4 εκατομμύρια ευρώ.

Μείωση κατά €1,3 δισεκατομμύρια των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων

Μετά το κλείσιμο των δύο συμφωνιών για πωλήσεις αλλά και της οργανικής μείωσης ΜΕΔ η Τράπεζα Κύπρου έχει μειώσει τα "κόκκινα" δάνεια του χαρτοφυλακίου της κατά €1,3 δισεκατομμύρια, μέχρι σήμερα το 2020.

Η πώληση του χαρτοφυλακίου "Helix2"  για πώληση ΜΕΔ ύψους €0.9 δισεκατομμυρίων (βάσει ΕΑΤ) τον Αύγουστο 2020 και η ολοκλήρωση της πώλησης ΜΕΔ ύψους €133 εκατομμυρίων (βάσει ΕΑΤ) με το κλείσιμο του Velocity2 κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020 ήταν οι κινήσεις που απέφεραν τις μεγάλες μειώσεις των κόκκινων δανείων.

Επίσης η οργανική μείωση ΜΕΔ ύψους ύψους €137 εκατ. για το β’ τρίμηνο 2020, παρά τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού συμπλήρωσε το παζλ της προσπάθειας μείωσης των ΜΕΔ για το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Με αντίτιμο, ωστόσο, η πωλήσεις έφεραν λογιστικές ζημιές πέραν των 100 εκατ. ευρώ για την Τράπεζα Κύπρου.  

Καλή Κεφαλαιακή Θέση και Ισχυρή Ρευστότητα

Η τράπεζα διατηρεί δυνατή κεφαλαιακή βάση, με τον Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας στο 17.9%,και Δείκτη Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1) ύψους 14.4%.

Σημαντικό είναι επίσης πλεόνασμα ρευστότητας που έχει η Τράπεζα Κύπρου ύψους €3.9 δις, με τον Δείκτη Κάλυψης Ρευστότητας να κυμαίνεται το 257%.(Δείκτης Κάλυψης Ρευστότητας στο 257%). Οι καταθέσεις του τραπεζικού ιδρύμαντος κυμαίνονται €16.3 δις, παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του 2% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2019.

Λειτουργική αποτελεσματικότητα

Ο Δείκτης Κόστους/Εσόδων, αναπροσαρμοσμένος για τον ειδικό φόρο και τις συνεισφορές στο ΕΤΕ και στο ΤΕΚ, κυμάνθηκε στο 57% για το δεύτερο εξάμηνο του 2020, παραμένοντας σταθερός σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2020 και ελάχιστα μειωμένος σε σχέση με τα τέλη του 2019 όταν κυμαινόταν στο 59%.

Τα συνολικά λειτουργικά έξοδα για το 2ο τρίμηνο του 2020 ήταν μειωμένα κατά 18% σε σχέση με ένα χρόνο πριν και 3% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο. Το ύψος των λειτουργικών εξόδων του 2ου εξαμήνου ήταν €81 εκατομμύρια.

Η αυξημένη χρήση των ψηφιακών καναλιών συνεχίζεται μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Economy Today το κινητό του πελάτη είναι σήμερα το μεγαλύτερο κατάστημα της Τράπεζας Κύπρου, με 83% των συνολικών συναλλαγών της τράπεζας να γίνεται από το σπίτι.

Το πρότζεκτ CYON, επίσης, περιλαμβάνει νέες υπηρεσίες που κυκλοφόρησαν εν μέσω πανδημίας, όπως την πληρωμή από τα ρολόγια Garmin και Fitbit.

Πανδημία του κορωνοϊού

Σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού η Τράπεζα Κύπρου αναφέρει ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού COVID-19 παραμένουν ανάμεσα στα χαμηλότερα στην ΕΕ, παρά την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Επίσης στην ανακοίνωση σημειώνει ότι η Τράπεζα Κύπρου συνεχίζει την παροχή στήριξης στο προσωπικό, στους πελάτες που έχουν επηρεαστεί από τον ιό COVID-19 και στην ευρύτερη Κυπριακή οικονομία.

Η ανακοίνωση της Τράπεζας αναφέρει ότι φαίνονται τα αρχικά σημάδια οικονομικής ανάκαμψης μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για αντιμετώπιση του ιού COVID-19.

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.